Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_222.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_222."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_222

2 Jméno autora:Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník:3. (7.) Datum vytvoření:27. 5. 2013 Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Výroba cukru Klíčová slova: Cukrovar, cukrová řepa, cukrová třtina, řepné řízky, difúzní šťáva, čeření, saturace, cukrovina, melasa Druh učebního materiálu:prezentace

3 V ÝROBA CUKRU

4 C UKR „ cukr“ – sacharosa Neredukující disacharid vzniká spojením  -D-glukopyranosy a  -D-fruktofuranosy vazbou 1-2 Sladidlo Hospodářsky velmi významná komodita Vyrábí se v cukrovarech kdysi u nás až 150 cukrovarů dnes jen 7 Opava – Vávrovice Obr. 1: sacharosa Obr. 2 – cukrovar Opava Vávrovice

5 R OSTLINY VYUŽÍVANÉ PRO VÝROBU CUKRU víceletá travina cukr se hromadí ve stvolu obsah sacharosy 13–17% dvouletá plodina cukr se hromadí v bulvách obsah sacharosy 16–20% Cukrová třtina - Saccharum officinarum Cukrová řepa - Beta vulgaris Obr. 4: Bulvy cukrové řepy Obr. 3: cukrová třtina

6 V ÝROBA CUKRU 1. Mechanická úprava řepy 2. Získávání difúzní šťávy 3. Čištění difúzní šťávy 4. Odpařování lehké šťávy, vznik těžké šťávy a cukroviny 5. Získání surového cukru a jeho čištění 6. Výroba bílého cukru

7 1. M ECHANICKÁ ÚPRAVA ŘEPY očištění řepy Řepné splavy, řepná pračka, třesadlo… rozřezání řepy na řízky Obr. 5: Řepné řízky

8 2. Z ÍSKÁVÁNÍ DIFÚZNÍ ŠŤÁVY vyluhování cukru (sacharosy) z buněk pletiva řepných řízků V difúzérech Pomocí horké vody na principu difúze získání difúzní šťávy Vedlejší produkt – vyslazené řízky (krmivo)

9 3. Č IŠTĚNÍ DIFÚZNÍ ŠŤÁVY Cíl: odstranění necukerných látek z difúzní šťávy, její neutralizace a získání tzv. lehké šťávy Čištění probíhá ve dvou fázích: Čeření difúzní šťávy Pomocí vápenného mléka Ca(OH) 2. Ca 2+ ionty reagují s necukernými látkami za vzniku nerozpustných vápenatých solí  filtrace OH - ionty neutralizují volné kyseliny a s Al 3+, Fe 3+, Mg 2+ ionty reagují za vzniku nerozpustných hydroxidů  filtrace Saturace šťávy saturace oxidem uhličitým Saturace se provádí k odstranění přebytečných Ca 2+ iontů Ca(OH) 2 + CO 2 → CaCO 3 + H 2 O

10 4. O DPAŘOVÁNÍ LEHKÉ ŠŤÁVY, VZNIK TĚŽKÉ ŠŤÁVY A CUKROVINY zahuštění lehké difúzní šťávy ke krystalizaci ve vakuových odparkách odpaření přebytečné vody Vzniká těžká šťáva – dále se zahušťuje ve varostrojích krystalizace získání tzv. cukroviny (směs krystalků cukru a matečného sirobu)

11 5. Z ÍSKÁNÍ SUROVÉHO CUKRU A JEHO ČIŠTĚNÍ oddělení krystalů cukru z cukroviny V odstředivkách Surový cukr má žlutavou barvu očištění surového cukru promýváním vodou v odstředivkách, filtrací cukerného roztoku zpracování matečného sirobu na další podíl cukru Ze sirobu – méně kvalitní zadinový cukr Odpadní produkt – melasa (krmivo, výroba lihu) příprava bílé cukroviny odbarvení cukerného roztoku pomocí adsorpce Jako absorbenty jsou využívány ionexy, aktivní uhlí či hlinky. Obr. 6: melasa

12 6. V ÝROBA BÍLÉHO CUKRU Bílá cukrovina se dále zpracovává na krystalový cukr kostkový cukr (1. kostka – Dačice 1841) cukr moučku Obr. 7: Kostka cukru

13 P OUŽITÉ ZDROJE Výroba cukru. In: PRÁŠILOVÁ, Jana. Učitel chemie: studijní materiály [online]. [cit. 2013-05- 27]. Dostupné z: http://ucitelchemie.upol.cz/materialy.html

14 O BRÁZKY 1. Vytvořen v programu ChemSketch 2. Panoramio: Photo of cukrovar Opava. [online]. [cit. 2013-05-27]. Dostupné z: http://www.panoramio.com/photo/22781008 3. B.Navez. Commons.wikimedia.org : Saccharum officinarum yellow canes.JPG [online]. 2007-09-06 [cit. 2013-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons – Uveďte autora 3.0 Unported na WWW:. 4. Dbenbennn. Commons.wikimedia.org : SugarBeet.jpg [online]. 2006-03- 20 [cit. 2013-05-27]. Dostupný volně na WWW:. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SugarBeet.jpg?uselang=cs 5. Řepné řízky [online 2013-05-27]. Dostupné z www http://projektysipvz.gytool.cz/ProjektySIPVZ/Default.aspx?uid=376 http://projektysipvz.gytool.cz/ProjektySIPVZ/Default.aspx?uid=376 6. Nazeleno.cz. [online]. [cit. 2013-05-27]. Dostupné z: http://www.nazeleno.cz/bio/zdrava-vyziva-2/bily-cukr-trtinovy-cukr-nebo- prirodni-sladidla.aspx 7. Hermann Uwe. Commons.wikimedia.org: Sugar cubes.jpg [online]. 2009-12-08 [cit. 2012-09-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na www.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_222."

Podobné prezentace


Reklamy Google