Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_241 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_241 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_241 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 4.4. Datum vytvoření15. 1. 2013 Anotace Výklad nové látky -seznámení se s počátky internetu -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 ÚVOD DO INTERNETU

3 CO JE TO INTERNET celosvětová počítačová síť, propojení velkého množství počítačů (serverů), pro snadnější pochopení si můžeme internet představit jako obrovské kolejiště, kde se po kolejích přesouvají vlakové soupravy plné množství dat, servery si můžeme představit jako nádraží, díky nimž jsou vlakové soupravy nasměrovány nejkratší cestou do cíle, internet poskytuje v současné době řadu služeb, jejich nabídka neustále roste.

4 HISTORIE v šedesátých letech vzniká v americké armádě předchůdce dnešního internetu, nejdříve došlo k propojení čtyř počítačů, mezi nimiž se posílali tajné vojenské informace, poté americká vláda uvolnila tuto technologii veřejnosti (stejně jako navigační systém GPS), možnost propojení počítačů se rozšířila i na americké univerzity, ty se významně podílely na rozvoji internetu, od té doby se internet rozrůstá nejdříve nejen mezi firmami, ale posléze i mezi širokou veřejností, jeho masivní nástup nastává od začátku devadesátých let, kdy se objevily první webové stránky, autorem prvních webových stránek a prvního internetového prohlížeče byl pan Tim Berners-Lee.

5 HISTORIE kdy se narodil internet se nedá až tak přesně říct, k těm dalším narozeninám patří počátek devadesátých let 20. století, kdy pan Tim Berners-Lee, pracovník evropské organizace pro jaderný výzkum - CERN ve švýcarské Ženevě, vytvořil první internetový prohlížeč a jazyk HTML pro vytváření webových stránek, přestože jazyk HTML a webový prohlížeč byly určeny pouze pro interní potřebu CERNu, rozšířila se tato technologie i na internet od této doby se internet, v té podobě jak ho všichni známe, rozvíjí obrovským tempem.

6 WWW – WORLD WIDE WEB základem internetu jsou webové stránky, s jejich pomocí můžete zobrazovat informace, nakupovat na internetu, provádět finanční transakce, objednávat pizzu a mnoho dalších, k tomu samozřejmě potřebujete internetový prohlížeč, k těm nejznámějším a nejpoužívanějším patří internet explorer, mozzila firefox a google chrome, uživateli může být úplně jedno, jaký prohlížeč používá, protože všechny bez rozdílu zobrazují webové stránky a nijak zásadně se neliší, co je ovšem důležité a podstatné je to, jestli je daný prohlížeč odolný vůči škodlivým kódům, které se k vám snaží prostřednictvím webových stránek dostat.

7 NEPOSTRADATELNOST INTERNETU bez internetových služeb si současný svět nedokážeme představit, jeho popularita neustále roste, celá řada firem a institucí je na přístupu k internetu doslova závislá, bez elektronické pošty a dalších komunikačních služeb, které internet nabízí, nemohou firmy „existovat“, díky internetu si v současnosti objednáváme jakékoliv zboží, jídlo nebo pomocí internetu platíme, internet nás zasáhl snad ve všech oborech lidské činnosti, a nabídka služeb se stále rozšiřuje.

8 PROBLÉMY SOUVISEJÍCÍ S INTERNETEM díky internetu se šíří stále větší množství škodlivých kódů, hackeři dokáží díky botnetům útočit na významné servery, to může způsobit i ekonomické problémy postižených firem, stále více lidí je závislých na vybraných internetových službách, např. na facebooku, to se rozhodně netrpí ve firmách, kde by zaměstnanec měl pracovat a ne brouzdat na internetu (při porušení pracovní smlouvy může hrozit i ukončení pracovní činnosti).

9 INTERNET JAKO KOLEJIŠTĚ internet a kolejiště mají společného víc, než by se vám mohlo zdát, koleje položené mezi jednotlivými nádražími mají stejnou funkci jako kabely propojující jednotlivé počítače, kterým říkáme servery, nádraží, jež slouží k odbavení cestujících funguje úplně stejně jako server, jehož úkolem je vždy zajistit přenos dat do správného cíle, na každém na nádraží existuje obsluha, jejíž úkolem je přenastavit výhybky tak, aby vlak přejel vždy na správnou kolej a dojel tak do místa určení, jenom se musí vědět, kam má každý vlak namířeno, pokud tedy chápete tento princip, nebude pro vás těžké pochopit to, jak se přenáší data v internetu.

10 NUTNOST JEDNOZNAČNÉ IDENTIFIKACE IP adresa jako rodné číslo počítače, nutnost jednoznačné identifikace počítačů, není možné, aby dva počítače měli dvě stejné IP adresy, to by vedlo ke kolizi, a internet by díky tomu nefungoval, veřejnost IP adresy běžně při své práci na internetu nepoužívá, těžko se pamatují a není v nich žádná logika, tvar IP adresy: x.x.x.x, kde x je z uzavřeného intervalu, příkladem může být adresa 192.168.1.5.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_241 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google