Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ochrana osobních údajů v České republice Mgr. Eva Appeltauerová Úřad pro ochranu osobních údajů 12. 1. 2011 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ochrana osobních údajů v České republice Mgr. Eva Appeltauerová Úřad pro ochranu osobních údajů 12. 1. 2011 1."— Transkript prezentace:

1 Ochrana osobních údajů v České republice Mgr. Eva Appeltauerová Úřad pro ochranu osobních údajů

2 Úvod Ke zpracování osobních údajů dochází v každodenní praxi; ve veřejné i soukromé sféře.  Povinnosti při zpracování osobních údajů  Souhlas se zpracováním osobních údajů  Informační povinnost  Práva subjektů údajů 2

3 Souhlas subjektu údajů Osobní údaje náleží subjektu údajů, kterého se týkají, proto s nimi lze v zásadě nakládat pouze s jeho souhlasem.  Osobní údaje lze zpracovávat na základě souhlasu  Existuje řada výjimek o Zpracování nařizuje zákon o Plnění smlouvy o Oprávněně zveřejněné údaje o Další  Vždy si řádně rozmyslete, komu a k čemu dáváte souhlas  Nesdělujte důvěrné informace o sobě ani o své rodině a kamarádech 3

4 Informační povinnost § 11  správce je povinen subjekt údajů informovat o tom: o jaké údaje bude zpracovávat (rozsah) o proč je bude zpracovávat (účel) o kdo a jakým způsobem bude údaje zpracovávat o komu mohou být údaje zpřístupněny  dále musí informovat o tom, zda je poskytnutí údajů povinné nebo dobrovolné 4

5 Právo na přístup k informacím § 12 Na ochraně svých dat se můžete sami aktivně podílet.  Subjekt údajů se kdykoli v průběhu zpracování může obrátit na správce a žádat informace o: o účelu zpracování a o rozsahu údajů o zdroji údajů a dalších příjemcích o správce je povinen na tuto žádost odpovědět 5

6 Právo požadovat nápravu stavu § 21  subjekt údajů může: o požádat správce nebo zpracovatele o vysvětlení o požadovat nápravu (opravu, doplnění nebo odstranění osobních údajů) o obrátit se na Úřad pro ochranu osobních údajů 6

7 Zveřejněný údaj Jednou ztracené soukromí je velmi obtížné získávat zpět!  údaj zpřístupněný zejména hromadnými sdělovacími prostředky, jiným veřejným sdělením nebo jako součást veřejného seznamu  Zveřejněné údaje je velmi těžké chránit!  Obrana: o Požádat autora o odstranění údajů o Podat žalobu k soudu - soukromoprávní spor o Obrátit se na Úřad pro ochranu osobních údajů – veřejný zájem bpKawqA6VQ&feature=related 7

8 Ochrana údajů on-line o neposkytujte osobní informace, jako například adresu, telefonní číslo, telefonní číslo a adresu pracoviště rodičů, ani adresu školy, kam chodíte o setkáte-li se na internetu s informací, která vás uvedla do rozpaků nebo pro vás byla nějakým způsobem nepříjemná, bez váhání se s tím svěřte rodičům, učitelům… o nikdy si nedomlouvejte schůzku s někým, s kým jste se seznámili na internetu, aniž byste se o tom předtím poradili s dospělým o neznámým osobám nikdy neposílejte svou fotografii o ure=player_embedded ure=player_embedded 8

9 Ochrana údajů on-line o neodpovídejte na žádné vzkazy a dotazy pochybné povahy či na takové, které ve vás vyvolávají nepříjemné pocity o nedávejte své heslo pro připojení na internet jiným osobám (ani těm nejlepším kamarádům) o v “on-line” prostředí se vždy chovejte správně a nedělejte nic, co by obtěžovalo ostatní nebo by jim jakýmkoli způsobem škodilo o mezi své přátele na facebooku zařaďte pouze ty, které opravdu znáte o v reálném světě o sobě neříkáme vše – to platí i pro internet 9

10 Sankce Porušením povinností uložených zákonem dochází k naplnění skutkové podstaty správního deliktu nebo přestupku.  Přestupky fyzických osob  Správní delikty právnických osob a fyzických osob podnikajících  Trestný čin 10

11 Trestný čin pomluvy § 184 trestního zákona o (1) Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok. o (2) Odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem. 11

12 Závěr Další informace lze získat na (právní předpisy, stanoviska). Nebo prostřednictvím (stížnosti, žádosti o vyjádření či konzultace) Děkuji Vám za pozornost. Dotazy? 12


Stáhnout ppt "Ochrana osobních údajů v České republice Mgr. Eva Appeltauerová Úřad pro ochranu osobních údajů 12. 1. 2011 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google