Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Materiálové zásoby evidence a oceňování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Materiálové zásoby evidence a oceňování."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Materiálové zásoby evidence a oceňování

2 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0266 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ZiJ_UCS_4EL_04 Autor Ing. Jiří Žídek Tematický celekMateriálové zásoby – evidence a oceňování Ročník 4. Datum tvorby 1. 6. 2013 Anotace Prezentace slouží jako podpora při výuce v předmětu Seminář z účetnictví. Metodický pokyn Prezentace slouží jako podpora při výuce s použitím projektoru nebo programu typu Master Eye.

3 Materiálové zásoby Zásobami jsou ty složky majetku, u nichž dochází k jednorázové spotřebě nebo se získávají výrobní činností a přeměňují se v jiné majetkové složky. Zásoby patří do oběžného majetku.

4 suroviny, to je základní materiál, které při výrobním procesu přecházejí zcela nebo zčásti do výrobku a tvoří jeho podstatu pomocné látky, které přecházejí také přímo do výrobku, netvoří však jeho podstatu, například lak na výrobky látky, kterých je zapotřebí pro zajištění provozu účetní jednotky, například mazadla, palivo, čisticí prostředky Materiálové zásoby

5 náhradní díly včetně náhradních dílů určených k výměně komponenty obaly a obalové materiály, pokud nejsou účtovány jako dlouhodobý majetek nebo zboží další movité věci s dobou použitelnosti jeden rok a kratší bez ohledu na výši ocenění Materiálové zásoby

6 samostatné movité věci a soubory movitých věcí s dobou použitelnosti delší než jeden rok, považované za drobný hmotný majetek, o kterém účetní jednotka účtuje jako o zásobách pokusná zvířat Materiálové zásoby

7 Oceňování zásob Zásoby se oceňují pořizovacími cenami, reprodukčními pořizovacími cenami nebo u zásob vlastní výroby vlastními náklady. Jejich úbytky lze oceňovat též cenou zjištěnou váženým aritmetickým průměrem nebo metodou "první do skladu - první ze skladu".

8 Přepravné Clo Provize Pojistné při přepravě Náklady na zpracování materiálu Pořizovací cena Pořizovací cenou se rozumí cena, za kterou jsou zásoby skutečně pořízeny včetně vedlejších pořizovacích nákladů. Mezi vedlejší pořizovací náklady patří zejména:

9 Reprodukční pořizovací cena Reprodukční pořizovací cenou se oceňují zásoby pořízené bezplatně, nalezené (přebytky zásob), odpad a zbytkové produkty vrácené z výroby či jiné činnosti.

10 Ocenění vlastními náklady Vlastními náklady se rozumí buď skutečná výše nákladů nebo výše nákladů podle operativních (plánových) kalkulací, pokud jsou stanoveny v podmínkách technické přípravy výroby.

11 1.PAVEL ŠTOHL. Učebnice účetnictví 2. díl. Nakladatelství Štohl Pavel Ing. – vzdělávací středisko Znojmo. Rok vydání 2012. ISBN 978-80-87237-48-9 2.Český účetní standard pro podnikatele 015 zásoby Použité zdroje


Stáhnout ppt "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Materiálové zásoby evidence a oceňování."

Podobné prezentace


Reklamy Google