Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_HV.1.05 Hudební žánry Vytvořeno: Ověřeno: Třída: SČ1

2 Hudební žánry Vzdělávací oblast: Všeobecně vzdělávací předměty
Předmět: Hudební výchova Ročník: 1. Autor: Yvona Baboráková Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: notebook, projektor Klíčová slova: lidová, vážná hudba, jazz, rock, elektronica Anotace: Materiál je určen k seznámení s některými druhy hudebních žánrů a jejich představiteli.

3 Druhy hudby podle žánru
Lidová hudba – česká či blízká (lidová) hudba, anglicky folk Vážná hudba – vše, co obsahuje anglický termín „classical music“ Jazz – vychází z blues, jednoduše se vyvinul z afroamerické hudby

4 Rock – představuje adaptaci rhythm and blues, rocková hudba vychází z těchto kořenů
Pop – chápáno spíše jako komerční oblast hudby Metal – v širším smyslu představuje metal celý hudební žánr, včetně všech jeho odnoží Elektronica – elektronická hudba volný termín pro hudbu, vytvářená počítačem elektronické zvuky

5 Lidová hudba Hudební folklór, anglicky folk - spontánní projev lidové hudebnosti. Jedná se o písně a tance, ale též o obyčeje a zvyky, při nichž hraje hudba významnou roli. Rozvíjí se a uchovává ústní tradicí a její tvůrci zůstávají většinou anonymní. Základem lidové hudby je píseň. Zpívá se v nich o přirozených lidských potřebách a tužbách, nejčastěji o lásce, práci a přírodě. Liší se podle kontinentů, zemí a tradic v melodice, rytmu i harmonii a odlišnost užívaných hudebních nástrojů.

6 Vážná hudba - tedy klasická hudba - označení pro evropskou hudební tradici a hudební formy z ní odvozené, do níž se dnes řadí zejména období renesance, baroka, klasicismu a romantismu (viz další výukové materiály)

7 Jazz - počeštěle džez vychází z blues tedy z afroamerické hudby smísením africké kořeny se projevují hlavně v používání blues tónů, improvizace, synkop, později i prvky populární hudby Podžánry: dixieland, big bandovský swing, bebop, Latin-jazz, jazz-rock fusion, acid jazz Představitelé: Louis Armstrong,Frank Sinatra, Jiří Stivín (např. Jazzová dílna Frýdlant)

8 Rock - žánr populární hudby, který vznikl v 60. letech 20. století.
Má kořeny v rock and rollu, a country hudbě 40. a 50. let, ale je také ovlivněn folkem, jazzem a vážnou hudbou. Hudební nástroje se nejčastěji používají elektrická kytara, baskytara, bicí a klávesové nástroje Na začátku 70. let se z rocku vyvinulo několik podžánrů: folk rock, blues-rock a jazz fusion, heavy metal, hard rock, punk rock.

9 Někteří představitelé
Bryan Adams Tina Turner Rod Stewart Elvis Presley Freddie Mercury Aleš Brychta

10 Pop – populární hudba - zkráceně pop známe ve dvou významech Označení celého hudebního průmyslu a jako hudební styl. Popové skladby se zpravidla skládají ze slok a refrénů s předvídatelnou strukturou. Texty mívají nenáročná, opakující se témata. Představitelé: M.Jackson, Rihanna, J.Bieber, Elán, ABBA

11 Metal Druh hudby který se objevil na přelomu 60. let a 70. let ve Velké Británii a Spojených státech. Kořeny má v hardrockových skupinách. Ze všech nespočetných forem rock and rollu, je heavy metal nejextrémnější, ať už z hlediska hlasitosti, mužnosti nebo teatrálnosti.

12 Elektronica - elektronická hudba je volný termín pro hudbu, vytvářenou elektronickými nástroji, tedy zdroji zvuku, které disponují elektronickými součástmi, např. theremin, syntetizér, sampler, počítač. Nástroje elektromechanické (např. elektrická kytara).

13 Opakování Lidová hudba:
Jedná se o písně a tance, ale též o obyčeje a zvyky, při nichž hraje hudba významnou roli. Základem lidové hudby je píseň. Rock - 3 představitele: Tina Turner, Rod Stewart, Elvis Presley Aleš Brychta.

14 Použité zdroje cs.wikipedia.org/wiki/Hudební_žánr‎ArchivPodobné
hudbadruhy.weebly.com/381aacutenry.html referaty-seminarky.cz/jazz-a-osobnosti-jazzu/ cs.wikipedia.org/wiki/Rock cs.wikipedia.org/wiki/Pop_music Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google