Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJonáš Říha
1
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ Ročník: 4. r. (6leté), 2. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0296 Zpracovatel: Jiří Navrátík Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: duben 2014
2
Metodický list Materiál je určen pro 2.ročníky čtyřletého studia a 4.ročníky šestiletého studia Učitel pomoci prezentace definuje pojem zdravý životní styl Učitel, vyjmenuje faktory determinující zdraví Moderuje diskuzi žáků nad způsoby udržení trvalého zdraví
3
Zdraví Co je to zdraví? -Není to jen nepřítomnost choroby, ale je to soubor stavů tělesné, duševní a sociální pohody ( definice WHO – světové zdravotnické organizace ) 1
4
Co znamená zdravý životní styl? Chování jedince vedoucí k udržení trvalého zdraví
5
Omezení stresových podnětů Stres = významný činitel ovlivňující kvalitu života Nadměrná zátěž – hromadění škodlivých látek v těle Projevy – deprese, úzkost, letargie Nebezpečný je zejména nezvládaný stres – člověk je „zahlcen“ zátěží, kterou není schopen zvládnout
6
Dostatek fyzické zátěže Důležitý faktor pro udržení rovnováhy mezi příjmem a výdejem energie Působení na vnitřní prostředí Ovlivňuje pozitivně jednotlivé vnitřní orgány Navozuje pocit štěstí pomocí endorfinů (látky, které se tvoří v některých orgánech)
7
Vyvážená strava Dostatek zeleniny a ovoce Slazení medem je lepší než rafinovaným cukrem Omezení příjmu smažených jídel (při smažení se tuky přeměňují na nebezpečné látky) Pozor zejména na nadbytečný příjem bílkovin (rostlinné lepek i živočišné mléčné, maso)
8
Vyvážená strava Nevhodný je rovněž nadměrný příjem vody (“modelky vypíjí 8 litrů vody za den“) – přetěžuje ledviny stejně jako nadměrný příjem soli a minerálů Pozor na aditiva v potravinách a výrobcích (konzervanty, barviva a umělá sladidla) Příjem potravin s nižším glykemickým indexem
9
Užívání návykových látek = ovlivňuje chování člověka i jeho zdraví Alkohol – ovlivňuje zejména nervovou soustavu, kardiovaskulární systém a játra Kouření – kouř obsahuje karcinogeny, radioaktivní polonium, těžké kovy a další toxické látky (oxid uhelnatý, pyridinové alkaloidy, aromatické uhlovodíky …) Drogy – nebezpečné látky, které silně ovlivňují prožívání i smyslové vnímání
10
Životní prostředí Pobyt v silně znečištěném prostředí vede ke -vzniku dýchacích potíží (časté respirační nemoci, alergie …) = znečištěná voda – intoxikace – těžké kovy, jedovaté anorganické soli, rezidua umělých organických hnojiv, pesticidů apod. Nekvalitní potraviny
11
Dostatek odpočinku a regenerace – nejen prací jest člověk živ Nezapomínat na dostatek spánku Dovolená s jiným než všedním denním režimem Sauny, masáže, welness…
12
taky se označují jako CN ( civilizační nemoci) Alergie – nepřiměřená reakce organismů na podněty vnějších cizorodých látek Rakovina – nádorové onemocnění – neregulovaný růst vlastních buněk měnících se mutací Revma – autoimunitní porucha Deprese – porucha psychiky
13
Zdroje Archiv autora
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.