Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu"— Transkript prezentace:

1 jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět  Dějepis pořadové číslo DUM 44

2 Anotace Prezentace stručně přibližuje přírodní podmínky, život, kulturu a vzdělanost v Číně. Autor Mgr. Štěpánka Kočová Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity kombinovaná Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina let

3 Čína Oddělená od okolního světa horami, pouštěmi a mořem. Nejvíce lidí žilo v povodí dvou řek – Jang-c-ťiang (Dlouhá řeka) a Chuang-che (Žlutá řeka).

4 Zemědělství – vyvinulo se samostatně
Zemědělství – vyvinulo se samostatně. Pěstovali: obilí, čajovník, batáty, ovoce, zelenina, rýže. Používali zavlažovací zařízení, pluh, hnojení, zabývali se chovem bource morušového a výrobou hedvábí. Číňané byli zruční řemeslníci, vyráběli keramiku na hrnčířském kruhu, kovy (lití na ztracenou formu), výroba hedvábných látek (satén, samet). Z Číny se vyváželo kromě hedv.látek také koření, porcelán, kosmetika a lakové výrobky (kalíšky, misky, skříňky). Používali kovové mince.

5 První státní útvary se objevovaly už ve 21. -14. st. př. n. l
První státní útvary se objevovaly už ve st.př.n.l. Panovník = wang – neomezený samovládce, prostředník mezi nebem a zemí, „syn nebes“. K řízení státu byla nutná armáda a úřady. Úředníci tvořili nejvyšší společenskou vrstu, potom to byli svobodní zemědělci a řemeslníci, pak nesvobodní , bezprávní obyvatelé = otroci. Států bylo v Číně mnoho, až v r.221př.n.l. vytvořil Čchin (podle kterého dostala Čína jméno) první centralizovaný stát v Číně a vládce se prohlásil císařem. Tato říše se rozpadla začátkem 3.st.př.n.l.

6 Kultura a vzdělanost Písmo – původně obrázkové, později se změnilo v jednotlivé znaky, celkem je asi znaků, pro běžné použití stačí znaků. Používá se dodnes. Akupunktura – jeden z nejstarších způsobů léčení Velká čínská zeď – Je dlouhá přes 7 000km, výška zdi je až 11m, tloušťka 7m. Je vidět až z Měsíce. Na stavbě se podílelo dělníků.

7

8 Vynalezli kompas, střelný prach, porcelán, papír, hedvábí, deštník, kopanou, kuše (zbraň), železná přilba, trakař.

9 Zdroje: Dějepis – učebnice pro 6. ročník, SPN Praha 2001
Jak se žilo ve starověku, P. Augusta a F. Honzák, Albatros 1986 Ilustrované dějiny světa, Starověk, Fragment, 2007


Stáhnout ppt "jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google