Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační technologie Sada: 2 Číslo materiálu v sadě: 2 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Název: MS Excel – pás karet Jméno autora: Jan Kameníček Předmět: Práce s počítačem Jazyk: česky Klíčová slova: Tabulkový procesor, MS Excel, buňka, list Cílová skupina: žáci 2. ročníku střední odborné školy, obor strojírenství Stupeň a typ vzdělání: střední odborné Očekávaný výstup: Žáci se seznámí s organizací tzv. pásu karet MS Excel.

3 Metodický list/anotace Prezentace představuje žákům způsob, jakým jsou organizovány příkazy na tzv. pásu karet, který v aplikaci MS Excel nahradil (počínaje verzí 2007) dřívější panel nástrojů. Datum vytvoření: 4. června 2013

4 MS Excel – pás karet

5 Úvod Po spuštění tabulkového procesoru MS Excel se otevře nový sešit, který bude obsahovat jen prázdnou mřížku buněk a nad ní tzv. pás karet, obsahující různé příkazy. Tento pás karet nahradil (počínaje verzí MS Excel 2007) dřívější panely nástrojů. Např. na obrázku výše vidíte různé skupiny příkazů na kartě „Domů“. Vedle této pak následují karty „Vložení“, „Rozložení stránky“ a další. V této prezentaci se seznámíme blíže s některými vybranými kartami, obsahující příkazy probírané v dalších lekcích.

6 Karta Domů Na kartě domů (viz obr. na předchozím snímku) vidíme vlevo skupinu „schránka“, která obsahuje příkazy pro vyjímání, kopírování a vkládání. Vedle je skupina „písmo“, která obsahuje některé základní příkazy pro úpravu textu a písma, známé již z aplikace MS Word. Skupina „číslo“ obsahuje různé číselné formáty. Ze skupiny „styly“ (viz obr. níže) se později seznámíme především s podmíněným formátováním. Ze skupiny „úpravy nás budou zajímat vybrané funkce (tlačítko Σ), různé možnosti mazání a příkazy týkající se řazení a filtrování.

7 Karta vložení Na kartě vložení využijeme vlevo skupinu „ilustrace“ pro vkládání různých objektů jako obrázky, různé atp. a skupinu „grafy“ s příkazy pro různé druhy grafů. Vpravo se pak nabízí vložení hypertextového odkazu (rovněž známé již z MS Word) a skupina „text“ s příkazy týkajícími se vkládání (nejen) textu, jako tlačítko pro vložení textového pole, záhlaví a zápatí, a další, viz obrázek níže.

8 Karta Rozložení stránky Na kartě „rozložení stránky (viz obrázek níže) si můžeme pomocí příkazů ve skupině „motivy“ vyhrát s barvami, motivy a jinými vizuálními efekty. (Musíme však současně dbát na to, aby vzhled tabulky příliš nerušil a neodváděl pozornost od obsahu. Další příkazy ovlivňující vzhled najdeme ve skupinách „vzhled stránky“ a „přizpůsobit měřítko“. Ze skupiny „možnosti listů“ nás zajímá především možnost zobrazení a případně i tisku mřížky.

9 Karta Vzorce Na kartě „vzorce“ nás bude zajímat především skupina příkazů „knihovna funkcí“, obsahující příkazy pro vkládání různých funkcí, seřazených do tematických skupin, viz obrázek vpravo. Hlavní výhodou této tzv. „knihovny funkcí“ je její velká přehlednost, ale jak si ukážeme v dalších lekcích, rychlejší způsob vložení funkce může být přes tlačítko fx, nacházející se hned vedle řádku vzorců (bez ohledu na to, jaká karta je aktivní).

10 Použité zdroje: Podpora Office [online]. Microsoft Corporation, 2013 [cit. 2013-06- 04]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/support.http://office.microsoft.com/cs-cz/support


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google