Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme."— Transkript prezentace:

1 PSYCHOLOGIE Ψ

2 Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme psychologií?  Podstata psychiky Podstata psychiky  PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI  Struktura osobnosti Struktura osobnosti  Obecné zásady chápání osobnosti Obecné zásady chápání osobnosti  Aktivační vlastnosti Aktivační vlastnosti  Dynamické vlastnosti Dynamické vlastnosti  Schémata Schémata

3 Co je to psychologie?  Psyché (duše) + Logos (věda)  Věda o zákonitostech psychiky (duševna) organismů.  Již od 6. stol. př. Kristem se filosofové zabývali studiem vnitřního života organismů.  Od r. 1590 je znám termín psychologie.  K velkému rozmachu dochází v druhé polovině 19. století.  1879 - prof. Wundt zakládá v Lipsku laboratoř experimentální psychologie - vznik psychologie jako vědy

4 Psychologie zkoumá:  PROŽÍVÁNÍ A CHOVÁNÍ  OSOBNOST A JEJÍ VLASTNOSTI

5 Proč se zabýváme psychologií?  K účinnějšímu utváření naší osoby (výchova, sebevýchova)  Pro zlepšování mezilidských vztahů  K úspěšnému vykonávání své profese (zdokonalování lidské činnosti)

6 Podstata psychiky  Psychika = duševno = produkt činnosti mozku → prožívání + chování

7 Podstata psychiky

8  PROŽÍVÁNÍ = to, co si člověk ze života uvědomuje → vnitřní zážitky 1)Subjektivnost 2)Jedinečnost 3)Tok vědomí 4)Kontrolovatelnost poznávací  Tři stránky prožívání - a) poznávací (přijímání podnětů) citová b) citová (něco se nám líbí) snahová c) snahová (máme cíle) ZNAKY PROŽÍVÁNÍ

9 Podstata psychiky  B)CHOVÁNÍ= Činost jedince, kterou může pozorovat jiná osoba a jíž jednotlivec působína svoje okolí  je zjistitelné a změřitelné (vztah k práci k ostatním a sobě)

10 Podstata psychiky  C) NEVĚDOMÍ= To, co si člověk ve svém duševnu neuvědomuje Je nám určitým způsobem nedostupné  1)Momentálně neuvědomované, ale prožité zážitky 2)Vědomosti a zkušenosti na které právě myslíme 3)Zautomatizovaná činnost 4)Potlačené touhy 5)Věci, které si ještě neumíme vysvětlit (sny)

11 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme."

Podobné prezentace


Reklamy Google