Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Filosofie a kultura Aristoteles.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Filosofie a kultura Aristoteles."— Transkript prezentace:

1 Filosofie a kultura Aristoteles

2 Život Narozen 384 př.n.l. Ve Stageiře (Makedonie), otec osobním lékařem makedonského krále Amynta II. Od 17 let studuje v Platonově Akademii, kde pobyl 20 let – nejprve žák, pak učitel Po Platonově smrti odchází do maloasijského městečka Atarneia, kde se těší přízni vládce Hermia

3 Život Odtud povolán makedonským králem Filipem, aby se stal vychovatelem jeho syna Alexandra (později Alexandra Velikého) 340 se Alexandr stává králem a Arostoteles odchází znovu do Athén, kde zakládá vlastní školu Lykeion. Protože se přednášky konaly za chůze, nazývána „peripatetickou“.

4 Život 323 zemřel jeho příznivec a ochránce Alexandr Makedonský a v Athénách vypuklo povstání proti Makedoncům, Aristoteles odchází na statek své matky do Chalkidy, ale záhy umírá.

5 Základní koncept Platonův svět idejí představuje zbytečnou komplikaci, vše podstatné pro bytí, svou podstatu (substanci) má věc sama v sobě, a to ve spojení formy a látky, kdy forma je aktivní a látka pasivní. V látce je podstat uložena pouze v možnosti, a děje se postupem od možného ke skutečnému

6 Látka a forma

7 Látka a forma Poměr látky a formy, přítomných v nějaké věci se může pohybovat od čiré formy po teoreticky možnou neforemnou látku.

8 Entelechie Světem hýbe síla, pudící věci od jejich možností k uskutečnění. Součástí entelechie je i to, že dokonalejší jsoucna mají k dokonalosti přivádět ta méně dokonalá

9 Teleologie Teleologie neboli účelosloví je takové pojetí jsoucna, ve kterém je předpokládána zjevná nebo skrytá účelnost, smysl každé skutečnosti. Ten může být buď na první pohled zjevný, nebo je nutno ho objevit.

10 Aristoteles a fyzika Aristoteles se jako první zabýval systematicky témata, která dnes řeší fyzika – pohyb, pád těles atp. Jeho fyzika je spekulativní, podstatné novum je v tom, že vkládá do těchto dějů zákonitost, byť pouze vyspekulovanou.

11 Aristoteles a náboženství
Aristoteles se po jistém váhání stal oblíbenou postavou jak v křesťanství, tak v judaismu a islámu. Jeho hierarchický systém s nejvyšším jsoucnem, které je zároveň nehybným prvním hybatelem dodalo náboženské filosofii podobu vznešeného filosofického systému.

12 Aristotelismus dnes Teleologická představa dodává ve všech dobách životu vznešený klid. Podstatný díl Aristotela je ve filosofii Tomáše Akvinského, která je filosofií římskokatolické círke. Philosophia perennis – věčná filosofie. Filosofie maximálního možného nadhledu, důstojného klidu a naděje


Stáhnout ppt "Filosofie a kultura Aristoteles."

Podobné prezentace


Reklamy Google