Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu"— Transkript prezentace:

1 jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět  Dějepis pořadové číslo DUM 49

2 Anotace Prezentace stručně přibližuje mínójskou kulturu na Krétě. Autor Mgr. Štěpánka Kočová Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity kombinovaná Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina let

3 Minojská Kréta (2 000 – 1 400 př.n.l.)

4 Kolem roku 2 000 př.n.l. vzniklo na Krétě nejvýznamnější město Knossos, v němž podle bájí vládl král Minos = minojské období. Ve městech vznikaly paláce, které se staly sídly vládců a zároveň hospodářskými středisky (veškerá úroda se shromažďovala v paláci a odtud se rozdělovala bezplatně všem obyvatelům = palácové hospodářství.

5 Paláce byly rozlehlé, nebylo snadné se tam vyznat = to dalo základ vzniku pověsti o labyrintu (bludišti). V palácích nechyběla kanalizace, přepychové zařízení, nástěnné malby (fresky), sochy.

6 Palác v Knóssu

7 Společnost Zemědělci = nejpočetnější vrstva obyvatelstva, zabývali se také řemeslem a obchodem. Panovnická vrstva, úředníci, zemědělci a řemeslníci, otroci. Krétská civilizace byla velmi vyspělá. Uměli psát, používali slabičné písmo, které pak převzali obyvatelé Řecka.

8 Ve 14.st.př.n.l. minojská civilizace zanikla = příčinou bylo asi ničivé zemětřesení (tato přírodní katastrofa dala vzniknout mýtu o zániku bájného království Atlantů = Atlantidy o které se zmiňuje filozof Platon ve 4.st.př.n.l.). Zkáza paláců oslabila krétskou moc natolik, že se nedovedla ubránit vpádu Řeků, označovaných podle svého hlavního střediska Mykén jako Mykéňané.

9 Král Minos měl podle pověsti nepovedeného syna Minotaura
Král Minos měl podle pověsti nepovedeného syna Minotaura. Byl to člověk s býčí hlavou. Mínotaurus požíral lidi, a tak jej Mínos nechal uvěznit v Labyrintu, který mu pro ten účel měl postavit stavitel Daidalos. Slovo labyrint dnes chápeme jako synonymum bludiště. Sousloví „Ariadnina nit“ přežívá do současnosti, je symbolem pro orientaci a řešení složitých zamotaných situací nebo problémů. Klubko nití, které dala Ariadna hrdinovi Théseovi a jež ho vyvedlo z labyrintu.

10

11 Zdroje: Dějepis – učebnice pro 6. ročník, SPN Praha 2001
Jak se žilo ve starověku, P. Augusta a F. Honzák, Albatros 1986 Ilustrované dějiny světa, Starověk, Fragment, 2007 Encyklopedie starověkého světa, Perfekt, Bratislava, 2004


Stáhnout ppt "jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google