Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SLOVESA Slovesa nám vyjadřují DĚJ. Co mohou dělat osoby, zvířata a věci. Ptáme se na ně otázkou: „CO DĚLÁ….?“ Označujeme je číslem 5. U sloves určujeme.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SLOVESA Slovesa nám vyjadřují DĚJ. Co mohou dělat osoby, zvířata a věci. Ptáme se na ně otázkou: „CO DĚLÁ….?“ Označujeme je číslem 5. U sloves určujeme."— Transkript prezentace:

1

2 SLOVESA Slovesa nám vyjadřují DĚJ. Co mohou dělat osoby, zvířata a věci. Ptáme se na ně otázkou: „CO DĚLÁ….?“ Označujeme je číslem 5. U sloves určujeme osobu, číslo a čas.

3 KE KAŽDÉMU OBRÁZKU ŘEKNĚTE NEBO NAPIŠTE, CO OSOBA, VĚC NEBO ZVÍŘE DĚLÁ

4

5

6

7

8 DOPLŇte vhodná SLOVESA:
Spisovatel _______. Učitel ____________. Řidič ____________. Herec ____________. Medvěd __________. Sníh _____________. Voda ____________. Květina _________. Čert ____________. Bota ____________. Salám ___________. Kytara ___________. Koleno ___________. Princezna _________. Detektiv ___________. Kolo ______________.

9 NAJDĚTE SLOVESA A PODTRHNĚTE JE
Hodné děti Hodné děti chodí do školy o hodinu dříve. Nosí učitelům dobré svačiny, starším pomáhají do schodů. V hodinách se všechny hlásí, nikdo nevykřikuje. O přestávkách sedí na svých místech a svačí na ubrousku. Neběhají po chodbách, pohybují se tiše a opakují si učení.

10 Když skončí výuka, prosí paní učitelku, aby jim dala domácí úkol nebo prodloužila vyučování o dvě další hodiny. V jídelně všechno snědí, hlavně polévku a všechno jim chutná. U jídla si šeptají a připomínají si, co se musí ještě doma naučit. Slušně každého pozdraví, uklidí si přezůvky a jdou domů. Nejste to vy, děti?

11 napište co nejvíce sloves, která označují, co dělají hodné děti ve škole- podle vás.
_______________________________________

12 NA ZÁVĚR : ZKUSTE VYTVOŘIT ZE SLOVES PODSTATNÁ JMÉNA
BĚHÁNÍ BĚHAT………………… CVIČIT………………… ZPÍVAT………………… TANČIT………………... KŘIČET……………….. MALOVAT…………….. PLAVAT………………… STAVĚT………………… CVIČENÍ ZPÍVÁNÍ TANCOVÁNÍ KŘIČENÍ MALOVÁNÍ PLAVÁNÍ STAVĚNÍ

13 Citace: Obrázky /dle pořadí v DUM/ Č.1: dostupný z [ dne č.2: dostupný z [ dne č.3: dostupný z [ ] dne č.4: dostupný z [ dne č.5: dostupný z [ dne č.6: dostupný z [ dne Č.7: dostupný z [ dne Texty: Copyright Lída Mitová, 2012

14 METODICKÝ LIST Učitel postupuje dle pokynů v prezentaci, některou část lze předem vytisknout a použít jako pracovní list (někdo pracuje u tabule, ostatní do pracovního listu). Forma práce je na jeho uvážení.


Stáhnout ppt "SLOVESA Slovesa nám vyjadřují DĚJ. Co mohou dělat osoby, zvířata a věci. Ptáme se na ně otázkou: „CO DĚLÁ….?“ Označujeme je číslem 5. U sloves určujeme."

Podobné prezentace


Reklamy Google