Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ODRAZ SVĚTLA (zákon odrazu světla, periskop)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ODRAZ SVĚTLA (zákon odrazu světla, periskop)"— Transkript prezentace:

1 ODRAZ SVĚTLA (zákon odrazu světla, periskop)
Vypracovaly: Martin Šebrle, Honza Melezínek

2 Zákon odrazu Odraz světla nastane, když světelný paprsek dopadá na rozhraní světelných prostředí a do druhého všechno nebo část světla nemůže proniknout. Světlo dopadá pod úhlem dopadu alfa, který paprsek svírá s kolmicí dopadu k, vztyčenou v místě dopadu O na rozhraní optických prostředí. V případě, že rozhraní není tvořeno rovinnou plochou, uvažujeme o kolmici na tečnou rovinu, v místě dopadu světelného paprsku. Paprsek dopadajícího světla a kolmice dopadu leží v rovině, kterou nazýváme rovina dopadu.

3 Periskop Periskop je optický přistroj, kterým jsou ponorky vybavovány po desítky let. Postupem času se tento přistroj vyvijel a zdokonaloval a v dnešní době představuje velmi sofistikovanou výbavu každé ponorky. Základním účelem periskopu je umožnit ponorce vizuálně sledovat objekty na hladině z ponořené ponorky. Funguje na principu vertikálního tubusu na koncích opatřeny zrcadly nakloněnými v 45 Úhlu tak, aby navzájem održely vnější obraz. Dálka každého periskopu je omezena vškou ponorky od kýlu po vrch. Periskop amerických ponorek měl být dlouhý až 18 metrů.

4 Zrcadlo Zrcadlo je dostatečně hladký povrch odrážející světlo, čímž vzniká obraz předmětů před zrcadlem. Používá se běžně v domácnosti, dopravních prostředcích, zdravotnictví, optických zařízeních, osvětlovacích tělesech či v měřicích přístrojích atd.

5 Odraz světla od povrchu.
Jestliže paprsek dopadne na povrch tělesa, tak po odrazu se rozptýlí obecně do všech směrů. Matematicky lze tuto vlastnost vyjadřovat funkcí, která vyjadřuje intenzitu paprsku rozptýleného světla v závislosti na jeho směru, intenzitě a vlnové délce dopadajícího paprsku. Takovéto funkci říkáme osvětlovací model. Uvedený model (1) je nazýván Phongův osvětlovací model. Existují jiné modely, které jsou založany na fyzikální bázi. Na rozdíl od Phongova modelu, kde jsou používány veličiny a parametry aniž je specifikován jejich fyzikální význam, modely založané na fyzikální bázi vycházejí z fyzikální podstaty odrazy světla. Funkce, která popisuje fyzikální model, který si všímá záření dopadající na jednotkovou plochu se nazývá dvousměrová distribuční funkce.

6 Lom světla Je definován jako změna směru paprsku při přecházení z jednoho prostředí do jiného. Jedná se o změnu rychlosti, kterou se paprsek šíří v různých prostředích. Index lomu (n) vyjadřuje poměr k rychlosti světla ve vakuu (tam je n=1). Z tohoto vychází tzv. Snellův zákon popisující změnu úhlu po průchodu paprsku do jiného prostředí.

7 KONEC Zdroje informací: http://pocitace1.blogspot.com
sedli.mysteria.cz/


Stáhnout ppt "ODRAZ SVĚTLA (zákon odrazu světla, periskop)"

Podobné prezentace


Reklamy Google