Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Účtování materiálových zásob.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Účtování materiálových zásob."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Účtování materiálových zásob

2 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0266 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ZiJ_UCS_4EL_05 Autor Ing. Jiří Žídek Tematický celekÚčtování materiálových zásob Ročník 4. Datum tvorby 1. 6. 2013 Anotace Prezentace slouží jako podpora při výuce v předmětu Seminář z účetnictví. Metodický pokyn Prezentace slouží jako podpora při výuce s použitím projektoru nebo programu typu Master Eye.

3 Účtování materiálových zásob Účtování o pořízení a úbytku zásob se provádí způsobem A nebo B. Účetní jednotka může účtovat zásoby způsobem A i způsobem B. V rámci analytických účtů podle míst uskladnění (odpovědných osob) však může být uplatněn pouze jeden z uvedených způsobů.

4 Účtování materiálu způsobem A Nakupované zásoby materiálu se v průběhu účetního období zaúčtují na stranu Má dáti příslušného účtu pro pořízení materiálu. Takto se účtují všechny složky pořizovací ceny. Do nákladů účtujeme jednotlivé složky pořizovací ceny až při spotřebě materiálu.

5 Účtování materiálu způsobem A Jednotlivé složky pořizovací ceny materiálu účtujeme: Při platbě hotově: 111 / 211 Při platbě převodem: 111 / 321 Vnitropodnikové přepravné: 111 / 622

6 Pořízení materiálu z jiného členského státu EU Účtuje se obdobně, jako při pořízení materiálu z tuzemska. Navíc je však zpravidla třeba: přepočítat fakturovanou částku na českou měnu vypočítat DPH a zaúčtovat její samovyměření

7 Pořízení materiálu ze států mimo EU Účtuje se obdobně, jako při pořízení materiálu ze členského státu EU. Navíc je však třeba: zaúčtovat clo vyměřené celním úřadem

8 Analytická evidence materiálu Analytické účty se vedou podle Českého účetního standardu pro podnikatele č. 001 Účty a zásady účtování na účtech. Účty se stanoví tak, aby účetní jednotka byla schopna sestavit rozvahu v předepsaném členění. Analytické účty se vedou podle druhů či skupin zásob ve skladové evidenci, podle hmotně odpovědných osob či podle míst uložení.

9 1.PAVEL ŠTOHL. Učebnice účetnictví 2. díl. Nakladatelství Štohl Pavel Ing. – vzdělávací středisko Znojmo. Rok vydání 2012. ISBN 978-80-87237-48-9 2.Český účetní standard pro podnikatele 015 zásoby Použité zdroje


Stáhnout ppt "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Účtování materiálových zásob."

Podobné prezentace


Reklamy Google