Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Science fiction & fantasy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Science fiction & fantasy"— Transkript prezentace:

1

2 Science fiction & fantasy

3 Prosím nevyrušujte nás během prezentace ! ! !

4 Science fiction Vědeckofantastický žánr nebo též sci-fi a SF (zkratky anglického science fiction) je umělecký žánr, vymezený výskytem spekulativních technologií a přírodních jevů v díle. Děj sci-fi je často zasazen do vesmíru, budoucnosti či alternativní historie.

5 Za zakladatele žánru bývají považováni dva autoři – Jules Verne, pokud jde o technickou sci-fi, a H. G. Wells, který se věnoval spíše vlivu technologií na člověka. H. G. Wells ve svém díle nastolil mnoho témat, z nichž vychází i současná sci-fi (například kontakt s mimozemskými civilizacemi, cesty časem, biotechnologie atp.

6 Pokud jde o kořeny fantaskního žánru, sahají k eposu o Gilgamešovi, Plátonovu Ideálnímu státu a podobným dílům; řada českých fanoušků (kteří se sdružují ve Fandomu) za fantaskní dílo považuje Komenského Labyrint světa a ráj srdce. Základ české sci-fi položil na sklonku 19. století Karel Pleskač v románu Život na Měsíci (Bellmann 1881).

7 Za skutečný základ sci-fi lze považovat až americký časopis Astounding Stories of Super Science (Ohromující příběhy o supervědě), založený roku 1930, který sehrál klíčovou roli při rozvoji sci-fi.

8

9 Fantasy Fantasy je oblast umění, jak literárního, tak výtvarného i filmového, jež vychází z pohádky a mytologie. Ve fantasy prostředí žijí často nadpřirozená stvoření, například elfové, trpaslíci, hobiti, draci, lykantropové, trollové, upíři, démoni, či víly.

10 Základním kamenem fantasy bývá magie
Základním kamenem fantasy bývá magie. Tvoří část nadpřirozena fantasy, ať jde skutečně o magii (tedy něco proti zákonům naší fyziky), která působí na okolí. Příběh se nejčastěji odehrává v jiném světě, jehož reálie odpovídají starověku či středověku současná nebo historická fantasy, která se odehrává (alespoň jako) v našem světě.

11 V literatuře se lze setkat s různými definicemi toho, co vlastně fantasy je. V anglické jazykové oblasti se jedná o označení pro veškerou fantastickou literaturu, která není literaturou science fiction. V ČR se pojem vžil spíše v užším významu toho slova, jako dílo, jehož děj se odehrává v imaginárním světě.

12 Historie tohoto žánru bývá nalézána v různých bájích, legendách či rytířských eposech, ale skutečné počátky lze najít až na počátku 20. století. Autory, kteří nejvíce ovlivnili současnou podobu fantasy, jsou zejména Robert E. Howard (hrdinská fantasy) a J. R. R. Tolkien. Fantasy se také poslední dobou dostal, i na filmová plátna. Nejznámější je asi trilogie Lord of the Rings od J. R. R. Tolkiena, kterou zfilmoval Peter Jackson.

13 Děkujeme, že jste si udělali čas pro naši prezentaci.

14 © 2007 by: Jan Nedoma, Michal Tománek

15


Stáhnout ppt "Science fiction & fantasy"

Podobné prezentace


Reklamy Google