Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_052 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_052 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_052 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 3.3. Datum vytvoření28. 11. 2012 Anotace Výklad nové látky -seznámení s rozdělením počítačových sítí -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 ROZDĚLENÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ

3 počítačové sítě dělíme podle různých hledisek: - podle území, jaké zaujímají, - podle funkce jednotlivých počítačů, - podle topologie (vzájemného propojení počítačů).

4 ROZDĚLENÍ PODLE VELIKOSTI ÚZEMÍ počítačové sítě se rozkládají na území např. jedné budovy, města nebo mohou přesahovat svým rozsahem celé kontinenty, dělíme je na LAN (místní počítačová síť) a WAN (rozsáhlá počítačová síť), sítě typu LAN se nachází v budovách, popřípadě se rozprostírají na území města, pokud propojíme počítače v budově bezdrátově, pojmenováváme tuto síť termínem WLAN, k propojení počítačů v rámci LAN používáme switche, sítě WAN vznikají propojením na velké vzdálenosti, příkladem sítě typu WAN může být počítačová síť banky, kde v jednotlivých pobočkách jsou sítě typu LAN, ty jsou propojeny do sítě WAN.

5 ROZDĚLENÍ PODLE FUNKCE počítače mohou mít v internetu různou funkci, jsou počítače, které nabízejí pouze libovolné služby a nic proti tomu neočekávají, pokud pracujete doma na počítači, tak naopak pouze požadujete po internetových serverech nejrůznější služby, tento typ počítačových sítí označujeme termínem klient server, naproti tomu jsou počítačové sítě typu peer to peer (rovný s rovným), příkladem mohou být tzv. torrentové sítě, díky nimž si můžete stáhnout ať už legálně nebo nelegálně filmy nebo hudbu, uživatel, který si chce stáhnout z nějakého počítače např. film, musí sám nabízet něco ke stažení (nemohu jenom brát nebo jenom nabízet).

6 ROZDĚLENÍ PODLE TOPOLOGIE počítače tvořící počítačovou síť mohou být propojeny různými způsoby, jednotlivé možnosti se vyznačují i způsobem vysílání dat do počítačové sítě, podle topologie dělíme počítačové sítě na: - sběrnicová topologie, - kruhová topologie, - hvězdicová topologie.

7 SBĚRNICOVÁ TOPOLOGIE těžko se rozšiřuje, libovolný počítač může kdykoliv vyslat data, může dojít ke srážce, ta je vyřešena opětovným vysláním dat, pomocí této topologie se propojovaly počítače v minulosti, pokud dojde k přerušení kabelu kdekoliv v síti, okamžitě přestane fungovat celá síť.

8 TOPOLOGIE HVĚZDA pomocí této topologie se v současnosti propojují počítače v lokálních sítích, jsou snadno rozšiřitelné, jejich výstavba je relativně nákladná, ke každému počítači se musí vést od switche kabel, počítače jsou propojeny pomocí switche, pokud ten se porouchá, nefunguje celá počítačová síť, počítače mohou stejně jako u sběrnicové topologie vysílat data kdykoliv, ke srážce již nedochází díky switchi, který je organizuje přenos tak, aby ke srážkám nedocházelo. switch

9 KRUHOVÁ TOPOLOGIE používá se tam, kde je zapotřebí zajistit spolehlivost přenosu, pro přenos dat se používají dva okruhy, v případě poruchy toho prvního se použije pro přenos druhý okruh, po primárním okruhu obíhá speciální paket, pokud nějaký počítač chce odeslat data, chytí si paket, přidá k němu data a odešle, nemůže dojít ke kolizi. obr. 1

10 ZDROJE obr. 1: AUTOR NEUVEDEN. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 17.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kruhov%C3%A1_topologie.PNG


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_052 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google