Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje"— Transkript prezentace:

1 Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov

2 Geologické děje

3 Stavba Země - opakování
Zemské jádro (zabírá 1/3 zems.hmoty, tvořeno Fe a Ni) Zemský plášť ( tvořen z křemičitanů, ohniska zemětřesení, obsahuje zónu natavených hornin´= astenosféra = hl.zdroj magmatu Zemská kůra ( její součástí je litosféra = kamenný obal Země (70 – 100 km), zasahuje i do pláště)

4 Dělení geologických dějů:
A) Vnitřní (spíše konstruktivní) B) Vnější (spíše destruktivní)

5 Vnitřní geologické děje:
Děje vyvolané vnitřní energií Země Většinou probíhají v dlouhých časových obdobích Někdy s katastrofálními následky (sopečná činnost, zemětřesení)

6 A) Vnitřní geologické děje
Pohyby litosférických desek Poruchy zemské kůry Sopečná činnost Zemětřesení

7 Pohyby litosférických desek
Lit.desky jsou odděleny zlomy, příkopy a pohořími (Mariánský příkop 11 km – jedna oceánská deska se podsouvá pod druhou) Desky jsou v neustálém pohybu Prapevnina Pangea se před 200 mil lety rozdělila a pevninské desky vytvořily dnešní kontinenty

8 Důkazy pohybu lit.desek
1. podobnost protilehlých částí kontinentů 2. obdobná geologická stavba protilehlých částí kontinentů 3. nálezy zkamenělin stejných organismů na různých kontinentech

9 Sopečná činnost Sopečná činnost je z hlediska člověka zvláštním přírodním procesem. Erupce sopek představují velké hazardy a často i katastrofy. Na druhou stranu mohou být doprovodné projevy vulkanismu, spojené se zvýšeným tokem geotermální energie, velmi pozitivně společností využity. Na celé planetě se každým rokem přihlásí o slovo několik desítek sopek, přesto pouze menší část z nich představuje akutní ohrožení lidských životů. Nebylo by ovšem moudré toto riziko podceňovat, neboť mnoho vulkánů se probudí náhle a právě díky nepřipravenosti a podcenění často umírá množství nevinných obětí. Vulkanických hazardů je v rámci celé zeměkoule ušetřen pouze jediný kontinent - Austrálie.

10 Stratovulkány – Cotopaxi (Ekv)

11 Stratovulkány – Etna (It.)

12 Stratovulkány – Vesuv (It.)

13 Stratovulkány – model erupce Vesuvu v roce 79

14 Stratovulkány – St. Helen (USA)

15 Stratovulkány – model sopky

16 Zemětřesení Ohnisko zemětřesení je místo v zemské kůře nebo plášti, kde dané otřesy vznikají. Ohnisko samo o sobě není prostorově omezeno a může dosahovat velkých rozměrů, někdy i několika set kilometrů. Proto jej nahrazuje jedním bodem, hypocentrem. Kolmý průmět hypocentra na zemský povrch nazýváme epicentrem. Jde o bod na povrchu, který je nejblíže k oblasti vzniku otřesů. Vzdálenost mezi epicentrem a hypocentrem udává hloubku ohniska.


Stáhnout ppt "Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje"

Podobné prezentace


Reklamy Google