Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alimentární infekce a intoxikace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alimentární infekce a intoxikace"— Transkript prezentace:

1 Alimentární infekce a intoxikace
MEDEA

2 Společné znaky Vstupní brána: GIT Zdroj: člověk, zvíře
Cesta přenosu: potraviny, voda, ruce Původce: bakterie, viry, parazité Výskyt: sporadický, lokální, epidemie, !!! Nejvíce léto, nízký hyg.standard

3 Klinické příznaky Bolesti břicha, průjmy, zvracení, horečka
Peptický vřed: H.pylori Gastroenteritis invazivní (salmonely, shigely, yersinie, kampylobaktery, invazivní E.coli) Gastroenteritis neinvazivní (toxiny, St.aureus, E.coli, B.cereus, Clostridium sp., Vibrio cholerae, viry)

4 Klinické příznaky Cholongoitis cholecystitis (enterobacteriaceae, enterocossus, anaeroby Abcedující pankreatitis (enterobacteriaceae, enterocossus, anaeroby, St.aureus Peritonitis primární: (enterobacter., Str.pneumoniae, pyogene, Enterococcus Peritonitis sekundární:(enterobacter., anaeroby, Enterococcus

5 Přehled epidemiologicky významných původců
Viry: rota-, echo-, coxsackie, adenoviry, HAV, HEV, polio Bakterie: salmonely, shigely, kampylobakterry, yersinie, E.coli, vibria, Enterobakterie (citrobacter, Proteus, Pseudomonady, E.coli Parazité: tasemnice, améby, škrkavky, prvoci – lamblie Toxiny bakterií: St.aureus, Cl. Perfringens, Cl. Botulinum, E.coli, B.cereus

6 Prevence Nespecifická: voda, výroba, distribuce, manipulace potravin, odpady, DDD Specifická: očkování: tyfus, cholera, HAV Individuální:

7 Prevence 1. výběr potravin 2. Provaření 3. Konzumace 4. Uchovávání
5. Ohřívání 6. Zkřížená kontaminace 7. Mytí rukou 8. Čistota kuch. Zařízení 9. Ochrana před hmyzem, hlodavci, zvířaty 10. Pitná voda

8 Hygiena výživy - cíl Energetická a biologická hodnota stravy
Kultura stolování - společenská a estetická pravidla Organoleptické vlastnosti pokrmů Teplota stravy Diety dle léčebného režimu Protiepidemická opatření

9 Předpisy Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví
Novela Vyhlášky č. 137/2004 Sb. .. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní hygieny a provozní hygieny při činnostech epid. závažných – od , dle Nařízení ES 852/2004 Zákon č. 120/2002 Sb. o biocidech Normy Hygienické minimum Činnost epidemiologicky významná

10 Epidemiologie Nemocni přenášené potravinami a vodou a závislé na prostředí (botulismus, campylobakteróza, kryptosporidióza, lambliáza, E.coli enterohaemorhagica, leptospiróza, salmonelóza, shigelóza, sněť slezinná, toxoplasmóza, trichinóza, yersinióza

11 Epidemiologie Salmonelózy Břišní tyfus, paratyf Kampylobakterióza
Shigelóza Cholera Infekce vyvolané E.coli Rotavirové infekce Astrovirové infekce Norovirové infekce Poliomyelitida – přenosná dětská obrna

12 Epidemiologie Alimentární intoxikace (stafylokoková, C.difficile, B.cereus, C.perfringens typu A, botulismus Giardióza Kryptosporidióza Toxoplazmóza Toxikaróza Amébová úplavice

13 Epidemiologie Teniózy Echinokokóza Askarióza Virová hepatitida A, E
Listerióza n-CJN

14 Hygiena výživy Činnost epidemiologicky závažná (způsobilost, znalosti, zdravotní průkaz) OOPP (šatny, WC, umývárny, denní místnost, sprchy) Stravovací provoz, sklady Tekoucí pitná voda, odpadní voda, odpady Suroviny Pokrmy zdravotně nezávadné

15 Stravovací provoz Technologické a pracovní postupy - nekřížit čistý a nečistý provoz Veškeré prostory, zařízení a stroje denně čistit, funkční, určeny pro styk s potravinami Úklid - sanitace - denně Kritické body - HCCP

16 Deset zlatých pravidel
1. Zdravotně nezávadné potraviny 2. Provaření 3. Konzumace po uvaření 4. Uchovávání potravin po uvaření 5. Důkladné ohřívání uvařených potravin 6. Zabránit styku uvařených potravin se syrovými

17 Deset zlatých pravidel
7. Umývání rukou - dezinfekce 8. Čistota kuchyňského zařízení 9. Ochrany potravin před hmyzem, hlodavci a zvířaty 10. Pitná voda

18 WHO - 5 klíčů k bezpečnému stravování
Znalost = prevence 1. udržuj čistotu 2. oddělujte pokrmy syrové a uvařené 3. pokrmy důkladně vařte 4. Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách 5. používejte nezávadnou vodu a suroviny

19 Přenos nákazy potravinami
1. skupina nemocí (ruce, voda, hmyz, hlodavci kontaminují potraviny) 2. skupina nemocí (nemocná zvířata, jejich produkty , hmyz, hlodavci) 3. skupina nemocí (zdravá zvířata, člověk nosič, hmyz zvířata – toxiny)

20 Respirační infekce

21 Společné znaky Vstupní brána: sliznice DC Zdroj: člověk, zvíře
Cesta přenosu: kapénkami, vzduch, prach, ruce, předměty, i alimentárně – TBC, Strepto. Původce: bakterie, viry Výskyt: sporadický, lokální, epidemie, pandemie !!! Nejvíce u dětí, vysoká incidence, problém zdravotnický a ekonomický

22 Klinické příznaky Tonsilitis (Str. pyogenes)
Otitis media (Strepto, H.infl., B.catarali, St.aureus) Sinusitis. Ddt Laryngotracheitis (viry, alergie) Epiglotitis:H.influenzae Bronchitis acuta: viry, chninitis (H.inf., B.cataralis, St.aur., mykoplazmata, Chlamidie, Rickettsia sp.

23 Diagnózy Chřipka Ostatní akutní respirační infekce
Streptokoková angína a spála Meningokokové inf. TBC Dětské exantémové nemoci Příušnice Zarděnky Plané neštovice Záškrt Dávivý kašel Infekce H.influenze typu B

24 Chřipka Časté, akutní, epidemie až pandemie, náhlé
Horečka, malátnost, bolesti svalů, suchý kašel, 2-3 dny, pneumonie Původce: A, B, C, antigeny H, N Shift – pandemie Drift – menší změny Zdroj: člověk, zvíře Přenos: kapénky, kontakt, ruce ID: 1-2 dny Vnímavost: všeobecná, děti, starší, přísně specifická Opatření: nespecifická – větrání, vitamíny, úklid, specifická - očkování

25 Infekce přenášené krví a biologickými materiály

26 Obecné vlastnosti Původce:
- v krvi (virémie, bakteriémie, parazitémie) - dárcovství - Parenterální zákroky Agens: - HIV 1, 2 - HBV, HCV, HDV - Cytomegalovirus, EB virus - T.palidum (syfilis) - P.malriae (malárie) - T. gondii (toxoplozmózy)

27 HBV (HCV, HDV) Závažné, játra, klouby, kůže, inaparentní až jaterní selhání, v 5-15%perzistence viru v játrech – nosiči HBsAg Horečka, malátnost, bolesti svalů, žloutenka, Ca Původce: virus HBV (HBs, HBe, HBc) Zdroj: člověk, nemocný, nosič Přenos: krví (NN, předměty, nástroje, drogy, tetování), pohlavním stykem, transplacentární, perinatální ID: dnů (3 m) Vnímavost: všeobecná, není zkřížená imunita, zdravotní výchova, izolace, kontakty – zdrav.dozor 180 dnů Opatření: specifická – očkování HCV: podobná HBV, neočkuje se HDV: s HBV, těžké formy

28 AIDS Smrtelná, selhání imunity – T-lymfocyty, 6měsíců – 10 let, GIT, CNS, infekce, Ca Příznaky: zvětšené fym.uzliny více než 3m, úbytek váhy, horečka, noční pocení, herpetické infekce, puchýřky na kůži, těžké průjmy Původce: virus HIV-1, HIV-2 Zdroj: člověk infikovaný Přenos: krví (NN, předměty, nástroje, drogy, tetování), pohlavním stykem, transplacentární, perinatální ID: 6 m – 10 let Vnímavost: všeobecná, není zkřížená imunita, zdravotní výchova, kontakty – zdrav.dozor, dárcovství Opatření: zdrav.výchova, bariery

29 Infekce přenášené vektorem
Zdroj a rezervoár: zvířata Nákaza člověka: náhodná, slepý článek Přírodní ohniska: flóra, fauna Původce – rezervoárová zvířata – přenašeč Onemocnění: - klíšťová encefalitida - Lymská borelióza - malárie

30 Infekce přenášené poraněním zvířetem
Původce: viry – vzteklina Bakterie: C.tetani, F.tularensis, nemoc z kočičího škrábnutí, nemoc z krysího škrábnutí, hnisavá onemocnění, sepse, anaeroby Zdroj: zvíře Přenos: pokousání, poškrábání

31 Pohlavně přenosné nákazy
Onemocnění pohlavních orgánů Pohlavně přenášené, postižení jiných orgánů Transplacentárně a perinatálně přenosné Genitourinární medicína v ČR hlášeny: syfilis, kapavka, lymfogranuloma venerum, ulcus molle Pohlavně přenosné dále: chlamydie, kondylomata acuminata, HBV, HCV, trichomonióza, kandidóza, HIV a AIDS, infekce močových cest, kapavka, herpes simplex, moluscum kontagiosum,, nespecifická uretritida, vaginóza, scabies – svrab, cervikální cytologie, streptokoky aj

32 Zoonózy - Společné znaky
Infekční onemocnění přenášená ze zvířat na člověka Přenos – přímým kontaktem, polknutím, vdechnutím, prostřednictvím neživých médií (sapronózy) či živých vektorů Etiologická agens – viry, bakterie, paraziti, plísně, priony

33 Nejčastější zoonózy v ČR
Campylobakterióza Yersinióza Toxoplasmóza Tularémie Leptospiróza Listerióza Ornitóza Toxokaróza Tenióza Erysipeloid Nemoc z kočičího škrábnutí

34 Přenášené členovci Choroby přenášené na člověka členovci - u nich existují zvířecí rezervoáry (klíště, komár) Lymeská borrelióza Klíšťová meningoencefalitida

35 Zoonózy Změna spektra zoonóz v ČR
Brucelóza – zcela potlačena, neboť zlepšeny hyg.-epid. standardy při chovu hospodářských zvířat Vzteklina – po zavedení perorální vakcinace proti lysse u divoce žijících zvířat nebyla od r vzteklina v ČR u zvířat prokázána. ČR je rabies-free.

36 Zoonózy Nárůst některých zoonóz Salmonelózy Infekce E. coli O 157
Kampylobakteriózy (větší konzum drůbeže)

37 Nové infekce Virus Nipah (1999, Malajsie) – epidemie horečnatých encefalitid s vysokou smrtností mezi chovateli prasat Nová varianta Creutzfeldtovy-Jakobovy nemoci (vCJD) u lidí - studuje se její vztah k bovinní spongiformní encefalopatii (BSE) dobytka

38 Zoonózy Možnost zneužití některých původců zoonóz jako biologických zbraní Antrax Mor Q-horečka Tularémie Brucelóza Vozhřivka Melioidóza Virové hemoragické horečky

39 Cesty do zahraničí – zdravotní rizika

40 Klinické příznaky Nadměrné oslunění a přehřátí Úpal
Nemoc z pohybu – kinetóza, mořská nemoc, letadlová nemoc Pásmová nemoc (západ prodloužení dne – lepší, východ zkrácení dne - horší

41 Překážky cestování letadlem
Akutní nemoce Dekompenzované nemoce 3-6 týdnů po operaci v dutině břišní, hrudní Infarkt, mrtvice KT nad 120/200 mm Hg Prasklé žaludeční vředy Anémie Záněty středouší a dutin Psychózy, epilepsie Těhotné po 35 týdnu

42 Překážky cestování Chronicky nemocní
Choroby srdce, krevního oběhu, plicní nemoci, trombóza žil, cukrovka, alergie, choroby GIT, ledvinové kameny, duševní choroby, chudokrevnost, snížená obranyschopnost, kožní nemoci, snížená pohyblivost

43 Poškození zdraví způsobená živočichy
Jedovatí hadi, štíři, škorpioni, pavouci, sosy, včely, larvy much a písečné blechy, mořské sasanky, medúzy, korály, mořský ježek, ryby s jedovými žlázami, otravy z ryb – ciguatera v Karibské oblasti, ústřice, slávky

44 Infekční nemoci Přenos: přímým dotykem, kapénkami,
pokousáním a poškrábáním zvířaty, vodou a potravinami, předměty, hmyzem a členovci, vodou ke koupání, půdou, vzduchem

45 Geografické rozložení infekcí
Střední a severní Evropa: jako u nás Jižní Evropa: průjmy, HAV, obrna, horečky s vyrážkou – klíšťata, pakomáři Asie: - východní: malárie, denque, japonská enc., Mongolsko, Čína – mor, průjmy, HAV, HEV, paraziti, schistozomóza

46 Geografické rozložení infekcí
- jihovýchodní: (Thajsko, Vietnam, Singapur, Malajsie, Filipiny, Indonézie, Kambodža): malárie, enc., denque, mor, průjmy, úplavice, cholera, amebóza, parazité, HAV, HEV, STD, AIDS, polio - střední (Indie, Pakystán, Nepál, Bangladéž, Sri Lanka, Afganistán, Arménie, Azerbajdžán, Turkménie, Tadžikustán, Kazachstán, Kyrgyzstán, Turkmenie, Irán): malárie, japonské enc., leishmanióza, průjmy, amebóza, břišní tyfus, cholera, HAV, HEV, HBV, parazité, vzteklina, maningitidy

47 Geografické rozložení infekcí
- jihozápadní: (Turecko, Kypr, Kuvajt, Libanon, Sýrie, Izrael, Jordán, Irák, Saudská Arábie, Oman, Katar, Spojené arabské emiráty): malárie, kožní leishmanióza, průjmy, HAV, břišní tyfus, amébóza, polio, vzteklina, meningitidy Amerika: - severní: ohniska - Střední: malárie, průjmy, břišní tyfus, cholera, amebóza, vzteklina - tropická jižní: malárie, dengue, leishmanióza, virové horečky, encefalitidy, průjmy, úplavice, amebóza, HAV, cholera, vzteklina

48 Geografické rozložení infekcí
Afrika: - severní: malárie, průjmy, amebóza, vzteklina, meningitidy - subsaharská: malárie, žlutá zimnice, spavá nemoc, leishmanióza, dengue, mor, návratný tyfus, horečky, průjmy, břišní tyfus, HAV, HEV, cholera, polio, HBV, meningitidy, schistozomóza Austrálie, Oceánie: dengue, malárie, HAV, HBV

49 Nejzávažnější infekce
Prevence: očkování Průjmy cestovatelů, amébová úplavice, HAV, HBV, poli, malárie, žlutá zimnice, japonská encefalitida, vzteklina, AIDS, STD (kapavka, syfilis, trichomoniáza, chlamydie, herpes, venerický lymfogranulom), kožní plísně, onemocnění DC, meningitida, kožní leishmanióza, schistosomóza, bilhardióza – bažiny, LB, horečky

50 Doporučení Před cestou: očkování, chemoprofylaxe malárie
Během cesty: stravování, pobyt na slunci, koupání, dopravní nehody, kontakt se zvířaty, ochrana před hmyzem a členovci, sexuální styky, ošetření v ZZ Po návratu: v případě obtíží – horečka, průjmy, vyrážka, žloutenka – informovat lékaře o pobytu v zahraničí = epidemiologiká anamnéza Cestovní lékarnička Zdravotní pojištění

51 Praktické rady nevystavujte zbytečně svoji kůži přímému slunečnímu záření, aniž byste se účinně chránili dodržujte pravidelný pitný režim, používejte zásadně vodu pitnou, nejlépe v originálním balení, do nápojů nepřidávejte led připravený z vody neznámého původu k přípravě kávy a čaje vodu převařujte po dobu nejméně 10 minut, ve vyšších nadmořských výškách déle před konzumací jídla v exotických zemích mějte na paměti doporučení Světové zdravotnické organizace: „Převař to, upeč to, oloupej to nebo to nech být“

52 Praktické rady vyhýbejte se takovým pokrmům, jako jsou syrové saláty, studené rybí a masité pokrmy, syrové „plody moře“, zmrzliny, krémy a mléčné výrobky z nepřevařeného mléka vyvarujte se všech kontaktů s potulnými psy a kočkami a s neznámými zvířaty v Africe, Latinské Americe a v Asii se vyvarujte koupání nebo pochodu ve sladké vodě ve volné přírodě noste lehké světlé bavlněné oděvy omezte pobyt venku po západu slunce (za soumraku) dodržujte obecné hygienické zásady, k čištění zubů používejte pitnou, zdravotně nezávadnou vodu každý náhodný sexuální kontakt s neznámou osobou je nutno považovat za rizikový

53 Chemický a biologický terorismus

54 Chemický a biologický terorismus
Biologické zbraně (bakteriální, virové, rickettsiové, mykotické, toxinové) Bioterorismus Chemický terorismus Virová - obtížná léčba Bakteriální, mykotická a rickettsiová – léčba ATB Toxiny (mikrobiální, zvířecí, rostlinné) – charakter chemických

55 Biologičtí původci a onemocnění
Kategorie A: Orthopoxvirus variolae pravé neštovice Bacillus antracis antrax Yersinia pestis mor Toxin Clostridium botulinum – botulismus Francisella tularensis tularemie Flaviviridae /Arenaviridae - hemoragické horečky

56 Biologičtí původci a onemocnění
Kategorie B: Coxiella burnetti Q-horečka Brucella spp brucelóza Burkholdera mallei vozřivka Alphaviridae sy. encefalitidy Ostatní salmonelóza, shigelóza, průjmová – E.coli

57 Biologičtí původci a onemocnění
Kategorie C: Nipah viry hemoragické h. Hantaviry „ Viry klíšťových HH „ Polyrezistentní TBC tuberkulóza

58 Způsoby rozšiřování Kontaminací potravinových řetězců a vodních zdrojů
Vypouštění infikovaných vektorů (komáři, blechy, klíšťata Aerosolový mrak (inhalace, kontaminované povrchy (bomby, rakety, sprejování) Vlastnosti patogenu: přežít a šířit se v prostředí, cílové buňky, porušit obranné bariery, poškození cílových buněk

59 Mechanismus šíření Vdechnutí – inhalace Požití – ingesce
Kůží – inokulace Povrchová kontaminace (porušenou kůží, vstřebáváním přes neporušenou kůži)

60 Klinické projevy Horečka Zánět Vyrážka Reakce imunitního systému
Akutní horečnatý syndrom Akutní respirační syndrom Akutní gastrointestinální syndrom Meningo-encefalitický syndrom Akutní hemoragický syndrom Uzlinový syndrom Kožní syndrom

61 Principy biologické ochrany
Diagnostika původců Detekce agens – nespecifická, specifická Identifikace Laboratoře : BL-1, BL-2, BL-3, BL-4 (metodiky, vybavení, konstrukční a stavební řešení) Epidemiologické šetření (izolace, observace, zdravotnický dohled, karanténa)

62 Základní preventivní opatření
Izolace zasažených Zastavit odběry biologického materiálu Ochrana personálu Anamnéza, kontakty Zabezpečit základní životní funkce Vyčkat na příjezd specielně školeného týmu Dezinfekce a dekontaminace– specielní tým

63 Hygiena

64 Hygiena Zdravý životní styl
Orgány ochrany veřejného zdraví – hygienická služba (OOVZ) Hygiena ovzduší Hygieny vody Hygiena výživy Hygiena práce Hygiena zdravotnických zařízení

65 Hygiena Sledování a hodnocení zdravotního stavu obyvatelstva
Preventivní opatření k ochraně a posilování zdraví a života Preventivní opatření – faktory životního a pracovního prostředí a životního stylu

66 Hygiena Zdraví –stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody (ne pouze nepřítomnost choroby nebo vady) Životní styl Životní a pracovní prostředí Zdravotní péče Hygienická služba (životní prostředí, hygiena práce, hygiena výživy a předmětů běžného užívání, hygiena dětí a dorostu)

67 Hygiena Životní prostředí – komplex fyzikálních chemických, biologických a společenských faktorů Ovzduší, půda, voda, stavby, bydlení, výrobní a dopravní zařízení, komunikace, mezilidské vztahy Prostředí přírodní x umělé

68 Zdravotnická zařízení
Hygiena zdravotnických zařízení: a. osobní hygiena b. osobní ochranné prostředky c. manipulace se stravou d. manipulace s prádlem úklid odpady pracovní podmínky

69 Hygiena práce Zdraví a životní podmínky
Pracovní lékařství (hygieny práce, pracovní lékařství, expozice chemickým látkám) Hygiena záření

70 OOVZ Orgány ochrany veřejného zdraví -hygienické stanice
MZ ČR, kraje, okresy, zdravotní úřady, zdravotní ústavy Hlavní hygienik Zákony, vyhlášky, normy, doporučení Kontroly


Stáhnout ppt "Alimentární infekce a intoxikace"

Podobné prezentace


Reklamy Google