Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 4.4. Datum vytvoření17. 1. 2014 Anotace Výklad nové látky -seznámení s jazykem HTML -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 ÚVOD DO JAZYKA HTML

3 JAZYK HTML Patří k základním jazykům pro vytváření webových stránek, S jeho pomocí můžeme upravovat text, vkládat obrázky i tabulky, vytvářet číslované a nečíslované seznamy stejně jako v programu MS Word, Rozdíl je v tom, že v programu MS Word veškeré úpravy provádíme kliknutím na potřebnou volbu, Webové stránky se mohou vytvořit i za pomocí primitivního textového editoru, jakým je Poznámková blok (bývá součástí instalace operačního systému Windows), Veškeré úpravy se provádí pomocí tzv. značek (tagů), Aby mohl uživatel přejít na další webovou stránku, používají se tzv. odkazy (v nich je schovaná adresa odkazované stránky), Odkaz můžeme vytvořit z textu nebo obrázku.

4 DALŠÍ JAZYKY Vedle jazyka HTML jsou tady ještě další jazyky, s jejichž pomocí lze vytvořit webové stránky tak, jak je znáte, Na počátku devadesátých let se používal pro tvorbu stránek pouze jazyk HTML, Postupem času se přidal jazyk CSS (kaskádové styly) z důvodu lepšího zobrazení (lepšího vzhledu webových stránek), Aby mohly být stránky dynamické, používá se jazyk PHP, s jehož pomocí mohou uživatelé zadávat údaje (např. jméno, příjmení, adresu,…) a ty pak ukládat na server.

5 POUŽITÍ ZNAČEK Základem jazyka HTML jsou značky, s jejichž pomocí formátujeme text, stejně jako v programu MS Word, Text, který je formátován, začíná a končí značkou, Každá značka je ohraničena levou a pravou špičatou závorkou <>, Na české klávesnici se tyto symboly zapíší kombinací kláves pravé alt +, Jazyk HTML rozlišuje počáteční a koncovou značku, rozdíl je pouze v použití symbolu „/“, Počáteční značka začíná formátovat daný text, koncová značka formátování ukončí, Jednotlivé značky jsou určeny zkratkami: - tučné písmo, - kurzíva.

6 STRUKTURA WEBOVÉ STRÁNKY Každá webová stránka obsahuje hlavičku a tělo, V hlavičce jsou umístěny důležité informace pro internetový prohlížeč (např. název webové stránky, který můžete vidět v levé horní části prohlížeče), V těle jsou umístěny texty a obrázky formátované jednotlivými příkazy jazyka HTML, Stejně jako dokument vytvořený programem Word nebo tabulka plná čísel zpracovávaná v Excelu, tak i webová stránka je soubor s příponou, Jako přípona se používá název jazyka, tedy zkratka HTML, Pokud poklepete myší na soubor s příponou HTML, spustí se prohlížeč.

7 SYSTÉM ODKAZŮ Systém webových stránek je postaven na propojení stránek mezi sebou pomocí tzv. odkazů (linků), Princip odkazů spočívá v umístění adresy k danému textu nebo obrázku, daný text se pak nazývá hypertext, Díky tomuto mechanismu se můžeme dostat na jakoukoliv stránku, stačí k tomu pouze kliknutí na uvedený odkaz v podobě textu nebo obrázku.

8 INTERNETOVÉ PROHLÍŽEČE Pro zobrazení webových stránek je potřeba internetový prohlížeč, Mezi ty nejznámější patří: Google Chrome, Internet explorer, Mozilla firefox, Opera, Jednotlivé prohlížeče se od sebe liší především rychlostí zobrazení webové stránky a bezpečností, K těm nejpoužívanějším patří google chrome,

9 VYUŽITÍ WEBOVÝCH STRÁNEK Využití webových stránek nabývá každým rokem na větším a větším využití, S jejich pomocí můžeme v současnosti nakupovat, převádět peníze z účtu na účet, číst si noviny, hrát hry, poslouchat rádio, dívat se na televizi a celou řadu dalších věcí, Do budoucna jejich význam s rostoucím využitím internetu stále poroste, Webové stránky se stávají jakýmsi univerzálním rozhraním pro ovládání čehokoliv.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google