Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou."— Transkript prezentace:

1 Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou řídící může být věta hlavní i vedlejší VV závisí mluvnicky na jiné větě VV můžeme nahradit větným členem (stejného druhu) Od řídící věty ji oddělujeme čárkou

2 Vedlejší věty příslovečné
Vyjadřují příslovečné určení věty řídící, vyjadřují stejné okolnosti a vztahy jako příslovečné určení. Rozlišujeme VV příslovečné: místní, časové, způsobové, měrové Dále rozlišujeme VV příslovečné: příčinné, účelové

3 Vedlejší věty příslovečné - příčinné
Nemám úkol, protože jsem ho zapomněl doma. Proč – z jaké příčiny nemám úkol? Protože jsem ho zapomněl doma. VV příslovečná příčinná Otázka: proč? Z jaké příčiny? Typické spoj. výrazy (synonymní) : protože, poněvadž, jelikož, že

4 Vedlejší věty příslovečné - příčinné
Přišel jsem pozdě, jelikož pršelo. Z jaké příčiny jsem přišel pozdě? Jelikož pršelo. – VV příslovečná příčinná Změň VV na příslovečné určení. Přišel jsem pozdě ………………………….

5 Vedlejší věty příslovečné – příčinné – řeš.
Přišel jsem pozdě, jelikož pršelo. Z jaké příčiny jsem přišel pozdě? Jelikož pršelo. – VV příslovečná příčinná Změň VV na příslovečné určení. Přišel jsem pozdě kvůli dešti.

6 Vedlejší věty příslovečné - příčinné
Z nedostatku času jsme nemohli přijít včas. Vyhledej příslovečné určení, nahraď ho VV příslovečnou příčinnou. Protože …………………………………, nepřišli jsme včas (přišli jsme pozdě).

7 Vedlejší věty příslovečné – příčinné – řeš.
Z nedostatku času jsme nemohli přijít včas. Vyhledej příslovečné určení, nahraď ho VV příslovečnou příčinnou. Protože jsme měli málo času, nepřišli jsme včas (přišli jsme pozdě).

8 Vedlejší věty příslovečné -účelové
Spěchám, abych stihl schůzku. Proč – za jakým účelem spěchám? Abych stihl schůzku. VV příslovečná účelová Otázka: proč? Za jakým účelem? Typický spoj. výraz : aby (abys, abychom, abyste)

9 Vedlejší věty příslovečné - účelové
Vypil jsem teplý čaj, abych se zahřál. Za jakým účelem jsem vypil teplý čaj? Abych se zahřál. - VV příslovečná účelová Změň VV na příslovečné určení. Vypil jsem teplý čaj ………………………….

10 Vedlejší věty příslovečné – účelové – řeš.
Vypil jsem teplý čaj, abych se zahřál. Za jakým účelem jsem vypil teplý čaj? Abych se zahřál. - VV příslovečná účelová Změň VV na příslovečné určení. Vypil jsem teplý čaj pro zahřátí.

11 Vedlejší věty příslovečné - účelové
Žáci se sešli ve třídě k projednání školního výletu. Vyhledej příslovečné určení, nahraď ho VV příslovečnou účelovou. Žáci se sešli ve třídě …………………………………

12 Vedlejší věty příslovečné – účelové – řeš.
Žáci se sešli ve třídě k projednání školního výletu. Vyhledej příslovečné určení, nahraď ho VV příslovečnou účelovou. Žáci se sešli ve třídě, aby projednali školní výlet.


Stáhnout ppt "Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou."

Podobné prezentace


Reklamy Google