Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zvláštní případy při účtování materiálových zásob.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zvláštní případy při účtování materiálových zásob."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zvláštní případy při účtování materiálových zásob

2 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0266 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ZiJ_UCS_4EL_06 Autor Ing. Jiří Žídek Tematický celekZvláštní případy při účtování materiálových zásob Ročník 4. Datum tvorby 2. 6. 2013 Anotace Prezentace slouží jako podpora při výuce v předmětu Seminář z účetnictví. Metodický pokyn Prezentace slouží jako podpora při výuce s použitím projektoru nebo programu typu Master Eye.

3 Materiál na cestě Materiál na cestě účtujeme tehdy, jestliže nám nebyl do konce účetního období dodán materiál na jehož dodávku jsme již obdrželi v daném roce fakturu. Chybějící příjemka se nahradí interním dokladem. Tento doklad zaúčtujeme 119 / 111. Tento účetní případ se účtuje v rámci uzávěrkových operací.

4 Nevyfakturované dodávky O nevyfakturovaných dodávkách účtujeme tehdy, jestliže jsme do konce účetního období neobdrželi fakturu na materiál, který jsme již v daném roce přijali na sklad. Chybějící faktura se nahradí interním dokladem. Tento doklad zaúčtujeme 111 / 389. Tento účetní případ se účtuje v rámci uzávěrkových operací.

5 Materiál vlastní výroby Pokud si účetní jednotky vyrábí samy některé druhy materiálu, mluvíme o aktivaci materiálu. Aktivaci účtujeme na základě převodky. Převodku na vyrobený materiál zaúčtujeme 112 / 621. Materiál vlastní výroby oceňujeme ve vlastních nákladech.

6 Prodej materiálu Účetní jednotky prodávají materiál výjimečně. Materiál se prodává za smluvní cenu. Při prodeji materiálu se účtují tyto účetní případy: Tržba za prodej materiálu 311 (211) / 642, 343 (smluvní cena) Úbytek prodaného materiálu 542 / 112 (skladní cena)

7 Reklamace – reklamační nárok Reklamace se mohou týkat množství nebo kvality dodaného materiálu. Reklamační nárok se účtuje v ceně bez DPH na základě interního dokladu: 315 / 111 (112)

8 Reklamace – vyřízení Při vyřízení reklamace mohou nastat následující situace: • Dodavatel reklamaci uzná a zašle dobropis • Dodavatel reklamaci uzná a zašle náhradní dodávku • Dodavatel reklamaci neuzná

9 Opravné položky Při inventarizaci se porovnává skutečná hodnota materiálu s jeho oceněním v účetnictví. Je-li skutečná hodnota vyšší, rozdíl se neúčtuje. Je-li skutečná hodnota nižší, mohou nastat tyto varianty: • Snížení hodnoty zásob je trvalé • Snížení hodnoty zásob je dočasné

10 1.PAVEL ŠTOHL. Učebnice účetnictví 2. díl. Nakladatelství Štohl Pavel Ing. – vzdělávací středisko Znojmo. Rok vydání 2012. ISBN 978-80-87237-48-9 2.Český účetní standard pro podnikatele 015 zásoby Použité zdroje


Stáhnout ppt "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zvláštní případy při účtování materiálových zásob."

Podobné prezentace


Reklamy Google