Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1."— Transkript prezentace:

1 Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1

2 Označení inkoustových tiskáren
Výrobci je podle použitého principu vzniku kapičky inkoustu nazývají různě, lze se setkat s označením: bubble jet ink jet piezoelektrická tiskárna trysková tiskárna a další.

3 Princip tisku inkoustové tiskárny
Tyto tiskárny tisknou miniaturními kapičkami inkoustu – inkoust ze zásobníku doteče do komůrky v tiskové hlavě, zde je oddělena kapička inkoustu a ta je vyvržena z trysky na papír. Obr. 2

4 Princip tisku inkoustové tiskárny
U inkoustového tisku lze bez problému použít inkousty barevné, což podporují všechny typy inkoustových tiskáren. Tisková hlava se pohybuje ve vodorovném směru, papír je posouván válcem ve svislém směru.

5 Princip tisku inkoustové tiskárny
Obr. 3

6 Princip tisku inkoustové tiskárny
U barevného tisku se používají tři barevné kartridže: C – cyan (azurová) M – magenta (purpurová) Y – yellow (žlutá) Aby se nemusela míchat černá barva pomocí barevných inkoustů, používá se standardně ještě barva: K – black (černá)

7 Princip tisku inkoustové tiskárny
U barevného tisku se používají tzv. subtraktivní míchání barev (omezuje se barevné spektrum, které se odráží od povrchu). Základní podkladová barva je bílá (bílý papír). Obr. 4 Obr. 5

8 Výhody inkoustového tisku
Nízká hlučnost Dostatečná kvalita tisku Nízká pořizovací cena Možnost barevného tisku Tisk fotografií

9 Nevýhody inkoustového tisku
Vysoké náklady na tisk Nemožnost tisku s kopiemi Vyšší nároky na kvalitu použitého spotřebního materiálu (inkoust, papír) Zasychání tiskové hlavy při delší nečinnosti tiskárny

10 Otázky k opakování Vysvětlete princip inkoustové tiskárny.
Jaké jsou výhody u inkoustového tisku? Jaké jsou nevýhody u inkoustového tisku?

11 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Podpora výuky: „Technické vybavení osobních počítačů“ [online]. 8. listopadu :10. Dostupný z WWW: < Použité obrázky: Obr. 1 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Obr. 2 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Obr. 4 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW:

12 Použité zdroje Použité obrázky:
Obr. 5 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Ostatní obrázky: vlastní


Stáhnout ppt "Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google