Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úvod Obsahem této prezentace bude základní teorie o účetnictví. Tato prezentace bude výkladová, účtování zde bude minimum. Dozvíme se, kdo vede účetnictví,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úvod Obsahem této prezentace bude základní teorie o účetnictví. Tato prezentace bude výkladová, účtování zde bude minimum. Dozvíme se, kdo vede účetnictví,"— Transkript prezentace:

1 Úvod Obsahem této prezentace bude základní teorie o účetnictví. Tato prezentace bude výkladová, účtování zde bude minimum. Dozvíme se, kdo vede účetnictví, od kdy do kdy, jakým způsobem atd. Teorie je většinou nezáživná, ale základní informace o fungování účetnictví mít musíme a v tom by měla tato prezentace napomoci.

2 Evidence o podnikání Podnikatel či firma musí vést záznamy o chodu společnosti. Legislativa předepisuje, kdo jakou evidenci má vést. Možnosti jsou: ◦ Účetnictví (dříve podvojné účetnictví) ◦ Daňová evidence (dříve jednoduché účetnictví)

3 Účetnictví Účetnictví (dříve podvojné účetnictví) je předepsáno zákonem o účetnictví. K zákonu je vypracováno několik vyhlášek ◦ Pro podnikatele ◦ Pro neziskové organizace ◦ Pro příspěvkové organizace ◦ Atd.  Každá tato „organizace“ vede účetnictví odlišným způsobem Vyhlášky obsahují detaily k zákonu o účetnictví, vysvětlení některých pojmů apod. Každá vyhláška má své „České účetní standardy“. Ty stanoví, jak se který druh účetní operace účtuje, resp. Jak se některá témata účtují (např. rezervy, kurzové rozdíly apod.)


Stáhnout ppt "Úvod Obsahem této prezentace bude základní teorie o účetnictví. Tato prezentace bude výkladová, účtování zde bude minimum. Dozvíme se, kdo vede účetnictví,"

Podobné prezentace


Reklamy Google