Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HUDEBNÍ STYLY, KTERÉ ZAZNÍ NA VÝCHOVNÝCH KONCERTECH

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HUDEBNÍ STYLY, KTERÉ ZAZNÍ NA VÝCHOVNÝCH KONCERTECH"— Transkript prezentace:

1 HUDEBNÍ STYLY, KTERÉ ZAZNÍ NA VÝCHOVNÝCH KONCERTECH
Od CHANSONU po HEAVY METAL

2 CHANSON má svůj původ ve středověké Francii. Doslovný překlad slova CHANSON z francouzštiny je PÍSEŇ, kterou ve středověku zpívali potulní pěvci – truvéři. Text chansonu býval ve své době často humorný, satirický a často i lehkomyslný až lechtivý. Píseň měla jednoduchou melodii a rytmus. V 19. století vznikla ve francouzských kabaretech moderní forma šansonu. Posun nastal i v textu šansonů, který se od jednoduchých popěvků vyvinul v poeticky hodnotná básnická díla. Textaři šansonů nezřídka byli a jsou přední básníci. Mezi nejznámější interprety francouzského šansonu patří např. Édith Piaf, Yves Montand, Charles Aznavour... V Česku je nejvýznamnější představitelkou moderního šansonu dodnes Hana Hegerová a řadu let taky zpěvačka Radůza.

3 FUNK Hudební styl vytvořený afro-američany na přelomu 60. a 70. let 20. století, kdy se těšil největší popularitě. Avšak funkové motivy a samply jsou využívané v jiných hudebních žánrech, především v hip hopu dodnes. Funk se vyznačuje výraznou „šlapající“ rytmikou – tedy basová kytara a bicí souprava. Tato rytmika je ozdobena výraznou dechovou sekcí. dodnes. Asi nejznámějším představitelem a dá se říct otcem funku je američan James Brown.

4 REGGAE & SKA REGGAE i SKA jsou hudební styly typické pro jednu karibskou zemi - Jamajku! Jednoduše lze styl SKA definovat jako rychlé REGGAE. Synkopický doprovodný rytmus obou zmíněných stylů drží kytara a klávesy. Nejslavnějším protagonistou REGGAE je Bob Marley s písní Don´t wory be happy. Hudební styl SKA zdomácněl i u nás, nejvýraznějšími kapelami tohoto stylu jsou Zvířat a Tleskač.

5 BLUES Hudební styl, který vznikl v afro-americké otrocké komunitě v 19. století v USA. Blues je hudba, vycházející z křesťanských náboženských zpěvů - gospelů a spirituálů(používání modelu zvolání-odpověď). Nejčastější a základní formou BLUES je dvanáctitaktová stále dokola opakovaná harmonická smyčka. Slovo blues v angličtině znamená smutný, což charakterizuje i mnoho bluesových skladeb. Často se však objevují i skladby s veselým, lehčím obsahem.

6 ROCK Základním kamenem rockové hudby se stal rock and roll, který vznikl v USA začátkem 50. let. Ikonou a králem rock and rollu byl Elvis Presley. Jako hudební nástroje se v rocku nejčastěji používají elektrická kytara, baskytara, bicí nástroje a klávesy. Velmi často také tuto sestavu, zvláště v současné rockové hudbě, doplňuje dechová sekce.

7 BEGUINE je taneční a hudební forma, která pochází z ostrovů Guadeloupe a Martinique. Patří tedy do skupiny latinsko-amerických hudebních stylů, např. samba a bossa nova(Brazílie), tango (Argentina), rumba (Kuba), reggae (Jamajka) Celá latinsko-americká hudba je směsicí španělsko-portugalské a západoafrické tradice a místní lidové hudby latinské Ameriky (Jižní Amerika a Karibik).

8 HARDROCK & Heavy Metal kombinováním blues a rocku vznikly hardrockové, později metalové kapely, které vytvořily nový hudební styl, charakteristický používáním elektrických kytar a bicích, a také hlasitým a zkresleným zvukem. Existuje množství variací heavy metalu – black metal, death metal, trash metal…, ale všechny se opírají o zkreslený zvuk kytar a kytarové motivy.

9 DECHOVKA Dechová hudba nebo zkráceně dechovka je hudební žánr, který pro svůj projev využívá zejména dechové nástroje a bicí. V Česku se stalo použití slova DECHOVKA téměř hanlivým označením, avšak toto pramení z absolutní neznalosti tohoto pojmu. Dechová hudba má v České republice, potažmo na Slovensku dlouholetou tradici. Existují zde velké množství dechových orchestrů od malých „dechovek“ hrajících převážně úpravy lidových nebo zlidovělých písní, přes big bandy, v jejichž repertoáru převládají jazzové a taneční skladby, až po velké dechové orchestry, které čítají od 50 – 100 hudebníků. V současné době jsou velmi žádané dechové kapely z oblasti Balkánu, kde má dechová hudba taktéž obrovskou tradici. Především se jedná o země jako Rumunsko nebo Srbsko.


Stáhnout ppt "HUDEBNÍ STYLY, KTERÉ ZAZNÍ NA VÝCHOVNÝCH KONCERTECH"

Podobné prezentace


Reklamy Google