Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_242 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_242 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_242 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 4.4. Datum vytvoření18. 1. 2013 Anotace Výklad nové látky -seznámení se s internetovými protokoly -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 INTERNETOVÉ PROTOKOLY

3 PROTOKOLY pokud by neexistovala na internetu jednoznačná pravidla, neexistoval by ani internet, stejně jako existují pravidla i ve společenském životě, místo slova pravidla se používá termín „protokol“, vše, co na internetu funguje se řídí nějakými protokoly, k těm nejdůležitějším patří protokoly TCP (transmission control protocol) a IP (internet protocol), samozřejmě sem patří řada dalších protokolů (FTP, SMTP, POP3, HTTP a další), díky tomu všemu vše funguje a libovolná data přesouvající se internetovými linkami najdou svého adresáta.

4 PROTOKOLY TCP/IP zajišťují přenos informací mezi jednotlivými počítači, k tomu potřebují IP adresu, díky níž dojde vše do místa určení, princip přenosu informací probíhá podle následujících pravidel, 1.na straně odesílatele se nejdříve pomocí protokolu TCP data připraví k odeslání, vytvoří se tzv. pakety (datové bloky o velikost cca 1500 bytů) – ty se před odesláním očíslují, 2.následně protokol TCP předá jednotlivé pakety protokolu IP, jehož úkolem je dostat pakety k adresátovi, 3.jakmile pakety dorazí do cíle, protokol TCP pošle odesílateli potvrzení o příjmu, 4.v případě, že nějaký paket nedojede do cíle, příjemce si ho opětovně vyžádá, 5.nakonec jsou pakety poskládány do původního stavu.

5 IP ADRESA aby veškeré informace našli svého adresáta, musí být označeny tzv. IP adresou příjemce a IP adresou odesílatele (stejně jako tomu je u doporučeného dopisu), na stejném principu funguje klasická pošta, odesílatel dopisu napíše na papírovou obálku adresu příjemce, díky níž odkudkoliv dorazí uvedený dopis na místo určení, stejně jako ve světě papírové pošty dorazí všechny zásilky do cíle (pokud napíšete správně adresu), tak i v internetu dorazí veškeré informace v případě správné IP adresy do cíle, jak již bylo uvedeno v předešlé prezentaci, tvar IP adresy je x.x.x.x, kde x je z intervalu, tento tvar IP adresy v současné době již nedostačuje, byl vytvořen nový standard, tzv. IP verze 6 – x.x.x.x.x.x, kde x je z intervalu, díky tomu může být v internetu daleko více zařízení s IP adresou, součástí internetu budou v budoucnosti také domácí spotřebiče, samozřejmě vybaveny IP adresou.

6 SYSTÉM JMENNÝCH ADRES A DNS kdo z běžných uživatelů používá při práci na internetu IP adresy, rozhodně to není tvar, který by byl pro veřejnost použitelný, z IP adresy se např. nedá vyčíst název firmy, stejně tak pamatovat si hromadu čísel je takřka nemožné, z tohoto důvodu byl vytvořen systém DNS (domain name system – systém doménových jmen), princip je velmi jednoduchý, uživatel např. ve svém webovém prohlížeči napíše v okénku pro webovou adresu název webových stránek a potvrdí, uvedený požadavek se odešle na DNS server, který převede jmenný tvar na číselný a vrátí odesílateli, ten znovu odešle požadavek na webovou stránku ještě jednou, tentokrát s přeloženou IP adresou (servery mezi sebou komunikují pomocí adres v číselném tvaru).

7 DOMÉNY jmenný (doménový) tvar je typ adresy určený pro klienty internetu, jeho tvar je www.jmeno.cz, kde www je doména 3. řádu, jmeno doména 2. řádu a cz doména 1. řádu, asi nejvýznamnější částí z pohledu zákazníka je doména 2. řádu, kterou si může kdokoliv zakoupit u registrátora domény (active24.cz, ignum.cz, forpsi.cz a řada dalších), v současnosti je v České republice registrováno už asi milion domén, tedy je těžké vybírat volné jméno, které by bylo vyhovující, cena domény je asi 300 Kč na jeden rok, pokud po uplynutí této doby vlastník domény nezaplatí, doména propadne a uvedené jméno si může koupit kdokoliv další, doména 1. řádu je doména přidělená státu (Česko – cz, Německo – de, Francie – fr,...), vedle toho tady máme domény com – firmy, gov – vládní instituce, org – organizace, tv – televizní společnosti a další.

8 PROTOKOLY SMTP, POP3, HTTP, FTP vedle známých protokolů TCP/IP jsou tady protokoly zajišťující činnost konkrétních internetových služeb, elektronická pošta je zajišťována protokoly SMTP a POP3, protokol SMTP se stará o odesílání pošty a POP3 o příjem, jde o dvě na sobě nezávislé služby, občas se může stát, že funguje např. pouze stahování pošty a odesílání díky technické závadě nikoliv, pokud používáte libovolný internetový prohlížeč, mohli jste si všimnout termínu HTTP v místě, kam se píše webová adresa, pomocí protokolu HTTP je zajištěn přenos webových stránek, protokol FTP slouží k přenosu souborů, vedle těchto protokolů je tady řada dalších, sloužících k zajištění mnoha internetových služeb, většina internetových protokolů používá pro zajištění přenosu dat protokoly TCP/IP.

9 VÝVOJ INTERNETU v průběhu času se objevují nové protokoly, jejichž úkolem je zajistit fungování nových služeb, internet je systém, který se neustále vyvíjí a tomu je potřeba podřídit i vývoj nových pravidel, nad internetem dohlíží konsorcium W3C v jehož čele působí pan Tim Berners-Lee, zakladatel novodobého internetu, to přijímá a schvaluje nová pravidla používaná v internetu.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_242 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google