Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační technologie Sada: 2 Číslo materiálu v sadě: 4 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Název: MS Excel – formát buňky 2 Jméno autora: Jan Kameníček Předmět: Práce s počítačem Jazyk: česky Klíčová slova: Tabulkový procesor, MS Excel, buňka, list Cílová skupina: žáci 2. ročníku střední odborné školy, obor strojírenství Stupeň a typ vzdělání: střední odborné Očekávaný výstup: Žáci si rozšíří znalosti o možnostech formátování buněk z předchozí lekce.

3 Metodický list/anotace Prezentace představuje žákům další vybrané možnosti změny formátu buněk v tabulkách aplikace MS Excel, a to různé způsoby zarovnání, ohraničení a výplně buněk. Datum vytvoření: 28. května 2013

4 MS Excel – formát buňky 2

5 Úvod V předchozí prezentaci jsme se seznámili s tím, co je to formát buňky a jak lze měnit, přičemž jsme se soustředili především na změny velikosti a formát písma. Nyní se podíváme na některé další možnosti změny formátu buněk, kterými budou:  Zarovnání  Ohraničení  Výplň Všechny tyto tři možnosti mají v dialogovém okně formát buněk své vlastní karty.

6 Zarovnání textu Vlevo nahoře na kartě Zarovnání (viz výřez vpravo) máme různé možnosti zarovnání textu. Nejčastější volby jsou vlevo nebo vpravo (s možností odsazení) či na střed. Čísla obvykle zarovnáváme vpravo, díky čemuž pak máme pod sebou číslice stejného řádu (jednotky pod jednotkami, desítky pod desítkami apod.) Níže pak můžeme zarovnat text ve svislém směru: nejčastěji nahoru, na střed či dolů.

7 Nastavení textu Pod skupinou „zarovnání textu“ nalezneme skupinu „nastavení textu, kde máme následující tři možnosti: Zalomit text: tento příkaz zajistí, že text, který se do buňky na délku nevejde, se na vhodném místě „zalomí“ a pokračuje ve stejné buňce o řádek níže (buňka však musí mít příslušnou výšku). Stejného efektu lze dosáhnout také tak, že se kurzorem postavíme na dané místo v buňce, kde si přejeme zalomit, a stiskneme ALT+Enter. Přizpůsobit buňce: Pokud je text na buňku dlouhý, tímto příkazem se zmenší velikost písma tak, aby se do ní vešel. Sloučit buňky: spojí označené buňky do jedné.

8 Orientace textu Zcela vpravo na téže kartě najdeme skupinu Orientace, kde můžeme buď pomocí grafického znázornění (ručičkou) nebo číselně ve stupních zvolit, o kolik stupňů chceme text naklonit. Pohybovat se můžeme v intervalu. Další možností je text orientovat shora dolů, aniž by se naklonily samotné znaky. Toho docílíme stisknutím podlouhlého svislého tlačítka s pod sebou napsanými písmeny T e x t.

9 Ohraničení Na kartě ohraničení máme mnoho různých možností, jak naformátovat ohraničení buněk tabulky, co se týká umístění, stylu, i barvy čáry, viz obrázek níže. Některé základní předdefinované možnosti však najdeme také přímo na kartě Domů ve skupině Písmo, viz zvýrazněné tlačítko na obrázku vpravo:

10 Výplň Na kartě Výplň si lze vybrat barevné pozadí buňky (viz obrázek). Pokud chceme vrátit zpět původní bezbarvé pozadí, stiskneme horní podlouhlé tlačítko s nápisem „bez barvy“. Tlačítko Vzhled výplně nám dává další možnosti kombinace dvou barev a přechodů mezi nimi, stínování atp. Pokud nám nestačí nabídnutá škála barev, můžeme si ji rozšířit stiskem tlačítka „další barvy…“, kde je výběr nejen širší, ale je zde i další karta s možnostmi vlastního definování vhodné barvy. Možnosti, jak zvýraznit potřebná políčka tabulky, jsou tedy velmi široké. Zároveň je ale třeba mít na paměti přehlednost a hlavně čitelnost tabulky, kterou by nevhodný výběr barev narušil.

11 Použité zdroje: Podpora Office [online]. Microsoft Corporation, 2013 [cit. 2013-05- 28]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/support.http://office.microsoft.com/cs-cz/support


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google