Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0292 Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_ČJL–LITERATURA-03 Tematický celek (sada): Literatura Téma (název) materiálu: Literární druhy - epika Předmět: Český jazyk a literatura Ročník / Obor studia: 1. a 4. ročník/ všechny formy studia Autor / datum vytvoření: Mgr. Marie Kalušová/3.11.2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu nové látky, k opakování, rozdělení epiky Metodický pokyn: Materiál slouží k prezentaci a samostudiu

2 Literární druhy epika

3 Epika -Literární druh, kde je skutečnost ztvárněna vypravováním příběhu -Dělení: a) velká b) střední c) drobná -Literární druh, kde je skutečnost ztvárněna vypravováním příběhu -Dělení: a) velká b) střední c) drobná

4 Epika - velká Epos – veršovaná skladba, která časově zachycuje vyprávění událostí. Např. Epos o Gilgamešovi, Píseň o Cidovi, Alexandreida Epopej – tvořena několika eposy, propojena ústředními postavami Román – prozaický žánr, zachycuje různá prostředí a osudy postav v dlouhém časovém úseku ( psychologický, detektivní, společenský aj.) Epos – veršovaná skladba, která časově zachycuje vyprávění událostí. Např. Epos o Gilgamešovi, Píseň o Cidovi, Alexandreida Epopej – tvořena několika eposy, propojena ústředními postavami Román – prozaický žánr, zachycuje různá prostředí a osudy postav v dlouhém časovém úseku ( psychologický, detektivní, společenský aj.)

5 Epika - velká Legenda – zpráva o životě světce, jeho život popř. jeho skutky. Žánr rozšířen hlavně ve středověku ( Panonské legendy, Život sv. Václava) Kronika – časový sled dějinných událostí (Kosmova kronika, Dalimilova kronika) Legenda – zpráva o životě světce, jeho život popř. jeho skutky. Žánr rozšířen hlavně ve středověku ( Panonské legendy, Život sv. Václava) Kronika – časový sled dějinných událostí (Kosmova kronika, Dalimilova kronika)

6 Epika - střední Povídka – příběh s jednoduchým dějem a několika postavami. Rozmach nastal v 19. století Novela – napínavý příběh s rychlým spádem a nečekaným závěrem ( Boccaccio, Chauder, Poe) Romaneto – příběh podobný novela s romantickou popř. fantastickou záhadou – rozřešení na základě vědeckých poznatků (Jakub Arbes) Povídka – příběh s jednoduchým dějem a několika postavami. Rozmach nastal v 19. století Novela – napínavý příběh s rychlým spádem a nečekaným závěrem ( Boccaccio, Chauder, Poe) Romaneto – příběh podobný novela s romantickou popř. fantastickou záhadou – rozřešení na základě vědeckých poznatků (Jakub Arbes)

7 Epika střední Pohádka – smyšlené vyprávění s poutavým dějem bez konkrétního času a prostoru, kde dobro vítězí nad zlem (Grimmové, B. Němcová, K. Čapek, J. Werich) Pověst – vázána k určité osobě nebo lokalitě, má fantastickou povahu a je nějak vázána ke skutečnosti (A. Jirásek, J. Svátek) Pohádka – smyšlené vyprávění s poutavým dějem bez konkrétního času a prostoru, kde dobro vítězí nad zlem (Grimmové, B. Němcová, K. Čapek, J. Werich) Pověst – vázána k určité osobě nebo lokalitě, má fantastickou povahu a je nějak vázána ke skutečnosti (A. Jirásek, J. Svátek)

8 Epika střední Báje – příběhy o vzniku světa, přírodních jevech a jejich příčinách, o životě bohů, o životě pozemském i posmrtném (mytologie řecká a židovská)

9 Epika drobná Bajka – krátký alegorický prozaický nebo veršovaný příběh, kde zvířata jednají jako lidé, přináší morální ponaučení (Ezop, de La Fontaine, Krylov aj.) Anekdota – stručně navozená situace, která vyústí v nečekanou komickou pointu Bajka – krátký alegorický prozaický nebo veršovaný příběh, kde zvířata jednají jako lidé, přináší morální ponaučení (Ezop, de La Fontaine, Krylov aj.) Anekdota – stručně navozená situace, která vyústí v nečekanou komickou pointu

10 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu. Použité zdroje POLÁŠKOVÁ TAŤÁNA, MGR.; DVOŘÁKOVÁ ZUZANA, MGR., Milotová Drahuše, Mgr.. Literatura - přehled středoškolského učiva. Třebíč: Petra Velanová, 2005, ISBN 80-902571-6-X.


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google