Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_249 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_249 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_249 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 4.4. Datum vytvoření5. 11. 2013 Anotace Výklad nové látky -seznámení s funkcemi A a NEBO a jejich využití -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 POUŽITÍ FUNKCÍ A, NEBO

3 POUŽITÍ FUNKCÍ „A“ A „NEBO“ V případě, že potřebujeme vyhodnocovat více podmínek najednou, se samotnou funkcí KDYŽ si nevystačíme, Příkladem může být situace, kdy potřebujeme současně vyhodnotit věk i pohlaví, Tedy chceme např. vybrat všechny zaměstnance, kterým je více jak 40 let a jejich pohlaví je muž.

4 VÝROKOVÁ LOGIKA Abychom se mohli vrhnout do použití logických funkcí A a NEBO, měla by nám být jasná kapitola z matematiky jménem „Výroková logika“, Zejména část, popisující konjunkci „výrok1 a výrok2“ a disjunkci „výrok1 nebo výrok2“, Výrok1 i výrok2 mohou být pravdivé i nepravdivé, Výsledkem je vždy pravdivost nebo nepravdivost celého výrazu, Konjunkce je pravdivá, pokud oba výroky jsou pravdivé, Disjunkce je pravdivá, pokud alespoň jeden z výroků je pravdivý.

5 ZÁPIS PODMÍNKY Převedeno do řeči programu Excel, vypadá zápis funkce A následovně, A(podmínka1; podmínka2), V případě, že obě podmínky jsou pravdivé, je výsledkem PRAVDA, Jakmile je alespoň jeden z výroků nepravdivý, je výsledkem NEPRAVDA, Zápis předešlého příkladu bude vypadat následovně: =A(C2>=40; D2=„m“) Podle uvedeného zápisu funkce A, bude v příslušné buňce hodnota PRAVDA pouze u mužů s věkem větším nebo rovno než 40, U ostatních zaměstnanců bude v příslušných buňkách NEPRAVDA.

6 ZÁPIS VÍCE PODMÍNEK Co ale v případě, že podmínek pro vyhodnocení je více, Pak zápis funkce A vypadá následovně: =A(podmínka1; podmínka2; podmínka3; podmínka4; …) I v tomto případě platí, že všechny uvedené podmínky musí být pravdivé, aby výsledkem byla PRAVDA, Př.: =A(C2>=40; D2=„m“; E2=„Tachov“) Uvedený příklad řeší situaci, kdy potřebujeme zjistit zaměstnance, jehož věk je větší nebo rovno než 40 let, pohlaví muž a trvalé bydliště Tachov.

7 FUNKCE NEBO Použití funkce NEBO je velmi podobné funkci A, Rozdíl je pouze při vyhodnocování, Aby výsledkem funkce NEBO byla PRAVDA stačí, aby pouze jedna z uvedených podmínek byla pravdivá, Zápis funkce vypadá následovně: =NEBO(podmínka1; podmínka2) V případě vyhodnocování více jak dvou podmínek, vypadá zápis takto: =NEBO(podmínka1; podmínka2; podmínka3; …)

8 KOMBINACE FUNKCÍ „KDYŽ“, „A“ A „NEBO“ Využití samotné funkce A a NEBO není tak velké, Spíše narazíme na situaci, kdy funkce A bude součástí funkce KDYŽ, Příkladem může být součet zaměstnanců, kteří splňují nějaké kritérium, =KDYŽ(A(C2>=40; D2=„m“; E2=„Tachov“); 1; 0) Výsledkem příkladu budou jedničky v buňkách splňujících dané kritérium, v těch ostatních budou nuly, Sloupeček s nulami nebo jedničkami sečteme, Výsledná hodnota nám řekne, kolik řádek (zaměstnanců) splňuje dané kritérium.

9 KOMBINACE FUNKCÍ „KDYŽ“, „A“ A „NEBO“ Z uvedeného příkladu vyplývá, že funkce programu Excel se dají různě kombinovat, Vnitřní funkce vždy vrací hodnotu funkci nadřazené, Kombinací funkcí můžeme dosáhnout větších možností, než nám nabízí samotné funkce.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_249 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google