Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOF/FI – Gravitační síla Země

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOF/FI – Gravitační síla Země"— Transkript prezentace:

1 KOF/FI – Gravitační síla Země
Lukáš Šebesta P05405

2 Stručně o historii Prvními vědci zabývajícími se problémem gravitační síly se stali v 16. stol. Galileo a Newton. Galileo ( ) italský matematik, astronom a fyzik byl jedním z prvních, který souhlasil s Koperníkovou myšlenkou, že Země obíhá po oběžné dráze kolem Slunce a hledal mechanismus a sílu, která by mu umožnila pohyb mezi planetami. Následovali astronomové Tycho de Brahe a Kepler, kteří blíže studovali pohyb mezi planetami a definovali zákony pohybu, Keplerův zákon o eliptické dráze planet kolem Slunce. Nejvýznamněji se zapsal do studia gravitace sir Isaac Newton ( ), anglický matematik a fyzik, který položil základy moderní fyzice.

3 Pojmy Gravitační pole = je prostor, ve kterém působí gravitační síly. Každá dvě tělesa jsou k sobě přitahovány silou, kterou nazýváme gravitační síla. Intenzita gravitačního pole =  okolí každého tělesa existuje gravitační pole, které působí na jiná tělesa. Pro porovnání silového působení v různých místech gravitačního pole je zavedena intenzita grav. pole. Gravitační konstanta = je konstanta úměrnosti mezi gravitační silou a hmotností budícího tělesa. Je to jedna ze tří základních fyzikálních konstant.

4 Newtonův gravitační zákon
Každá dvě tělesa se navzájem přitahují stejně velkými gravitačními silami Fg, –Fg opačného směru. Velikost gravitační síly Fg pro dvě tělesa je přímo úměrná součinu jejich hmotností m1, m2 a nepřímo úměrná druhé mocnině jejich vzdálenosti r. Platí tedy  je gravitační konstanta.  = 6,67  10–11 N  m2  kg–2

5 Newtonův gravitační zákon (Zjednodušený pro planety)
Je-li gravitační pole dostatečně homogenní, lze gravitační sílu vypočítat jako Fg=m*g kde g je gravitační zrychlení. Podmínka homogenity gravitačního pole je dostatečně přesně splněna například na povrchu Země či jiných planet (jimž přísluší jiné hodnoty gravitačních zrychlení).

6 Java applety http://jersey.uoregon.edu/vlab/Cannon/index.html

7 Videa http://www.youtube.com/watch?v=iml4D3fwEh8

8 Odkazy http://cs.wikipedia.org/


Stáhnout ppt "KOF/FI – Gravitační síla Země"

Podobné prezentace


Reklamy Google