Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Korporativismus jako koncept

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Korporativismus jako koncept"— Transkript prezentace:

1 Korporativismus jako koncept
Jedná se o způsob zájmového zprostředkování, ve kterém jsou výrazně posíleny strukturní elementy jako rigidita, řád, nerovnost v přístupu a hierarchie. Mnohovýznamový koncept a komplexní fenomén (G. Lehmbruch) Interpretační nedostatečnost pluralismu s ohledem na empirické poznatky (70. léta)

2 Geneze korporativismus jako principu vládnutí
Encyklika papeže Lea XIII. Rerum novarum (1891) Mussoliniho korporativismus Poválečný liberální model vládnutí - NEOkorporativismus

3 Intepretační přístupy
Nová forma kapitalismus (Lehmbruch, Jessop) Důležitá je organizace práce (labour), tj. význam třídní stratifikace (štěpení) a spojení zájmových uskupení s politickými stranami. Výrazný vliv zájmových skupin na utváření a formulování politiky (Lehmbruch). Specifický způsob zprostředkování vztahů. mezi zájmovými skupinami a státem (Schmitter)

4 Definice (P. C. Schmitter, 1974)
Systém zastoupení/reprezentace, ve kterém jsou konstituční prvky organizovány v omezeném počtu do jednotných, povinných, nesoutěživých, hierarchicky řízených a funkčně odlišných kategorií, schválených a akceptovaných (pokud ne přímo vytvořených) státem, které zaručují reprezentační monopol ve své kategorii výměnou za možnost absolutní kontroly výběru vůdců a artikulaci požadavků a podpory systému vládnutí.

5 Typologie korporativismus (Allum, 1995)
Slabý korporativismus (Francie) Střední korporativismus (Dánsko; SRN, VB) Silný korporativismus (Rakousko, Nizozemsko, Švédsko)

6 Odlišnost korporativismu od pluralismu
Omezený počet skupin (nejčastěji ve sféře ekonomické) Nesoutěživé systémy Hierarchické uspořádání skupin Reprezentativnost Občanská společnost Koordinace Stát jako aktivní partner (G. Almond: A Discipline Divided, 1982)

7 Formy reprezentace zájmů a vztah k vládnutí v demokracii
Pluralismus Spontánně vytvořené, soutěživé organizace, v neformálním a neřízeném vztahu k sobě navzájem i ke státu. Korporativismus Systém soudržných, povinných, monopolních organizací povolených či schválených státem. Syndikalismus Vzájemné vztahy mezi zájmovými sdruženími bez přímé vazby na stát (pouze společnost).


Stáhnout ppt "Korporativismus jako koncept"

Podobné prezentace


Reklamy Google