Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JIŽNÍ AMERIKA -OBYVATELSTVO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JIŽNÍ AMERIKA -OBYVATELSTVO"— Transkript prezentace:

1 JIŽNÍ AMERIKA -OBYVATELSTVO
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. JIŽNÍ AMERIKA -OBYVATELSTVO Z_081_Světadíly_ Amerika _Jižní Amerika - Obyvatelstvo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 7. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - Světadíly - Amerika - Jižní Amerika. Je určen pro předmět zeměpis a ročník sedmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Brinke, J., Baar, V., Kašpar, V., Pollaková, M., Zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií, Fortuna, Praha 2002.

3 Původní obyvatelstvo Původní obyvatelé kontinentu jsou označováni jako Indiáni, podobně jako obyvatelné Severní Ameriky, a dělí se na mnoho kmenů. Označení pochází od Kryštofa Kolumba, když byl po objeví Ameriky přesvědčen, že objevil novou cestu do Indie a obyvatele tedy pojmenoval Indiáni.

4 Názvy některých původních indiánských kmenů Jižní Ameriky: Aravakové, Čamakoko, Chívarové, Karibové, Kečuové, Mapučové, Pemónové, Taínové, Tiwanaku, Tupinambové a etnikum Uru. První Indiáni přišli do Ameriky před řadou desetitisíců let. Jejich strastiplná cesta přes nevlídné chladné vody Beringova průlivu a studenou Aljašku přinesla své ovoce. Ve skutečnosti byli oni prvními objeviteli Ameriky.

5 Inkové Nejznámější původní indiánská říše Inků (kečuánsky Tahuantinsuyo „Čtyři země“, španělsky Imperio Inca) byla státním útvarem na území dnešních států Kolumbie, Ekvádoru, Peru, Bolívie, Chile a Argentiny. Říše zanikla pod náporem španělských dobyvatelů ve 2. polovině 16. století.

6 Araukánec Janomamové

7 Americká civilizace se po objevení Ameriky velmi změnila.
Od 16. století docházelo k přílivu bílých evropských a později i černých afrických přistěhovalců. Černí Afričané byli často přiváženi kvůli těžké práci, jako otroci. Vzniklá různorodost kultur později začala vést k míšení obyvatelstva.

8 Rasy obyvatelstva Mestici - míšenci indiáni s bělochy
Díky přílivu různých ras obyvatelstva na kontinent docházelo postupně k jejich promíchávání. Mimo původního obyvatelstva zde našli nový domov také běloši a černoši. Míšence mezi jednotlivými rasami nazýváme: Mestici - míšenci indiáni s bělochy Mulati - míšenci černoši s bělochy Zambové - míšenci indiáni s černochy

9 Současná situace Podle současných odhadů se počet obyvatel v jižní Americe pohybuje mírně pod hranicí lidí. Hustota zalidnění je 19 obyvatel/km2.

10 Největší část populace je soustředěna v Brazílií a stejně, jako ve většině ostatních zemí je patrná zvýšená urbanizace (stěhování lidí do větších měst), která dosahuje 78%. Toto vede k větší kriminalitě a tím pádem i k horší bezpečnosti. Ve velkých městech (Rio de Janeiro, Caracas…) se vyskytují tzv. favely, či slumy (chudinské čtvrti), kde žije nejchudší a nejkriminálnější obyvatelstvo.

11 Tyto chudinské čtvrti jsou v současnosti jedním z největších problémů celé Jižní Ameriky a vlády jednotlivých států nejsou schopny a dokonce ani neví, jak této skutečnosti zabránit. Lidé žijící v těchto místech jsou paradoxně velmi dobře ozbrojeni (samopaly, granáty, bazuky) a vzhledem k tomu, že nevnímají cenu života, je v podstatě nemožný zásah policie, která se bojí vydat do těchto míst.

12 Úřední jazyky Hlavní jazyky v jižní Americe jsou:
Španělština, Portugalština Mezi další nám známé používané jazyky patří Angličtina (Guyana), Holandština nebo Francouzština (Francouzská Guyana). Tyto jazyky se zde však používají jen velmi okrajově a pouze na určitých malých územích.

13 V některých zemích (Peru, Bolívie
V některých zemích (Peru, Bolívie..) jsou jako úřední ustanoveny i jazyky původního obyvatelstva (Indiánů). Těmito indiánskými jazyky většinou nemluví mnoho lidí. Mezi výjimky se řadí guaraní, který je úředním jazykem v Paraguayi a kečuánština a aymarština v Peru a Bolívii, které mají každý několik milionů mluvčích.

14 Hlavní jazyky Jižní Ameriky
Španělština Tímto jazykem hovořili první kolonizátoři tohoto kontinentu Španělé. Španělsky se mluví ve všech státech na západě: Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Peru, Chile, Bolívie, Paraguay, Uruguay, Argentina. Portugalština Portugalci v roce 1500 objevili Jižní Ameriku a přistáli u břehů Brazílie. V Brazílii se proto hovoří portugalsky.

15 Jazykové zajímavosti JA
Kečuánština Je nejrozšířenější domorodý jihoamerický jazyk. Hovoří jím asi 14 miliónů lidí. Užívají ho lidé v Bolívii, Peru, Chile, Argentině, Kolumbii a Ekvádoru. Tento jazyk má také svá nářečí a 46 dialektů! Guaraní Je jihoamerický domorodý jazyk, ovlivněný španělštinou, kterým hovoří asi 6 miliónů lidí v Paraguayi a na přilehlých územích.

16 Historický politický vývoj JA
Jižní Amerika byla kolonizována v 16. století krutými Španěly v čele s Hernánem Cortesem a Francisco Pizzarem. Původní obyvatelstvo bylo potlačeno a indiánské říše zanikly. Symbolem latinskoamerických revolucí za nezávislost se v 19. století stal venezuelský generál Simon Bolívar, který žil na přelomu 18. a 19. století. Ve 20. století proběhla v některých jihoamerických zemích řada novodobých revolucí a k moci se zde dostala vojenská junta.  

17 Dnešní politická situace v JA
Většina zemí v Jižní Americe je dnes orientována levicově, včetně největší Brazílie. To souvisí s extrémní chudobou v regionu. V některých zemích žijí pod hranicí chudoby desítky procent obyvatel. I proto má stále hodně lidí snahu emigrovat do USA nebo do Evropy.

18 Od roku 2004 se státy Jižní Ameriky, po vzoru Evropské Unie, snaží sjednotit do Unie jihoamerických národů (UNASUR). Hlavním sídlem unie je Ekvádor, centrální banka se nachází ve Venezuele a parlament by měl být v Bolívii. Společnou měnou, po vzoru Eura, by měl být Sucre.

19 Otázky I: Kdo byli původní obyvatelé JA?
Kdy a kudy tito původní obyvatelé na kontinent přišli? Jak se jmenovala jejich nejslavnější říše a kdy zanikla?

20 Otázky a odpovědi I: Kdo byli původní obyvatelé JA?
Původními obyvateli Jižní Ameriky byli indiáni. Kdy a kudy tito původní obyvatelé na kontinent přišli? Indiáni do Jižní Ameriky přišli ze Severní Ameriky, na kterou se dostali přes Beringovo moře a přes Aljašku před řadou desetitisíců let. Jak se jmenovala jejich nejslavnější říše a kdy zanikla? Byla to říše Inků. Zanikla ve druhé polovině 16. století. Vyvrátili ji Španělé.

21 Otázky II: Jaké rasy obyvatelstva žijí v JA? Kdo jsou míšenci?
Vyjmenuj všechny typy míšenců.

22 Otázky a odpovědi II: Jaké rasy obyvatelstva žijí v JA?
Žije zde původní indiánské obyvatelstvo, běloši, černoši a míšenci. Kdo jsou míšenci? Míšenci jsou lidé, kteří se narodili zkřížením genů lidských ras. Vyjmenuj všechny typy míšenců. černoši a indiáni - zambové běloši a černoši - mulati běloši a indiáni - mestici

23 Použité zdroje Mapuche.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Alto orinoco5.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Jazyky v Jižní Americe. In: Latinská Amerika Dnes [online] [cit ]. Dostupné z: Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "JIŽNÍ AMERIKA -OBYVATELSTVO"

Podobné prezentace


Reklamy Google