Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6."— Transkript prezentace:

1 Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6. 2011

2 Program PhDr. Jiří Tošner, (Hestia, o.s., Národní dobrovolnické centrum) Mgr. Radek Jiránek, vedoucí odd. preventivních programů a dobrovolnické služby MV ČR, odbor prevence kriminality Michal Čančík, B. Th., vedoucí dobrovolnického centra ADRA Frýdek-Místek

3 Příklady z knihovnické praxe Městská knihovna Louny Městská knihovna Rožnov p. Radhoštěm Severočeská vědecká knihovna Ústí nad Labem Masarykova veřejná knihovna Vsetín Vystoupení dobrovolnice z Knihovny Kroměřížska

4 Zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů Gesci za aplikaci zákona má MV ČR Účelem zákona není upravit všechny existující formy dobrovolnické činnosti Vztahuje se pouze na: -organizace, které obdržely akreditaci MV (NNO)/VO -organizace, které využívají akreditované dobrovolníky (PO) -dobrovolníky vysílané akreditovanými vysílajícími organizacemi

5 Účel zákona č. 198/2002 Sb. Udělování akreditací a dotací Profesionalizace poskytované dobrovolnické služby (výběr, příprava, supervize) Nastavení právně podložených a vymahatelných pravidel Zajištění bezpečí a ochrany pro dobrovolníky i jejich klienty (pojištění odpovědnosti) Zavádí do českého právního řádu zcela nové pojmy: dobrovolník, dobrovolnická služba, vysílající organizace, přijímající organizace

6 Základní pojmy Dobrovolník = fyzická osoba starší 15 let (výkon dobrovolnické služby na území ČR), starší 18 let (výkon dobrovolnické služby v zahraničí) Dobrovolnická služba = činnost, při které dobrovolník poskytuje krátkodobou nebo dlouhodobou pomoc (více než 3 měsíce) bez nároku na odměnu.

7 Oblasti využití dobrovolnické služby Pomoc nezaměstnaným, osobám sociálně slabým, zdravotně nebo mentálně postiženým, seniorům, příslušníkům národnostních menšin, imigrantům, osobám po výkonu trestu odnětí svobody, osobám drogově závislým, osobám trpícím domácím násilím, jakož i pomoc při péči o děti a mládež v jejich volném čase.

8 Subjekty zákona Vysílající organizace - právnická osoba se sídlem v České republice, která dobrovolníky vybírá, eviduje, připravuje pro výkon dobrovolnické služby a uzavírá s nimi smlouvy o výkonu dobrovolnické služby za předpokladu, že je držitelem akreditace MV = NNO. Přijímající organizace - právnická nebo fyzická osoba, pro jejíž potřebu je dobrovolnická služba vykonávána.

9 Právní vztah Smlouvy – mezi vysílající organizací a dobrovolníky o výkonu dobrovolnické služby. V případě krátkodobé dobrovolnické služby mohou být smlouvy i ústní. Smlouvy upravují vzájemné vztahy vysílající organizace a dobrovolníka. Smlouvy – mezi vysílající organizací a přijímající organizací = jsou vždy pouze písemné a upravují podmínky činnosti dobrovolníků v přijímajících organizacích a vztahy mezi vysílající a přijímající organizací.

10 Akreditace Uděluje se na období 3 let. Akreditaci nelze prodloužit, je nutno o ni znovu požádat. Žadatel může být pouze NNO (o.s., o.p.s., církve a právnické osoby církví). Akreditaci uděluje MV na základě návrhu akreditační komise. Držitel akreditace může požádat o dotaci.Dotace je udělována na 1 kalendářní rok. Jedná se o státní účelovou dotaci na neinvestiční výdaje (dotace je max. 70 % celkových výdajů). MV ČR rozdělovalo ročně částku 15 mil. Kč. V současnosti je to 10 mil. Kč.

11 Problémové místo zákona § 8, odst. 2 „ vysílající organizace nesmí uzavřít smlouvu s přijímající organizací, jejímž předmětem činnosti je podnikání anebo na výkon takové dobrovolnické služby, jejímž účelem by bylo nahradit činnosti vykonávané jinak u přijímající organizace osobami v pracovněprávním vztahu, služebním nebo členském poměru, anebo zajišťované pro přijímající organizaci jinými osobami v rámci jejich podnikání“. Důsledek – nelze udělit akreditaci vysílajícím organizacím, které plánují využívat dobrovolníky na činnosti, které knihovna zastává pomocí svých zaměstnanců.

12 Řešení problému Stanovit obsah činnosti knihoven vykonávaných zaměstnanci = vše ostatní mohou dělat dobrovolníci. Příklady činnosti dobrovolníků v knihovnách podle zákona o dobrovolnické službě: tlumočení, předčítání, společník pro děti a seniory, pomoc při výzkumech, bazary knih, happeningy.

13 Výhody pro dobrovolníky v akreditované organizaci Má smluvně zaručené postavení, je pojištěn proti škodám na zdraví a na majetku. V případě, že jeho činnost přesáhne 20 hodin týdně, může být státem hrazeno pojistné veřejného zdravotního pojištění po dobu výkonu služby. Má nárok na poskytnutí kvalitní přípravy k výkonu dobrovolnické služby. Má nárok na poskytnutí pracovních prostředků a ochranných pomůcek. Vysílající organizace může dobrovolníkovi hradit cestovní výdaje, ubytování, stravu.

14 Motivace dobrovolníků Význam kontaktní osoby Péče o dobrovolníky, podpora Supervize Drobné dárky (sponzoři) Pohledy k narozeninám, PF Slavnostní oceňování dobrovolníků PR o dobrovolnictví v knihovně


Stáhnout ppt "Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6."

Podobné prezentace


Reklamy Google