Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_243 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_243 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_243 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 4.4. Datum vytvoření25. 1. 2013 Anotace Výklad nové látky -seznámení s připojením k internetu -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 PŘIPOJENÍ K INTERNETU

3 POSKYTOVATELÉ ten, kdo vám zajistí připojení k internetu je poskytovatel, firma, jejíž náplní je dovést k zákazníkovi internet, pokud bychom chtěli firmy zajišťující připojení k internetu nějakým způsobem rozdělit, pak na společnosti s regionálním a celorepublikovým dosahem, k těm, co dokáží zajistit připojení po celé republice, patří např. Telefonica O2, Vodafone nebo T-mobile, těch regionálních je celá řada a v každém větším městě najdete minimálně jednu firmu, výhodou větších měst je možnost většího počtu poskytovatelů a tedy volba toho pro každého výhodnějšího poskytovatele,

4 MODEM pokud se potřebujete připojit k internetu, musíte mít modem, modem je zařízení, které umí upravit data vycházející z počítače na taková, aby mohla projít např. telefonní linkou nebo vzduchem, co je pro každého uživatele podstatné je rychlost, s jakou vás dokáže modem připojit, na tom totiž závisí doba, po kterou se budou data stahovat z internetu, postupem času se objevovaly na trhu modemy zajišťující vyšší rychlost připojení, to ruku v ruce s rostoucími nároky na stahovaná data (hudba, video – řádově megabyty),

5 DOSTUPNÉ TECHNOLOGIE připojení k internetu můžeme rozdělit na drátové a bezdrátové, výhodou těch drátových je spolehlivější přenos dat a tedy větší spokojenost zákazníka, největší překážkou je vzdálenost, současné technologie dokáží internet dostat do vzdálenosti několika málo kilometrů, tedy v odlehlejších místech je připojení k internetu velmi slabé nebo vůbec žádné.

6 TELEFONNÍ LINKA k prvním připojením patří technologie zvaná vytáčená linka nebo taky dial-up, zákazník musí mít doma telefonní linku, rychlost, s jakou se uživatel mohl připojit byla nejvýš 56 kbit/s, připojení k internetu probíhalo úplně stejně, jako když se chtěl člověk někomu dovolat, nejdříve musel vytočit telefonní číslo a poté mohl brouzdat na internetu, nevýhodou tohoto připojení byla nemožnost současného telefonování a brouzdání na internetu, platilo se stejně jako za telefon, tedy za provolané minuty. obr. 1

7 ISDN nová technologie, která umožnila na rozdíl od telefonní linky současné brouzdání na internetu a telefonování, připojení ISDN vyžaduje telefonní linku, rychlost, s jakou se přenášela data byla maximálně 128 kbits/s, platilo se stejně jako v případě telefonní linky, tedy za provolané minuty, v současnosti už se tato technologie už zřejmě nepoužívá.

8 ŠIROKOPÁSMOVÉ SÍTĚ rychlost připojení k internetu se každým rokem stále zvyšuje, otázkou je, jakým způsobem to zajistit, je jasné, že rychlost šíření signálu ve vodiči je stále stejná, navýšení rychlosti musí proběhnout jiným způsobem, data se přesouvají po mnoha frekvencích současně, k tomu je zapotřebí velké šířky frekvenčního pásma, je to stejné, jako když se dálnicí řítí proudy aut, čtyřproudou dálnicí se prožene za stejný čas dvakrát tolik aut, než u dvouproudé dálnice, problémem širokopásmových sítí je jejich krátký dosah (jen několik málo kilometrů).

9 ADSL obr. 2 nástup technologie ADSL umožnil nárůst rychlosti až na jednotky Mbit/s, současná nabídka od různých poskytovatelů je do 20 Mbit/s modemy ADSL umožňují asymetrické připojení – rychlost stahování je větší než rychlost odesílání dat na internet, s technologií ADSL přichází i jiný způsob placení za využití internetu, zákazník platí měsíční paušál - výhodou je fakt, že pokud uživatel stráví brouzdáním na internetu dlouhé hodiny, platí stále stejnou částku, v současnosti ADSL dosáhlo svého maxima a je postupně nahrazováno technologií VDSL, ADSL modem připojujeme k telefonní lince.

10 VDSL nastupující technologie, rychlosti jsou v současnosti jen o něco málo vyšší než u modemů ADSL, do budoucna se očekávají rychlosti několika desítek Mbit/s, důvodem stále rostoucích rychlostí je využití internetu pro přenos videa, které vyžaduje kvůli svému velkému objemu obrovské rychlosti.

11 KABELOVÁ TELEVIZE ten kdo má doma kabelovou televizi, se může k internetu připojit i pomocí této technologie, firmy nabízející kabelovou televizi rozšířily postupem času svoji nabídku i o možnost připojení k internetu, k největším poskytovatelům připojení k internetu pomocí této technologie patří firma UPC, nabízené rychlosti dosahují až 100 Mbit/s, tedy patří k nejrychlejším na současném trhu.

12 PŘIPOJENÍ K LOKÁLNÍ POČÍTAČOVÉ SÍTI k internetu se můžeme připojit i za pomocí síťové karty, poskytovatel přivede síťový kabel s koncovkou RJ 45, s touto variantou připojení se můžeme setkat na sídlištích, kde není problém natáhnout síťové kabely. obr. 3

13 ZDROJE obr. 1: AUTOR NEUVEDEN. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 25.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Modem-usr-courier-v34-front- online.jpg obr. 2: AUTOR NEUVEDEN. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 25.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Modem_ZyXEL.jpg obr. 3: AUTOR NEUVEDEN. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 25.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NIC-FA312.jpg


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_243 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google