Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Horor ve světové literatuře

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Horor ve světové literatuře"— Transkript prezentace:

1 Horor ve světové literatuře
Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Český jazyk a literatura Horor ve světové literatuře Autor: Mgr. Eva Svobodová

2 „Nejstarším a nejsilnějším lidským citem je strach, a nejstarším a nejsilnějším druhem strachu je strach z neznáma.“ H.P. Lovecraft Horror (lat. = „hrůza“) je termín pro umělecké dílo, jehož prvotním cílem je u čtenáře nebo diváka vyvolat děs. Hororové příběhy provázejí lidstvo od počátku, ale žánr vzniká v 18.stol. v Anglii v souvislosti se zájmem o středověk. Tzv. gotický román je spletitý dobrodružný příběh s typickými motivy (tajemné hrady se skrytým a nebezpečným podzemím, oběť vězněná v tajných místnostech, domnělý nebožtík ožívá, loupežníci, nadpřirozené úkazy, šílenci, zločiny v klášterech): Ann Radcliffová (1764 – 1823): Sicilský román, Záhady Udolfa Matthew Gregory Lewis ( 1775 – 1815): Mnich Horace Walpole ( 1717 – 1797) : Otrantský zámek Clara Reevová ( 1729 – 1807) : Starý anglický baron

3 Německý romantik E. T. A. Hoffmann (1776 – 1822) do svých povídek vnesl znepokojivé poznání, že hrůzu lze nalézt blízko, v dobře známém měšťanském prostředí (pohádka Louskáček a Myší král, povídky Pískař, Slečna ze Scudéry, Rytíř Gluck). Další německý romantik Wilhelm Hauff (1802 – 1827) je autorem dvou souborů pohádek s rámcovou kompozicí, odehrávajících se v Orientu, Karavana a Alexandrijský šejk a jeho otroci, mezi nimiž najdeme i hororový Příběh o strašidelné lodi nebo Povídku o uťaté ruce. Američan E. A. Poe (1809 – 1849) je klasikem a zakladatelem hororu, jak ho známe dnes. Přinesl motivy zaživa pohřbeného, šílencovy choré mysli a pomsty a dokázal budovat atmosféru rostoucího děsu pouhými náznaky (povídky Předčasný pohřeb, Sud vína amontilladského, Zánik domu Usherů, Berenice, Skokan, Zrádné srdce).

4 Ir Joseph Sheridan Le Fanu (1814 – 1873) byl současníky pokládán za největšího autora strašidelné prózy. Vydal romány Dům u hřbitova a Strýc Silas /č. Hodina smrti/ o pokřivených mezilidských vztazích vedoucích až k vraždě a sbírku povídek V temném zrcadle /č. Zelený děs/ s nejslavnější upírskou a lesbickou prózou Carmilla. Ir Bram Stoker (1847 – 1912) je autorem slavného románu z roku 1897 Dracula, jímž už provždy učinil vlastí upírů Transylvánii. /Je však třeba poznamenat, že vůbec první upírská povídka Upír Williama Polidoriho vznikla už 1819 a její hrdina lord Ruthven je zmiňován třeba v Dumasově Monte Christovi./ Cf. Murnauův film Nosferatu z r Angličanka Mary Shelleyová (1797 – 1851) je autorkou hororového vědeckofantastického románu Frankenstein. Cf. stejnojmenný film z r s Borisem Karloffem. Angličan R. L. Stevenson (1850 – 1894) mj. napsal novelu Podivný případ dr. Jekylla a pana Hyda, která symbolicky řeší téma dobra a zla v člověku, ale může být čtena i jako hrůzný příběh.

5 Američan Ambrose Bierce (1842 – 1913) byl inspirován zčásti Poem, zčásti vlastními zážitky vojáka Severu v občanské válce ve sbírkách povídek Pavučiny z prázdné lebky a Uprostřed života. Klenotem hororu je krátká povídka Jedné letní noci. Američan Howard Phillips Lovecraft (1890 – 1937) spojil horor s kosmem a stvořil kultovní mýtus Cthulhu, stojící v pozadí všech příběhů. Sbírky těchto povídek se jmenují V horách šílenství, Hrůza v Dunwichi a jiné příběhy, Barva z vesmíru; kromě toho psal oceňované klasické horory (Krysy ve zdech, Hrůzný stařec). Angličanka Daphne du Maurier (1907 – 1989) vytvořila řadu tajuplných a děsivých románů (Rebecca, Hospoda Jamajka) i sbírku hororových povídek Jabloň a jiné povídky, z níž pochází povídka Ptáci, známá i z Hitchcockova filmu. Američan Henry Kuttner (1914 – 1958) je oceňovaný povídkář, věnoval se jak sci-fi, tak hororu, např. Maškaráda, Byl to démon, Hřbitovní krysy.

6 Američan Ray Bradbury (1920 – 2012) je klasikem science fiction, ale věnoval se i hororu, např. ve sbírkách Říjnová země, Temný karneval. Nezapomenutelné jsou povídky Malý vrah, Zástup, Říjnová hra nebo kapitola, kterou A. Hitchcock vyňal z Bradburyho Pampeliškového vína, dal jí název Celé město spí a vřadil ji do svých Strašidel na dobrou noc. Američan Ira Levin (1929 – 2007) vytváří texty, jež lze číst buď jako klasický horor, nebo záznam pokračující obsese a duševní choroby hrdinky – Rosemary má děťátko, Stepfordské paničky. Nejznámější současný autor hororů je Američan Stephen King (1947), jenž vsadil na akčnost a bezesporu umí vyprávět; např. romány To, Carrie, Řbitov zvířátek, Osvícení, Prokletí Salemu, Cujo aj. Motivy hororové povídky : Motiv strašidelného domu (R. E. Howard: Holubi z pekel, E. Bulwer-Lytton: Strašidelný dům, W. Collins : Cestovatelovo vyprávění o děsivě podivné posteli) Motiv hrůzného zvířete ( F. Marryat: Vlkodlak, Saki: Sredni Vaštar, D. du Maurier: Ptáci, D. Grant: Netopýři)

7 3. Motiv osudového setkání s šílencem ( R. Dahl: Domácí, A
3. Motiv osudového setkání s šílencem ( R. Dahl: Domácí, A. White: Nikdy nemluv s cizími muži, E.A.Poe: Zrádné srdce) 4. Motiv hrůzné vraždy (R. Matheson: Noemovy děti, I. Bunin: Hrozná povídka, P. Smithová: Lidé odvedle, M. Millarová: Železná brána) 5. Motiv proměny světa v nepřátelský a cizí svět (Sh. Jacksonová: Letní hosté, B. Lumley: Cesta domů, H. Walpole: Stříbrná maska) 6. Motiv setkání s nebezpečnou nadpřirozenou bytostí (G. de Maupassant: Horla, T.H.White: Troll, N.V.Gogol: Vij) 7. Motiv promyšlené pomsty (M. Crawford: Vřeštící lebka, E.A.Poe: Skokan, A.C.Doyle: Případ lady Sannoxové) 8. Motiv osudu, do něhož nelze beztrestně zasáhnout (W.W. Jacobs: Opičí tlapka, R.L.Stevenson : Skřítek v láhvi, Ray Russell: Klícka) 9. Motiv prostého setkání s nadpřirozenem ( R. Aickman: Čekárna, Ch. Dickens: Hlídač, D. Defoe: Příběh o zjevení ducha paní Vealové) 10. Motiv snu, halucinací, nejednoznačného vyznění (H. James: Utažení šroubu, E. Whartonová: Uhranutý)

8 Použité zdroje Strašidla,duchové & spol., ed. Ondřej Müller, Albatros 2001, ISBN Upíři, démoni & spol., ed. Ondřej Müller, Albatros Plus 2010, ISBN Přízraky, zázraky & spol., ed. Ondřej Müller, Albatros 2007, ISBN Stráž u mrtvého a jiné hrůzostrašné povídky, ed. Marie Švestková, Mladá fronta – Máj, Praha 1969 Strašidlá na dobrú noc, ed. Alfred Hitchcock, Slovenský spisovateľ 1968, ISBN Strašidlá najstrašnejšie, ed. Alfred Hitchcock, Slovenský spisovateľ 1970, ISBN Moje najmilšie strašidlá, ed. Alfred Hitchcock, Slovenský spisovateľ 1969, ISBN Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.


Stáhnout ppt "Horor ve světové literatuře"

Podobné prezentace


Reklamy Google