Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STRAVUJEME SE SPOLEČNĚ Společný projekt statutárního města České Budějovice a Sdružení jihočeských celiaků o.s. Cíl: Zajištění bezlepkové stravy pro žáky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STRAVUJEME SE SPOLEČNĚ Společný projekt statutárního města České Budějovice a Sdružení jihočeských celiaků o.s. Cíl: Zajištění bezlepkové stravy pro žáky."— Transkript prezentace:

1 STRAVUJEME SE SPOLEČNĚ Společný projekt statutárního města České Budějovice a Sdružení jihočeských celiaků o.s. Cíl: Zajištění bezlepkové stravy pro žáky s diagnostikovanou bezlepkovou dietou Praha

2 Výchozí situace z pohledu magistrátu Každoročně se na odbor školství obraceli rodiče žáků vyžadujících dietní stravu: -jednalo se o jednotlivce -jejich počet během doby narůstal -pokusy zjistit potřebu přes školní jídelny nebyly úspěšné. Obrat nastal poté, kdy byl magistrát kontaktován SJC. Praha

3 Výchozí situace z pohledu SJC  Bezlepkové stravování ve školních jídelnách není legislativně upraveno.  Dosavadní praxe ve školách: a)Dítě není přijato kvůli bezlepkové dietě na školu. b)Rodiče po dohodě s jídelnou donáší hotové jídlo. c)Školní jídelna vaří bezlepkově, rodiče dodají suroviny (bzlp mouka, těstoviny, směsi). Praha

4 Výchozí situace  Největší koncentrace bezlepkových žáků v JK je v Českých Budějovicích.  Dle statistik dětských gastroenterologů musí bezlepkovou dietu na Českobudějovicku dodržovat 27 dětí v MŠ, 134 dětí v ZŠ a 72 studentů středních škol.  Z tohoto počtu pacientů je cca 75 % přímo z ČB tzn. cca 175 žáků (údaj z března 2013). Praha

5 Zvažované možnosti řešení 1.Školní jídelny budou připravovat stravu. 2.Školní jídelny umožní dětem a žákům donést stravu z domova. 3.Školní jídelny budou nakupovat dietní stravu od jiného subjektu. 4.Školní jídelny zaujmou zamítavý postoj, nebudou řešit. Praha

6 Fáze přípravy 1.Zjištění počtu dětí/žáků na českobudějovických školách a případných zájemců o zapojení do projektu. 2.Oslovení subjektů zajišťujících stravu, případně dovoz stravy. 3.Zajištění finančních prostředků, zpracování projektu. Praha

7 Finanční náklady  Pořízení stravy : Dle finančního limitu vyhlášky na 1 oběd (32/4,-Kč; 34/8,-Kč)  Dovoz stravy : 25,- Kč  Financování : Rodiče dětí, žáků hradí max.částku- limit, zbývající náklady jdou za zřizovatelem, městem České Budějovice  Projekt schválen usnesením rady města č.1187/2013 dne  Zájemců o zapojení do projektu : 32  Skutečně zapojených do projektu: 26  Rizika: případný nezájem ze strany rodičů, vyšší náklady na zajištění, neochota spoluúčasti rodičů, neochota personálu školních jídelen,.. Praha

8 Realizace projektu Projekt rozdělen na dvě etapy: 1.Říjen – listopad: Strava zajišťována menzou JČU, čerstvé jídlo rozváženo v jídlonosičích externí službou. 2.Prosinec – leden: Strava zajišťována soukromou firmou, šokově chlazená a rozvážena do školních jídelen v plastových krabičkách. Praha

9 Vyhodnocení projektu  Po ukončení každé etapy byl rozeslán hodnotící dotazník, který zjišťoval spokojenost strávníků s odebíranými obědy. Druhý dotazník obsahoval navíc otázku, kterou z etap by v případě pokračování projektu respondent preferoval.  Dotazník byl odeslán elektronicky všem účastníkům a všem vedoucím školních jídelen, ve kterých stravování probíhalo.  Návratnost: 1. etapa 34 dotazníků, 2. etapa 39 dotazníků. Praha

10 Vyhodnocení projektu Jak jste byli spokojeni s kvalitou jídel? Byla skladba jídel pestrá? Máte připomínky k objednávání stravy? Máte připomínky k odhlašování stravy ? Praha

11 Vyhodnocení projektu Kterou z uskutečněných etap preferujete? Praha

12 Vyhodnocení projektu Předpokládané náklady na projekt: ,-Kč Skutečné náklady projektu: Praha

13 Vyhodnocení projektu  Spokojenost strávníků s dovážením stravy se výrazně nelišila. Většina z nich projekt hodnotila kladně a vyjádřili se pro pokračování projektu i po pilotní fázi.  Respondenti vybrali pro pokračování projektu Menzu.  Většina rodičů se v dotazníku vyjádřila, že je s cenou obědů spokojená. Praha

14 Závěr  Cílem projektu bylo zajistit bezlepkovou stravu v MŠ a ZŠ zřizovaných statutárním městem České Budějovice nákupem u jiného subjektu.  Po dobu čtyř měsíců byla bezlepková strava dovážena do předškolních a školních zařízení pro 26 dětí a žáků z původně přihlášených 32.  V průběhu realizace nebyly zjištěny zásadní problémy. Rodiče s povděkem přijali tuto nadstandardní službu zřizovatele, ve svých hodnoceních také oceňovali.  Cíl projektu byl naplněn. Praha

15 Pokračování  Projekt byl Magistrátem města ČB vyhodnocen jako úspěšný, a proto pokračuje již od února dále – do konce školního roku, strava je zajišťována pro 27 dětí a žáků.  Pracovníci jídelen jsou připravováni na možnost vaření diet přímo ve školních jídelnách. Praha

16 Děkujeme za pozornost.  Mgr. Bc. Dagmar Koubová vedoucí odboru školství a tělovýchovy, Magistrát města České Budějovice  Ing. Marie Škopková, Ph.D. Předsedkyně Sdružení jihočeských celiaků o.s. Praha


Stáhnout ppt "STRAVUJEME SE SPOLEČNĚ Společný projekt statutárního města České Budějovice a Sdružení jihočeských celiaků o.s. Cíl: Zajištění bezlepkové stravy pro žáky."

Podobné prezentace


Reklamy Google