Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sociální stipendia 2. Sněm RVŠ 18. května 2006 Klára Poláčková, předsedkyně SK RVŠ, místopředsedkyně RVŠ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sociální stipendia 2. Sněm RVŠ 18. května 2006 Klára Poláčková, předsedkyně SK RVŠ, místopředsedkyně RVŠ."— Transkript prezentace:

1 Sociální stipendia 2. Sněm RVŠ 18. května 2006 Klára Poláčková, předsedkyně SK RVŠ, místopředsedkyně RVŠ

2 Pracovní skupina ustavena usnesením předsednictva RVŠ ze dne 16. března 2006 ustavena usnesením předsednictva RVŠ ze dne 16. března 2006 ve složení: ve složení: –místopředseda RVŠ – doc. Kučera –předseda legislativní komise RVŠ – prof. Zlatuška –předseda vzdělávací komise RVŠ – Mgr. Nantl –předseda ekonomické komise RVŠ – doc. Cakl –člen předsednictva RVŠ který je zároveň kvestorem – Dr. Valová –předsedkyně SK RVŠ – Klára Poláčková –1. místopředsedkyně SK RVŠ – Savina Finardi –člen SK RVŠ – Jaroslav Rýdl

3 Zpráva pracovní skupiny Předsednictvo RVŠ vzalo zprávu na vědomí usnesením ze dne 27. 4. Předsednictvo RVŠ vzalo zprávu na vědomí usnesením ze dne 27. 4. SK RVŠ vzala zprávu na vědomí usnesením ze dne 22. 4. SK RVŠ vzala zprávu na vědomí usnesením ze dne 22. 4. Závěry zprávy byly prezentovány na jednání Reprezentativní komise dne 18. 5. Závěry zprávy byly prezentovány na jednání Reprezentativní komise dne 18. 5.

4 Závěry pracovní skupiny (1) vítá zájem vlády o sociální podmínky studia studentů z nejnižších příjmových skupin vítá zájem vlády o sociální podmínky studia studentů z nejnižších příjmových skupin považuje za klíčové, aby k vyplacení sociálního stipendia fakticky došlo ještě v roce 2006, a to zpětně od 1. 1. 2006. považuje za klíčové, aby k vyplacení sociálního stipendia fakticky došlo ještě v roce 2006, a to zpětně od 1. 1. 2006.

5 Závěry pracovní skupiny (2) Sociální stipendium podle § 91 odst. 2 a 3 Sociální stipendium podle § 91 odst. 2 a 3 –vyvolává řadu právních a organizačních otázek a obtíží, –v nynější podobě fakticky neplní funkci stipendia a je pouze navýšením dávky státní sociální podpory u vybrané kategorie osob- studentů.

6 Závěry pracovní skupiny (2) Mechanismus financování stanovený MŠMT v pravidlech pro poskytování příspěvků a dotací vysokým školám pro rok 2006 je vzhledem k charakteru daného stipendia nevhodný a je zatěžující i pro oprávněné studenty. Mechanismus financování stanovený MŠMT v pravidlech pro poskytování příspěvků a dotací vysokým školám pro rok 2006 je vzhledem k charakteru daného stipendia nevhodný a je zatěžující i pro oprávněné studenty.

7 Závěry pracovní skupiny (3) Pracovní skupina navrhuje: Pracovní skupina navrhuje: 1. Do budoucna principiálně usilovat o absorpci sociálního stipendia podle § 91 odst. 2 a 3 novelizovaného zákona o vysokých školách systémem státní sociální podpory.

8 Závěry pracovní skupiny (3) 2. Okamžitě požadovat zásadní zjednodušení administrativních postupů spojených s implementací sociálních stipendií: –financování by mělo být zásadně řešeno formou dotace vysoké škole se jmenovitým určením studentů, kterým má být stipendium přiznáno;

9 Závěry pracovní skupiny (3) 2. Okamžitě požadovat zásadní zjednodušení administrativních postupů spojených s implementací sociálních stipendií: –vysoká škola studentům uvedeným v rozhodnutí o poskytnutí dotace na sociální stipendia přizná toto stipendium při respektování podmínek uvedených v rozhodnutí o dotaci a po ukončení rozpočtového období zúčtuje poskytnutou dotaci se státním rozpočtem.


Stáhnout ppt "Sociální stipendia 2. Sněm RVŠ 18. května 2006 Klára Poláčková, předsedkyně SK RVŠ, místopředsedkyně RVŠ."

Podobné prezentace


Reklamy Google