Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 15.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 15."— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 15

2 Kdo jsem? © Petr Špína 2012 VY_32_INOVACE_C3 – 15

3 Vyber si otázku: 123 456 789 DUELDUEL

4 Narodil jsem se v budově Muzea přírodních dějin v Paříži. Všiml jsem si, že záření z uranové rudy proniká papírem a dokáže exponovat fotografii. Jsem… Henri BECQUEREL otázky ?

5 Oženil jsem se s židovkou, takže jsem musel odejít z Evropy. Našel jsem způsob, jak zpomalit rychlé neutrony tak, aby způsobily jaderné štěpení. Jsem… Enrico FERMI otázky ?

6 Můj bratr Harald hrál fotbal na olympiádě v roce 1908. Uvědomil jsem si, že elektrony v atomu smějí být jen na určitých „povolených“ drahách. Jsem… Niels BOHR otázky ?

7 „Baccalauréat“ z matematiky jsem složil už v 16 letech. Zjistil jsem, že u radioaktivní látky se za daný čas vždy rozpadne ½ zbylé hmotnosti. Jsem… Pierre CURIE otázky ?

8 Jsem z farmářské rodiny, ale v roce 1931 jsem se stal baronem. Zjistil jsem, že uvnitř atomu je nepatrné, ale nesmírně husté kladně nabité jádro. Jsem… Ernest RUTHERFORD otázky ?

9 V roce 1911 mne o jeden hlas nezvolili do Akademie věd. Podařilo se nám vysvětlit radioaktivitu jako důsledek rozpadu jader a objevit radium. Jsem… Marie CURIE- SKŁODOWSKA otázky ?

10 Kvůli židovskému původu jsem musela uprchnout z Německa. Uvědomila jsem si, že jaderné štěpení uvolňuje energii podle Einsteinovy rovnice E = mc 2. Jsem… Lise MEITNEROVÁ otázky ?

11 Své výzkumy provádím společně s manželem. Vytvořili jsme uměle radioaktivní dusík z bóru a radioaktivní fosfor z hliníku. Jsem… Iréne JOLIOT-CURIE otázky ?

12 Původně jsem chtěl studovat hudbu. Složil jsem operetu. Přišel jsem na to, že energie musí být vyzařována v malých „porcích“ – kvantech. Jsem… Max PLANCK otázky ?

13 Podařilo se nám přeměnit jeden prvek na jiný. Vykřikl jsem: „Proboha, Soddy, neříkej tomu transmutace. Prohlásí nás za alchymisty!“ Jsem… Ernest RUTHERFORD ?

14 Zdroje: [cit. 09-04-2012] pod licencí Creative Commons na na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Henri_Becquerel http://fr.wikipedia.org/wiki/Pierre_Curie http://en.wikipedia.org/wiki/Harald_Bohr http://en.wikipedia.org/wiki/Ernest_Rutherford http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_transmutation http://en.wikipedia.org/wiki/Lise_Meitner http://cs.wikipedia.org/wiki/Maria_Curie-Sk%C5%82odowska http://en.wikipedia.org/wiki/Ir%C3%A8ne_Joliot-Curie Grygar, J.: Před 150 lety se narodil Max Planck, [cit. 09-04-2012] pod licencí lidovky.cz na www: http://neviditelnypes.lidovky.cz/ osobnost-pred-150-lety-se-narodil-max-planck-zivot-a-dilo-pg4- /p_veda.asp?c=A080424_195915_p_veda_wag [cit. 09-04-2012] pod licencí conVERTER na na www: http://www.converter.cz/fyzici/fermi.htm, © J. Bureš


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 15."

Podobné prezentace


Reklamy Google