Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu"— Transkript prezentace:

1 jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět  Dějepis pořadové číslo DUM 22

2 Anotace Prezentace stručně přibližuje dobu Germánů. Autor Mgr. Štěpánka Kočová Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity kombinovaná Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina let

3 Germáni O jejich životě víme ze zápisů římských historiků a z archeologických nálezů. Kmeny Germánů osídlily velkou část střední Evropy – Germánie.

4 Hranice mezi římskou říší a územím osídleným Germány tvořilo důmyslné opevnění, takzvaný limes Romanus.

5 Podél řek Dunaj a Rýn budují Římané opevnění podél hranic (limes Romanus). Na našem území jsou archeologicky doložené stopy pobytu Římanů na jižní Moravě (od hranic s Rakouskem až po Olomouc, archeologové se domnívají, že jich bylo 25 a každé z nich mělo takovou rozlohu jako dnešní pražská zoo. V jednom takovém táboře mohlo žít až vojáků). Dalším dokladem o pobytu Římanů u nás je římský nápis na trenčínské skále, Slovensko. Jedná se o vůbec nejstarší písemnou památku na území bývalého Československa (rok 179).

6 VICTORIAE AVGVSTORVM EXERCITUS QVI LAV GARICIONE SEDIT MILITES LEGIONIS II DCCCLV MARCUS VALERRIUS MAXIMIANUS LEGATUS LEG IONIS II ADIUTRICIS CVRAVIT FACIENDUM V překladu nápis znamená: Na počest vítězství císařů od 855 vojáků II. legie z vojska, které tábořilo v Laugariciu. Tento nápis dal pořídit Maximianus, legát, legie II. pomocná.

7

8 České země byly osídleny kmeny Markomanů a Kvádů
České země byly osídleny kmeny Markomanů a Kvádů. Nejslavnější byl král Marobud , první postava našich dějin, kterou známe jménem. Vybudoval početnou a silnou armádu (výcvik podle římského vzoru). Sjednotil germánské kmeny v silný kmenový svaz, ale jeho sen o silném státu Germánů se mu nepodařilo uskutečnit (náčelníci jednotlivých kmenů jeho úsilí nepochopili).

9 Zemědělství – žádný pokrok, spíše krok zpět
Zemědělství – žádný pokrok, spíše krok zpět. Používali dřevěné rádlo, chovali dobytek (tur, prase, ovce, koza, kůň, kur a pes). Železářství – výroba zbraní (hroty, kopí, nože, meče) Germáni žili ve vesnicích. Jejich domy = polozemnice. Řemeslníci se věnovali výrobě a zpracování bronzu, tkalcovství, hrnčířství, zpracovávali kůže a kožešiny. Společnost tvořilo mnoho kmenů. Kmenový svaz bylo dočasné spojení kmenů (pro útok či obranu). Silnější kmeny si podrobovaly slabší a do čela si volily krále nebo náčelníky. Ti žili v opevněných dvorcích, většina obyvatel v prostých vesnicích. Význam měly i vojenské družiny.

10 Král přiděloval jejím členům podle zásluh podíl z kořisti
Král přiděloval jejím členům podle zásluh podíl z kořisti. V této době se začal vytvářet zvláštní vztah = válečníci se zavázali ochraňovat zemědělce před nepřáteli a ti jim za to poskytovali různé služby – stali se jejich vazaly. Pohřby rolníků byly skromné = žehem, popel byl ukládán do nádob. Náboženství = uctívali mnoho bohů, bohoslužby byly konány na posvátných místech v přírodě (prameny, studně, stromy,…)

11

12 Od 4.st. se po náporu Hunů dávají do pohybu velké skupiny Germánů a většina jejich kmenů útočí i na území Říma. Tomuto období říkáme stěhování národů.

13 Zdroje Dějepis – učebnice pro 6. ročník, SPN Praha 2001


Stáhnout ppt "jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google