Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze."— Transkript prezentace:

1 S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán

2 S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze skutečnosti, že: moderní hospodářský subjekt se dnes neobejde bez kvalitního IS tvorba, údržba a provozování IS jsou spojeny s řadou závažných problémů a rizik Aby se těmto problémům předcházelo, k tomu slouží systémová integrace.

3 P ŘI VÝVOJI IS/IT SYSTÉMOVOU INTEGRACÍ JSOU APLIKOVÁNY NÁSLEDUJÍCÍ PRINCIPY : požadované funkce IS jsou odvozeny od podnikových cílů a potřeb podnikových procesů IS je řešen a realizován jako komplexní integrovaný systém tvořený za řady různých komponent různých výrobců. Hlavní komponenty jsou: Počítače a přídavná zařízení Sítě LAN a WAN Základní software (OS, síťový OS, systémy řízení DB) Technologicky orientovaný typový software (pro administrativní činnosti – kancelářské aplikace) Aplikační software pro podporu výrobních, ekonomických, distribučních a dalších procesů. Existuje ve dvou podobách, buď jako typový aplikační software (standardizované řešení IS pro určitý typ podniku), nebo individuální aplikační software (šitý na míru) Interní (podnikové) a externí datové zdroje

4 K OMPLEXNOST IS IS je realizován jako integrovaný komplex služeb (od přípravy strategických studií přes projekční, implementační, instalační, školící činnosti až po průběžné konzultační a další vývojové služby). IS je otevřený systém na bázi mezinárodních a podnikových standardů, je nezávislý na výrobci techniky a producentu software, zajišťuje uživatelům jednotné aplikační rozhraní. Je rozvíjen pomocí jednotné metodiky a má jednoduchou řešitelům i uživatelům srozumitelnou architekturu.

5 E FEKTY SYSTÉMOVÉ INTEGRACE zkrácení celkové doby reakce podniku na podněty z okolí (zrychlení objednávek) = rozhodující přínos IS/IT integrace firemního know-how propojení s hlavními zákazníky, dodavateli, bankami, … snížení chybovosti a nekonzistence (duplicita) informací

6 R IZIKA SYSTÉMOVÉ INTEGRACE Vyšší závislost podniku na externích dodavatelích, na kvalitě jejich práce, na jejich stabilitě a serióznosti Vyšší složitost systému s tím související nároky na přípravu řešitelů, stoupající nároky na uživatele Větší a rychlejší následky případných havárií a výpadků systému. Tato rizika neznamenají omezení integrace ale především nové nároky na řízení IS/IT

7 V ÝVOJOVÁ STADIA SYSTÉMOVÉ INTEGRACE datová integrace – sdílení datové základny mezi jednotlivými moduly IS (odstranění duplicity dat) integrace aplikací – integrace funkcí, software a dat (z modulu sklad při vyskladnění zboží pod min. zásobu je vyvolána funkce Objednávka z modulu nákup) integrace podnikových procesů a funkcí IS integrace uživatelských rozhraní aplikace – jednotnost rozhraní integrace metodická – musí být stejná metodika pro tvorbu, dokumentaci a rozvoj IT integrace hardwarová a technologická – 80. léta - nejprve desintegrace (přechod od sálových počítačů k osobním PC)  dnes potřeba integrace (propojení různých HW komponent do jedné počítačové sítě, standardizace protokolů, …)


Stáhnout ppt "S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze."

Podobné prezentace


Reklamy Google