Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20."— Transkript prezentace:

1 Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20. 11. 2012 Ročník4. ročník čtyřletého gymnázia a 8. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsahPracovní právo – úřad práce Způsob využitíPrezentaci používáme jako podpůrný prostředek k osvojení si základních pojmů z oblasti pracovního práva. Snímky obsahují shrnutí výkladu, otázky a správné odpovědi na zadané otázky. AutorMgr. Jana Karolová KódVY_32_INOVACE_20_ZKAR02

2 Pracovní právo základní pojmy Úřad práce České republiky byl zřízen s účinností od 1. dubna 2011 zákonem č. 73/2011 Sb., o Úřadu práce České republiky a o změně souvisejících zákonů, kterým je vymezena jeho působnost. Dnem účinnosti tohoto zákona úřady práce zřízené podle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, se považují na kontaktní pracoviště krajských poboček Úřadu práce České republiky.

3 Pracovní právo základní pojmy Úřad práce je správním úřadem s celostátní působností a je účetní jednotkou. Úřad práce České republiky řídí Ministerstvo práce a sociálních věcí, které je jeho nadřízeným správním úřadem.

4 Pracovní právo základní pojmy Úřad práce plní úkoly v těchto oblastech: a) zaměstnanosti, b) ochrany zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele, c) státní sociální podpory, d) dávek pro osoby se zdravotním postižením, e) příspěvku na péči a inspekce poskytování sociálních služeb a f) pomoci v hmotné nouzi, v rozsahu a za podmínek stanovených zákonem o zaměstnanosti, zákonem o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele a o změně některých zákonů, zákonem o státní sociální podpoře, zákonem o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, zákonem o sociálních službách a zákonem o pomoci v hmotné nouzi.

5 Pracovní právo základní pojmy Úřad práce je přístupovým místem pro zajištění elektronické komunikace v oblasti sociálního zabezpečení a zaměstnanosti mezi členskými státy Evropské unie. Organizačně je Úřad práce členěn na generální ředitelství a krajské pobočky. Obvody působení krajských poboček jsou shodné s územím krajů podle ústavního zákona č. 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních samosprávných celků, ve znění pozdějších předpisů. Součástí krajských poboček jsou kontaktní pracoviště. Informace: Zákon o Úřadu práce České republiky a o změně souvisejících zákonů

6 Pracovní právo základní pojmy Otázky: 1.Pomáhá stát nějak zabezpečit uchazeče o zaměstnání? 1.Jaké jsou hlavní úkoly úřadů práce?

7 Pracovní právo základní pojmy Odpovědi: 1. Pomáhá stát nějak zabezpečit uchazeče o zaměstnání? Stát zřizuje úřad práce, kam se lze obrátit se žádostí o zprostředkování zaměstnání, o rady související s výkonem zaměstnání. 2. Jaké jsou hlavní úkoly úřadů práce? Úřad práce plní úkoly v těchto oblastech: a) zaměstnanosti, b) ochrany zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele, c) státní sociální podpory, d) dávek pro osoby se zdravotním postižením, e) příspěvku na péči a inspekce poskytování sociálních služeb a f) pomoci v hmotné nouzi

8 Pracovní právo základní pojmy Kvalifikace je odborná způsobilost určité osoby pro výkon určitého povolání. Rekvalifikace je změna dosavadní kvalifikace, která vyžaduje získání nových znalostí a dovedností teoretickou nebo praktickou přípravou.

9 Pracovní právo základní pojmy Otázky: 1.Jak definujeme kvalifikaci? 2. Co rozumíme rekvalifikací?

10 Pracovní právo základní pojmy Odpovědi: 1. Jak definujeme kvalifikaci? Kvalifikace je odborná způsobilost určité osoby pro výkon určitého povolání. 2. Co rozumíme rekvalifikací? Rekvalifikace je změna dosavadní kvalifikace, která vyžaduje získání nových znalostí a dovedností teoretickou nebo praktickou přípravou.

11 Pracovní právo základní pojmy Uchazeči o zaměstnání mají nárok na podporu v nezaměstnanosti. Cílem je dočasné zmírnění výpadku příjmů. Přesné podmínky stanoví zákon o zaměstnanosti.


Stáhnout ppt "Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20."

Podobné prezentace


Reklamy Google