Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek

2 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0266 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ZiJ_UCS_4EL_09 Autor Ing. Jiří Žídek Tematický celekOdpisování a vyřazování dlouhodobého majetku Ročník 4. Datum tvorby 8. 7. 2013 Anotace Prezentace slouží jako podpora při výuce v předmětu Seminář z účetnictví. Metodický pokyn Prezentace slouží jako podpora při výuce s použitím projektoru nebo programu typu Master Eye.

3 Odpisování a vyřazování dlouhodobého majetku Podle Zákona o účetnictví se dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek odpisuje. Odpisy vyjadřují opotřebení dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku

4 Druhy odpisů Při odpisování dlouhodobého majetku se setkáváme s daňovými odpisy účetními odpisy Odpisy se zaokrouhlují na celé koruny. Do nákladů se účtují účetní odpisy.

5 Daňové odpisy Počítají se podle Zákona o dani z příjmů. Použijí se pro účely výpočtu základu daně pro daň z příjmů účetní jednotky. Daňové odpisy mohou být Rovnoměrné Zrychlené

6 Účetní odpisy Sazbu účetních odpisů si stanoví účetní jednotka. Při stanovení sazby se vychází z odpisového plánu. Pro stanovení sazeb se používají zpravidla metody: časových odpisů výkonových odpisů Účetní jednotka může stanovit, že účetní odpisy se rovnají daňovým odpisům.

7 Účtování odpisů Odpisy musí být zaúčtovány nejpozději do konce účetního období, zpravidla se účtují měsíčně. Odpisy se účtují na základě interního dokladu na stranu Má dáti účtu 551 a na stranu Dal příslušného účtu oprávek.

8 Vyřazení dlouhodobého majetku Dlouhodobý majetek se vyřazuje zejména: prodejem likvidací v důsledku škody nebo manka převedením z podnikání do osobního užívání u individuálního podnikatele bezúplatným převodem

9 Účtování vyřazení dlouhodobého majetku Není-li dlouhodobý majetek před vyřazením plně odepsán, je třeba po zaúčtování řádných odpisů zaúčtovat zůstatkovou cenu na účet odpovídající způsobu vyřazení DM. Potom je možné zaúčtovat vyřazení DM z evidence: oprávky / účet pro evidenci DM (např. 082/022 pro samostatné movité věci).

10 1.PAVEL ŠTOHL. Učebnice účetnictví 2. díl. Nakladatelství Štohl Pavel Ing. – vzdělávací středisko Znojmo. Rok vydání 2012. ISBN 978-80-87237-48-9 2.Český účetní standard pro podnikatele 013 Dlouhodobý majetek Použité zdroje


Stáhnout ppt "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek."

Podobné prezentace


Reklamy Google