Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zboží.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zboží."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zboží

2 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0266 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ZiJ_UCS_4EL_07 Autor Ing. Jiří Žídek Tematický celekZboží Ročník 4. Datum tvorby 8. 7. 2013 Anotace Prezentace slouží jako podpora při výuce v předmětu Seminář z účetnictví. Metodický pokyn Prezentace slouží jako podpora při výuce s použitím projektoru nebo programu typu Master Eye.

3 Zboží Zbožím se rozumí movité věci včetně zvířat nabyté za účelem prodeje aktivované vlastní výrobky předané do vlastních prodejen nemovitosti, pořízené za účelem prodeje, pokud se nepronajímají, účetní jednotka je nevyužívá a neprovádí jejich technické zhodnocení

4 Oceňování zboží Zboží se oceňuje pořizovacími cenami, reprodukčními pořizovacími cenami nebo u zboží vlastní výroby vlastními náklady. Úbytky zboží lze oceňovat též cenou zjištěnou váženým aritmetickým průměrem nebo metodou "první do skladu - první ze skladu".

5 Přepravné Clo Provize Pojistné při přepravě Pořizovací cena zboží Pořizovací cenou se rozumí cena, za kterou je zboží skutečně pořízeno včetně vedlejších pořizovacích nákladů. Mezi vedlejší pořizovací náklady patří zejména:

6 Reprodukční pořizovací cena Reprodukční pořizovací cenou se oceňuje zboží pořízené bezplatně a zboží nalezené (přebytky zásob.

7 Ocenění zboží vlastními náklady Vlastními náklady se oceňují aktivované vlastní výrobky předané do vlastních prodejen. Vlastními náklady se rozumí buď skutečná výše nákladů nebo výše nákladů podle operativních (plánových) kalkulací, pokud jsou stanoveny v podmínkách technické přípravy výroby.

8 Účtování zboží Účtování o pořízení a úbytku zboží se provádí způsobem A nebo B. Účetní jednotka může účtovat zboží způsobem A i způsobem B. V rámci analytických účtů podle míst uskladnění (odpovědných osob) však může být uplatněn pouze jeden z uvedených způsobů.

9 Účtování zboží způsobem A Nakupované zboží se v průběhu účetního období zaúčtují na stranu Má dáti účtu 131. Takto se účtují všechny složky pořizovací ceny. Do nákladů účtujeme jednotlivé složky pořizovací ceny až při prodeji zboží.

10 Účtování zboží způsobem A Jednotlivé složky pořizovací ceny zboží účtujeme: Při platbě hotově: 131 / 211 Při platbě převodem: 131 / 321 Vnitropodnikové přepravné: 131 / 622

11 Analytická evidence zboží Analytické účty se vedou podle Českého účetního standardu pro podnikatele č. 001 Účty a zásady účtování na účtech. Analytické účty se stanoví tak, aby účetní jednotka byla schopna sestavit rozvahu v předepsaném členění. Analytické účty se vedou podle druhů či skupin zboží ve skladové evidenci, podle hmotně odpovědných osob či podle míst uložení.

12 1.PAVEL ŠTOHL. Učebnice účetnictví 2. díl. Nakladatelství Štohl Pavel Ing. – vzdělávací středisko Znojmo. Rok vydání 2012. ISBN 978-80-87237-48-9 2.Český účetní standard pro podnikatele 015 zásoby Použité zdroje


Stáhnout ppt "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zboží."

Podobné prezentace


Reklamy Google