Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Efektivní studium Tipy pro úspěšné (distanční) učení Seminář, Olomouc 3.11.2004 Zpracovala: Mgr. Monika Všetulová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Efektivní studium Tipy pro úspěšné (distanční) učení Seminář, Olomouc 3.11.2004 Zpracovala: Mgr. Monika Všetulová."— Transkript prezentace:

1 Efektivní studium Tipy pro úspěšné (distanční) učení Seminář, Olomouc 3.11.2004 Zpracovala: Mgr. Monika Všetulová

2 Student v DiV  Dospělá, silně motivovaná a vyzrálá osobnost.  Delší dobu nestudoval, není si jistý v tom, jak se samostatně učit.  Zpravidla studuje při zaměstnání a pečuje o rodinu.  Zná cíl svého vzdělávání ( získání nových zkušeností, práce, uspokojení osobního zájmu ).  Příležitosti i rizika: studium kdekoliv, kdykoliv, dle vlastního tempa.

3 Předpoklady úspěšného studia  Studující je dostatečně motivovaný.  Má disciplinovaný přístup ke studiu.  Je schopen si samostatně organizovat čas na sebevzdělávání.  Umí pracovat s PC, Internetem případně elektronickým výukovým prostředím.

4 Test způsobilosti pro DiV

5 Před zahájením studia  Klíčové otázky: Kdy mohu studovat? (doba studia) Kde mohu studovat? (studijní prostředí) Jak mohu studovat? (techniky studia) Proč chci studovat? (motivace)

6 Plán studia  Organizace individuálního studia podléhá individuálním potřebám a možnostem studujícího.  Plán musí být reálný - je pomocníkem při studiu, nikoliv zotročovatelem!  Tvorbě studijního plánu předchází: Racionální rozvaha o vlastních časových možnostech, tvorba snímku nepracovního času.

7 Nepracovní čas  Nepracovní čas tvoří veškerý čas, který netrávíme v zaměstnání tj.: aktivity pro zachování vlastní existence (osobní hygiena, stravování, péče o domácnost, vyřizování, cesta do/ze zaměstnání) volný čas – slouží k regeneraci a rozvoji

8 Snímek nepracovního času

9 Postup vypracování plánu Do kdy se co naučím? Jaká je celková možná doba ke studiu? Jaký je rozsah látky? Za jak dlouho a v jaké míře co zvládnu? Samotná tvorba studijního plánu

10 Námět na studijní plán

11 Práce se studijním plánem  Nejen studujeme, ale také žijeme!  Přísná kontrola plánu jednou týdně je potřebná.  Z kontroly uděláme závěry pro další studium.  Velký rozpor mezi plánem a jeho realizací by měl vést k účelnému přepracování plánu (cca po měsíci studia).

12 Sestavte si svůj plán studia

13 Studijní prostředí  Klíčové otázky: Máte pohodlnou židli? Můžete se soustředit? Máte vhodný stůl ke psaní? Je zde dostatečné osvětlení? Cítíte se pohodlně? Výše uvedené aspekty zlepšují efektivitu studia, soustředění a brání příchodu předčasné únavy.

14 Hlavní vhodné podmínky ke studiu  Učíme se stále v jedné místnosti.  Klid.  Přestávky.  Přiměřená teplota.  Dobré osvětlení.  Studijní materiály máme připravené a přehledně uspořádané.  Pro studium získáme své nejbližší.

15 Samostudium  Výhoda: Můžeme postupovat vlastním tempem, do hloubky, která nám vyhovuje.  Nevýhoda: Chybí každodenní kontakt s dalšími studenty a učiteli – nebezpečí ztráty prvotního nadšení.  Důraz je kladen na: čtení, přemýšlení, psaní poznámek a písemné vyjadřování.

16 Zásady správného čtení  Rychlost čtení  Prolistování, podrobné prohlížení  První a druhé čtení  Užitečné knihy

17 4 tipy pro rychlé čtení 1.Čtěte bez zbytečných pohybů očí. 2.K právě přečtenému textu se nevracejte. 3.Čtěte potichu. 4.Nevytvářejte si artikulační obrazy. Pozor! Nesoustřeďte se pouze na rychlost, ta přijde s praxí!

18 Prolistování, podrobné nahlížení  Každou knihu nemusíme číst celou.  Dobrou představu o knize získáme nahlédnutím na: název, jméno autora, vydavatelství, datum vydání publikace obsah rejstřík předmluva/úvodní slovo stránka kapitoly, jejíž název nás zaujal

19 První a druhé čtení  První čtení Cíl: získání přehledu. Soustřeďte se na podstatné pojmy, zkuste postřehnout vzájemné souvislosti. Text graficky zpracujte a rozčleňte.  Druhé čtení Cíl: důkladné myšlenkové zpracování učiva. Soustřeďte se na nepochopené!

20 3 důvody pro psaní poznámek  Soustředění  Uchovávání vědomostí  Kontrola Zásady 1.Zaměřujte se na klíčová fakta 2.Nadpisy pomáhají k návratu ke klíčovým faktům. 3.Používejte zkratky! 4.Tvořte si diagramy. 5.Jedna myšlenka = jeden řádek. 6.Poznámky pište na okraje knih.

21 Psaní  Pečlivě si přečtěte zadání práce.  Hledejte pokyny/instrukční slova: Diskutuj Hodnoť Popiš Srovnej Načrtni  Hledejte podstatu problému.

22 Postup při psaní  Naplánujte si postup, jakým způsobem budete danou otázku zodpovídat.  Shromážděte materiály!  Roztřiďte si informace!  Napište si strukturu textu.  Snažte se o objektivitu!  Dbejte na gramatickou správnost a úpravu!  Práci si po sobě pozorně přečtěte.  Udělejte si kopii.

23 Zkoušení  Zaměřte se na obsah i formu zkoušky.  Opakujte!  Večer před a v den konání zkoušky se již neučte!  Otázky si pozorně pročtěte a odpovědi promyslete!  Vše si po sobě důkladně přečtěte.

24 Motivace  Je soustava pohnutek, které nás vedou ke studiu. Jedná se o silné pozitivní podněty, které zlepšují výsledky studia.  Klíčová podmínka úspěšného dokončení studia.  Držte se svého cíle.  Hledejte zajímavé!  Pěstuje v sobě pozitivní vnitřní postoj ke studiu!

25 Zásady efektivního studia  Postupujeme od jednoduchého ke složitému.  V době, kdy jsme nejvíc svěží, se učíme nejvíce náročnou látku.  Pro nás zajímavé učivo studujeme jako „odměnu“.  Určitý problém se učíme jako celek.  Děláme si poznámky.  Opakujme.

26 Použité zdroje  Helis, Jiří. Jak úspěšně studovat. Liberec: Technická univerzita, 1997.  Nocar a kol. E-learning v DiV. Olomouc: VUP, 2004.  Príručná kniha ako študovať. Bratislava: City University, 1991.  Toman, J. Jak zdokonalovat sám sebe. Praha: Svoboda, 1980, s. 186 – 200.


Stáhnout ppt "Efektivní studium Tipy pro úspěšné (distanční) učení Seminář, Olomouc 3.11.2004 Zpracovala: Mgr. Monika Všetulová."

Podobné prezentace


Reklamy Google