Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fantasy Harry Potter a Eragon.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fantasy Harry Potter a Eragon."— Transkript prezentace:

1 Fantasy Harry Potter a Eragon

2 Fantasy Fantasy může být literární, výtvarné a filmové umění
Vychází z mytologie a pohádek V fantasy se vyskytují nadpřirozené bytosti: elfové, trpaslíci, hobiti, draci, lykantropové, trolové, upíři, démoni, víly Základním kamenem fantasy je vetšinou MAGIE

3 Autoři fantasy Robert E. Hodwar a J. R. R. Tolkien nejvíce ovlivnili celkový fantasy žánr Fantasy autor je např. i J. K. Rowlingová autorka dětské série knihy pod jménem Harry Potter nebo Christopher Paolini a jeho knihy Eragon a Eldest

4 Podžánry fantasy Historické fantasyse - vyznačuje podobností světa, ve kterém se odehrává, s reálnou historií Hrdinné fantasy - bývá založena na dobře propracovaném světě, jehož mytologii tvoří (J.R.R. Tolkien) Meč a magie - tímto titulem lze označovat i fantasy obecně, ale v užším smyslu se jedná o díla, která kladou důraz na meč, tedy na fyzické nebezpečí a akci Tajemná fantasy - je fantasy na hranici s hororem nebo šířeji díla, spadající zároveň do fantasy i hororu. Vědecká fantasy - zahrnuje díla, která používají sci-fi i fantasy prvky.

5 J. K. Rowlingová Joanne Rowlingová (v angličtině Joanne Rowling * 31. července 1965 v Yate), resp. J. K. Rowlingová (J. K. Rowling), je britská spisovatelka, známá zejména díky řadě knih o čarodějnickém učni Harry Potterovi. Tato knižní série znamenala pro Rowlingovou celosvětový úspěch včetně řady ocenění. Rowlingová se - stejně jako řada dalších literárních, hudebních či filmových osobností - krátce objevila jako postavička v americkém kresleném sitcomu Simpsonovi. Rowlingová se vdala v roce 2001 za Dr. Neila Murraye. O dva roky později se jim narodil syn David Gordon Rowling Murray a v roce 2005 dcera Mackenzie Jean Rowling Murray. Rowlingové se tak splnil životní sen mít tři děti.

6 Harry Potter a kámen mudrců
Anglický název Autor(ka) - J.K.Rownlingová Nakladatelství - Albatros (Bloomsbury) Rok vydání (1997) Počet stran – Ilustrace - Galina Miklínová Doporučený věk let Překlad - Vladimír Medek Hodnocení - 9/10

7 Harry Potter a tajemná komnata
Anglický název - Autor(ka) - J.K.Rownlingová Nakladatelství - Albatros (Bloomsbury) Rok vydání (1998) Počet stran - Ilustrace - Galina Miklínová Doporučený věk let Překlad - Vladimír Medek Hodnocení - 8/10

8 Harry Potter a vězen z Azkabanu
NÁZEV ORIGINÁLU: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban AUTOR: J. K. Rowlingová PŘEKLADATEL:Medek, Vladimír NAKLADATELSTVÍ:Albatros POČET STRAN:386 JAZYK:Česky VAZBA:vázaná ROK VYDÁNÍ:2003 (4. vydání)

9 Harry Potter a Ohnivý pohár
NÁZEV ORIGINÁLU: Harry Potter and the Goblet of Fire AUTOR: J. K. Rowlingová PŘEKLADATEL: Medek, Vladimír NAKLADATELSTVÍ: Albatros POČET STRAN: 574 JAZYK: Česky VAZBA: vázaná ROK VYDÁNÍ: 2003 (4. vydání)

10 Harry Potter a Fénixův řád
NÁZEV ORIGINÁLU: Harry Potter and the Order of the Phoenix AUTOR: J. K. Rowlingová PŘEKLADATEL: Medek, Pavel NAKLADATELSTVÍ: Albatros POČET STRAN: 800 JAZYK: Česky VAZBA: vázaná ROK VYDÁNÍ: 2004 (1. vydání)

11 Harry Potter a Princ dvojí krve
NÁZEV ORIGINÁLU: Harry Potter and the Half-Blood Prince AUTOR: J. K. Rowlingová PŘEKLADATEL: Medek, Pavel NAKLADATELSTVÍ: Albatros POČET STRAN: 600 JAZYK: Česky VAZBA: vázaná ROK VYDÁNÍ: 2005 (1. vydání)

12 Harry Potter 7. Předpokládaný název je Harry Potter and Deathly Hallows Datum vydání 21. června 2007

13 FanFiction Harry Potter
Na internetu jsou i lidé, kteří si vytváří svoje vlastní příběhy Harryho Pottera. I já jsem jednou z nich Všichni, co píší povídky na téma HP jsou jeho fanoušky a krátí si chvíle psaním svých vlastních příběhů Jedni z nejproslulejších autorů jsou Babikate, Lilyann Thumn a Vruon Nejznámější a největší počet díl náleží Blanch FanFiction archivy: Je jich několik – největší je

14 Film

15

16 Christopher Paolini Christopher Paolini (nar. 17. listopadu 1983) je americký spisovatel, autor knih Eragon a Eldest. Tyto knihy jsou součástí trilogie Odkaz Dračích jezdců. Třetí, závěrečný díl by se měl jmenovat Empire. Příběh se odehrává ve fiktivním fantasy světě Alagaësia. Paolini se narodil v listopadu roku 1983 v Jižní Kalifornii. Mimo několika let na Aljašce žil se svými rodiči, mladší sestrou Angelou a kočkou s kokršpanělem v Montaně. K tvorbě ho inspirovala místní nádherná příroda.

17 Eragon Název originálu: Eragon Autor: Christopher Paolini
Překladatel: Olga Machútová Nakladatelství: Fragment Počet stran: 488 Jazyk: Česky Vazba: vázaná Rok vydání: 2004 (1. vydání)

18 Eldest Anglický název: Eragon Autor: Christopher Paolini
Překladatel: Olga Machútová Počet stran: 654 Provedení: vázané Jazyk: čeština Nakladatelství: Fragment Rok vydání: 2006 (2. vydání)

19 Mapa Alagaësia

20 Film Eragon

21

22 Created by Monika Valoušková


Stáhnout ppt "Fantasy Harry Potter a Eragon."

Podobné prezentace


Reklamy Google