Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Patologie plodu a novorozence

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Patologie plodu a novorozence"— Transkript prezentace:

1 Patologie plodu a novorozence
MUDr. Marie Geierová Ústav patologie LF UP

2 Potrat Vypuzení nebo vybavení mrtvého plodu s hmotností menší než 1000 g. Plod hmotnosti pod 500 g jevící alespoň jednu ze známek života, ale nepřežije 24 hodin po porodu. Plodové vejce sestávající z plodových obalů bez plodu.

3 Porod Ostatní případy, které nesplňují definici potratu.
Porod živého plodu. Porod mrtvého plodu.

4 Předčasný porod Vybavení plodu před 38. týdnem gravidity (normální těhotenství trvá 40 ± 2 týdny).

5 Nezralý novorozenec Narozený před 38. týdnem gravidity.

6 Stav výživy plodu Stanoví se posouzením hmotnosti plodu ve vztahu ke stupni gestace (týdnu těhotenství v době porodu či potratu) pomocí tabulek.

7 Stav výživy plodu Eutrofický: plod hmotnosti odpovídající gestačnímu stáří. Hypotrofický: plod nižší hmotnosti než by odpovídalo gestačnímu stáří. Hypertrofický: plod vyšší hmotnosti než by odpovídalo gestačnímu stáří.

8 Vlivy na intrauterinní vývoj plodu
Nemoci samotného plodu. Poškození ze strany matky. Poruchy placenty. Poruchy pupečníku.

9 Nemoci plodu Genetické poruchy. Metabolické vady. Vrozené malformace.
Infekce (TORCH). Hemolytická nemoc novorozence.

10

11 Poškození ze strany matky
Její chronická onemocnění (srdeční vady, chronická respirační a ledvinná onemocnění, diabetes mellitus). Věk matky (riziko genetických vad). Výživa matky, transplacentárně přenosné infekce, teratogeny (včetně léků), záření, drogy, alkohol, kouření. Preeklampsie a eklampsie.

12 Poruchy placenty Předčasné odloučení lůžka (abrupce).
Placenta praevia. Infarkty. Chorioamnionitida. Předčasná ruptura vaku blan. Amniální srůsty...

13 Poruchy pupečníku Pravý uzel.
Komrese z utažení kolem některé části těla plodu. Funikulitida. Trombóza pupečníkových cév. Ruptura pupečníkových cév.

14 Mors praenatalis Mrtvě narozený plod - neprojevil žádnou známku života (spontánní dech, srdeční akce, aktivní svalový pohyb). Macerace: nepochybná známka intrauterinního odúmrtí.

15 Macerace I. st. - macerace kůže s puchýřovým odlučováním epidermis.
II. st autolýza vnitřních orgánů. III. st rozvolnění ligament a kloubních spojů.

16 Asfyxie plodu a novorozence (dušení)
Příčiny. Zkalení plodové vody. Aspirace plodové vody. pH pupečníkové krve po porodu. Apgar skore. Tečkovité krvácení pod pleurou, epikardem a pod pouzdrem thymu. Subependymální krvácení a vnitřní hemocefalus. HIE.

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31 Mechanické poškození plodu při porodu
Capus succedaneum. Kefalhematom. Fraktury kostí (klíční, humeru, femuru). Subkapsulární hematomy jater. Krvácení do svalů. Ruptura tentoria a splavů, krvácení do CNS. Disrupce meziobratlových plotének krční a hrudní páteře se zhmožděním míchy.

32

33 Syndrom respirační tísně
RDS (Respiratory Distress Syndrome) nezralí novorozenci nedostatek surfaktantu plíce tužší konzistence, nevzdušné, na řezu tmavě rudé, připomínají játra atelektáza, hyalinní membrány

34

35 Bronchopulmonální dysplázie
Multifaktoriální patogeneze: navazuje většinou na RDS vysoké koncentrace a náhlé vysazení kyslíku barotrauma plicní edém, deficit vit. A a E a deficience ceruloplazminu volné kyslíkové radikály

36 Bronchopulmonální dysplázie
Dystelektatický plicní parenchym - střídání nevzdušných partií s emfyzematózními.

37

38 Časné stádium BPD nekrózy a dysplazie alveolární výstelky,
hyalinní membrány s makrofagickou reakcí, krvácení intraalveolární, intrabrochiální, intersticiální i subpleurální, edém interalveolárních sept, mikrotromby drobných cév (DIC).

39

40

41 Subakutní stádium BPD počínající organizace hyalinních membrán, nekrotického materiálu a edematozních IA sept floridní NGT (kapiláry a buněčné vazivo s fibroblasty, bez kolagenu), regenerace epitelu - kubická a bronchiolární metaplazie v alveolech.

42

43 Pozdní stádium BPD fibróza IA sept, zmnožení hladké svaloviny a elastického vaziva ve stěně bronchů, siderofágy, dlaždicobuněčná metaplazie, morfologické známky arteriální plicní hypertenze, nápadné střídání nevzdušných ložisek fibrózy s emfyzematozními.

44

45

46

47

48

49 Intersticiální plicní emfyzém
komplikací BPD vzduchové bublinky v interlobárním a interlobulárním intersticiu a subpleurálně intersticiální mediastinální emfyzém pneumothorax a kolaps plíce

50

51

52

53 Novorozenecká sepse Etiologie: beta hem. Streptokoky ze sk. B, stafylokoky, E. coli, Klebsiella, Listeria m. Nákaza intrauterinně (předčasné protržení vaku blan, chorioamnionitida), intra partem (vulvovaginitida matky, kolonizace zevních rodidel matky), postnatálně (nozokomiální infekce, umbilikální sepse).

54

55

56

57

58

59 Morbus haemorrhagicus neonatorum
den života dočasný nedostatek vit. K hemoragická diatéza z nedostatku srážecích faktorů závislých na vit. K (II, VII, IX, X) krvácení do GIT (hematemeza, melena), kůže, z pupečníku, z nosu, z vaginy, ale i do jater, plic, mozku, ledvin

60 Morbus haemolyticus neonatorum
dříve fetální erytroblastóza inkompatibilita matky a plodu nejčastěji v Rh nebo ABO systému povšechný hydrops (IU odúmrtí) hemolytická anémie (IU odúmrtí) žloutenka (poškození mozku - jádrový ikterus)

61


Stáhnout ppt "Patologie plodu a novorozence"

Podobné prezentace


Reklamy Google