Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Víme opravdu, co to je LEADER?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Víme opravdu, co to je LEADER?"— Transkript prezentace:

1 Víme opravdu, co to je LEADER?
PhDr. Petr Sušanka MAS Vladař o.p.s.

2 Metoda LEADER se řídí sedmi hlavními principy, ukotvenými v nařízení Rady (ES) č /2005, která byla vydána dne 20. září roku 2005. strategie místního rozvoje podle jednotlivých oblastí, určené pro řádně vymezená subregionální venkovská území, partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem na místní úrovni – tzv. místní akční skupiny (MAS), přístup zdola („BOTTOM UP“) spojený s tím, že rozhodovací pravomoc týkající se vypracování a provádění strategií místního rozvoje náleží místním akčním skupinám, víceodvětvové navrhování a provádění strategie založené na součinnosti mezi subjekty i projekty z různých odvětví místního hospodářství, uplatňování inovačních postupů, provádění projektu spolupráce, vytváření sítí místních partnerství.

3 10 principů metody LEADER v České republice:
Místní rozvojová strategie (ISPÚ a SPL), přístup zdola (BOTTOM UP), místní partnerství veřejných a soukromých subjektu (Místní akční skupiny - MAS), morální principy, mezilidské vztahy, komplexní prosociálnost, výchova, vzdělávání a informace, inovativnost, integrované a více sektorové aktivity, živý venkov (neinvestiční i drobné projekty oživující život na venkově), síťování, národní a mezinárodní spolupráce.

4 10 bodů pro výchovu ke komplexní prosociálnosti:
Komunikace Důstojnost lidské osoby, úcta k sobě Pozitivní hodnocení druhých Tvořivost a iniciativa Vzájemné vyjádření citů Empatie Asertivita Reálné a zobrazené vzory Pomoc, přátelství, spolupráce Komplexní prosociálnost Převzato z Etického fóra

5 10 smrtelných hříchů při realizaci rozvoje venkova:
Realizace bez spoluúčasti a partnerství, morálky a korektnosti, aktivizace a mobilizace, informací a vzdělávání, uskutečnitelnosti a udržitelnosti, rozvah a financí, projektu a plánování, infrastruktury a životního prostředí, chudých lidí a solidarity, žen a mladých lidí, je totální chyba. © MAS Vladař o.p.s.

6

7

8

9

10

11

12 Děkuji za pozornost PhDr. Petr Sušanka MAS Vladař o.p.s.


Stáhnout ppt "Víme opravdu, co to je LEADER?"

Podobné prezentace


Reklamy Google