Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní rozdělení hudby

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní rozdělení hudby"— Transkript prezentace:

1 Základní rozdělení hudby
HUDEBNÍ ŽÁNRY

2 7 základních hudebních žánrů
Lidová hudba- naše či blízká lidová hudba, anglicky folk Vážná hudba- vše, co obsahuje anglický termín „classical music“ Jazz- vychází z blues. Jednoduše se vyvinul z afro- americké hudby. Rock- představuje adaptaci rhythm and blues. Rocková hudba vychází z těchto kořenů. Pop- chápáno spíše jako komerční oblast hudby. Metal- v širším smyslu představuje metal celý hudební žánr, včetně všech jeho odnoží. Elektronica- Elektronická hudba vytvářená počítačem, elektronické zvuky.

3 LIDOVÁ HUDBA Lidová hudba (hudební folklór) = spontánní projev lidové hudebnosti = písně + tance, též o obyčeje a zvyky s hudebním doprovodem Rozvíjí se a uchovává ústní tradicí , tvůrci většinou anonymní. Základem evropské lidové hudby je píseň. Mnohé z oblíbených písní si předávaly celé generace. Zpívá se v nich o přirozených lidských potřebách a tužbách, nejčastěji o lásce, práci a přírodě. Folklór vznikal a dosud vzniká v nejrůznějších částech světa. Velmi se různí podle kontinentů, zemí a tradic v melodice, rytmu i harmonii a odlišností užívaných hudebních nástrojů.

4 INTERPRETI LIDOVÝCH PÍSNÍ
Jožka Černý Když jsem šel z Hradišťa – Já, písnička 2 – str. 17 Pavel Lohonka Žalman Nezacházej slunce – Já, písnička 2 - str. 23 Kdyby tady byla – Já, písnička 2 – str. 16

5 LIDOVÁ HUDBA inspiruje:
Témata lidové hudby nacházíme v umělé hudbě od středověku dodnes - nevyčerpatelná inspirace. V romantickém období se inspirovali lidovou hudbou např.:  Antonín Dvořák  Bedřich Smetana  Edvard Grieg aj. V generaci skladatelů první poloviny 20. století: Leoš Janáček  Béla Bartók aj.

6 Lidová x populární hudba
Nejvýraznější globální vliv původní lidové hudby na vývoj hudebních směrů v století měla původní hudba černošských komunit bývalých otroků ve Spojených státech = BLUES = základ pro pozdější americkou populární hudbu, její vývoj a formy především:   jazz , ragtime, rhythm and blues, rock and roll, hip-hop aj. Tyto styly, počínaje jazzem, ovlivnily vývoj hudby v celosvětovém měřítku. Pozdější vlivy lidové hudby lze vysledovat především v rockové hudbě.  Obousměrný vliv - folková hudba (z němec. slova Volk či z angl. folk = lid, národ), včetně nejrůznějších odnoží, např. také tzv. česká trampská hudba (zlidovělé písně).

7 VÁŽNÁ HUDBA =  je široké označení pro evropskou hudební tradici a hudební formy období  - renesance  - baroka  - klasicismu   - romantismu. Moderní vážná hudba se vyznačuje nepřístupností a nabouráváním klasických schémat

8 JAZZ Jazz = džez (z angličtiny)
= proud hudby, který vznikl koncem 19. století v New Orleans z černošských  worksongů, gospelů a spirituálů, hlavně však z BLUES. Jednoduše se vyvinul z afroamerické hudby, v níž se prolínaly černošské folklorní vlivy s bělošskou hudbou přistěhovalců z Evropy.

9 Původ názvu JAZZ … zřejmě se jedná o zkomolenou zkratku jas(mine)
v narážce na jasmínový parfém populární v New Orleans v této době. První jazzové skupiny používaly ve svém názvu pravopis jass. Specifické prvky jazzu:  rytmické cítění (synkopy), zdůraznění druhé a čtvrté doby, opakující se melodie a možnosti improvizace. Nástroje:  piano, saxofon, klarinet. U nás JAZZ poprvé v r Nejvýraznější jazzovou osobností byl Jaroslav Ježek. Jeho jazzová tvorba bývá někdy označována jako raný český swing.

10 Nejznámější jazzový muzikant Louis Armstrong

11 ROCK = žánr populární hudby od 60. let 20. století
- kořeny v rock and rollu, rhythm and blues a country 40. a 50. let, také ovlivněn folkem, jazzem a vážnou hudbou. Rockové nástroje :  elektrická kytara, baskytara, bicí nástroje a klávesové nástroje, od konce 60. let syntezátor (zesilovač). Často kytarová a klávesová, saxofonová  nebo  harmoniková sóla.

12 ROCK – míchání stylů Na přelomu 60. a 70. let se z rocku vyvinulo několik podžánrů: - rock + folkem =  folkrock - rocku + blues  = blues-rock  - rock + jazz = jazz fusion V 70. letech rock ovlivnily soul, funk a latinskoamerická hudba. V tomto období také vznikly další podžánry:   soft rock hard rock glam rock  punk rock heavy metal 

13 ROCK - INTERPRETI Zlatý věk (60.léta) – Garage rock – The Beatles
Na začátku 60. let se spustila vlna instrumentálního surf rocku. Zlatý věk (60.léta) – Garage rock – The Beatles Pop rock - Elton John, Paul McCartney Blues-rock - The Rolling Stones, Eric Clapton Folk rock - Bob Dylan Glamrock - Alice Cooper Punk rock, soft rock Hard rock - Queen, Aerosmith a AC/DC Křesťanský rock - v USA jako kritika rocku - Carman

14 POP Výraz pop music (zkr. pop) =  hudební styl i označení celého hudebního průmyslu. = též nepřesně synonymum pro termín  populární hudba. Nepříliš složitá hudba s výraznou zpívanou melodií doprovázenou moderním způsobem, nenáročné texty. Hlavním cílem každé popové písně je stát se hitem a zalíbit se co největšímu počtu posluchačů, tj. komerční úspěch.

15 POP – interpreti: Pop jako hudební styl  bývá intelektuální částí lidí často odmítán jako „neumělecký“. Vznikl na začátku 60.let 20. století po ústupu stylu rock & roll. Za první průkopníky popu lze považovat The Beach Boys. Pop nejčastěji tvoří mezi hudebními styly kombinace - např. pop-rock, pop-folk, latin-pop). Interpreti: ABBA, The Beatles, The Bee Gees, Robbie Williams, Elton John, Michael Jackson, Madonna, Elvis Presley, Celine Dion, Whitney, U2, Lady GaGa Houston, … Karel Gott, Elán.

16 HEAVY METAL = zkráceně „metal“ - hudební styl 60. a 70. let ve Velké Británii a USA. Kořeny: hardrock,  blues + rock Nástroje:  elektrické kytary a bicí, hlasitý a zkreslený zvuk kytar a kytarové motivy, tzv. riffy. Mírně kovově znějící baskytara a úderné tempo bicích. Ze všech forem rock and rollu je heavy metal nejextrémnější (hlasitost, mužnost, teatrálnost). Dlouhé vlasy, air guitar, fyzická gesta.

17 HEAVY METAL - druhy Death metal Black metal Power metal
Průkopníci: Led Zeppelin, Black Sabbath a Deep Purple, Iron Maiden, Helloween, Metallica. Death metal Black metal Power metal Doom a gothic metal Thrash metal

18 ELEKTRONICA = hudba s elektronickými prvky.
Do písně jsou vkládány nahrané zvuky (samply) pomocí elektronických zařízení, píseň je elektronickými zařízeními upravována (syntetizována) nebo je celá píseň vytvořena pomocí elektronického zařízení. (např. hudebním softwarem v počítači). Electronica žánrově zasahuje elektronické hudební styly pomalé (downtempo, chill-out), rychlejší taneční (trance, dance, techno) až alternativní a populární hudbu.

19 POZNÁVACÍ TEST – Určete druh hudby … 1 -7

20 ŘEŠENÍ: http://www.youtube.com/watch?v=PFx3a7KfN0c&feature=related
1 = ELEKTRONICA (Vangelis - Hymne) 2 = POP (Michael Jackson – Heal The World) 3 = ROCK (Queen – We Are The Champions) 4 = JAZZ (Jaroslava Ježek + orchestr – Bugatti Step) 5 = METAL (Metallica – Nothing Else Matters) 6 = Johann Sebastian Bach – Air 7 = LIDOVÁ HUDBA (Pavel lohonka Žalman – Nezacházej slunce)


Stáhnout ppt "Základní rozdělení hudby"

Podobné prezentace


Reklamy Google