Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ortotika a protetika Jedná se především o ortézy trupové, a ortézy a protézy některé části dolních či horních končetin. Liší se konstrukcí i účelem pro.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ortotika a protetika Jedná se především o ortézy trupové, a ortézy a protézy některé části dolních či horních končetin. Liší se konstrukcí i účelem pro."— Transkript prezentace:

1 Ortotika a protetika Jedná se především o ortézy trupové, a ortézy a protézy některé části dolních či horních končetin. Liší se konstrukcí i účelem pro který jsou aplikovány. Různý může být i materiál, ze kterého jsou vyrobeny celé či části pomůcek (kožené, dřevěné, laminátové, termoplastické aj.) Ortézy slouží jako opora nebo zpevnění, případně korekce postavení pohybového aparátu.

2 Normy ČSN Vnější končetinové protézy a ortézy - Požadavky a metody zkoušení Označení NORMY: ČSN EN 12523 Třídící znak: (zdravotnictví) Vydána: 01.červen 2001 Účinnost od:01.červenec 2001 Věstník poslední změny: Cena: 540,- Kč – Státní technická knihovna – Český normalizační institut

3 Protézy HK Co je protéza? Protéza nahrazuje chybějící část končetiny.

4 Protézy HK Druh použité technologie a sestavu komponentů pro zhotovení protézy se volí: - podle posouzení zdravotního stavu před amputací, - podle posouzení zdravotního stavu a pohybové aktivity po amputaci, - podle pozitivní motivace využití protetické náhrady.

5 Protéza pažní Sestavená z modulárních dílů. Pro konečný estetický vzhled se přes modulární díly přetahuje individuálně vybroušený, pěnový, kosmetický kryt a kosmetická rukavice, která se svým povrchem, volitelným barevným odstínem a tvarem podobá pokožce ruky. Protéza může být vybavena podle pracovních aktivit uživatele pracovní násadou (např. hák, kruh, kleště apod.) nebo mechanickým jádrem ruky.

6 Protéza předloketní Litá z laminátové pryskyřice. Jádro ruky je pasivní, konečný vzhled tvoří kosmetická rukavice. Místo pasivního jádra ruky může být protéza vybavena mechanickým jádrem nebo pracovní násadou.

7 Protéza pro částečnou amputaci ruky
Ruka s amputovanými prsty. Kosmetické krytí, které se přetáhne přes vnitřní umělou náhradu. Dotváří konečný vzhled pomůcky a současně pojí náhradu k pahýlu Konečný vzhled ruky.

8 Protéza myoelektrická
Pomocí povrchových kožních elektrod, které jsou zabudovány v protézovém pahýlovém lůžku na individuálně stanoveném nejvhodnějším místě se přenášejí svalové potenciály uživatele na řídící elektroniku protézy. Protéza se vyrábí pro pažní, předloketní a zápěstní amputace.

9 Výroba Výroba všech lůžek protéz se provádí individuálně na základě zhotovení sádrového odlitku. Pro výrobu skeletu lůžek se používá skelné vlákno a polyesterový návlek prosycený metylakrylátovou pryskyřicí, pokud je třeba skelet lůžka maximálně odlehčit, je možné skelné vlákno nahradit uhlíkovou tkaninou.

10 Protézy DK Druh použité technologie a sestava komponentů pro zhotovení protézy se volí vždy podle: - posouzení zdravotního stavu před amputací, - posouzení zdravotního stavu a pohybové aktivity po amputaci, - pozitivní motivace využití protetické náhrady, - hmotnosti.

11 Protézy DK Amputační výšky dolních končetin Protéza pro exartikulaci v kyčelním kloubu Protéza stehenní Protéza pro exartikulaci v kolenním kloubu Protéza bércová Protéza chodidla

12 Protézy DK Protéza pro exartikulaci v kyčelním kloubu
Pod kosmetickým krytem, který dotváří celkový, estetický vzhled pomůcky je vidět sestava modulárních dílů, kterou volí protetický technik vždy u každého uživatele individuálně. Pánevní koš je zhotoven ze speciální měkčené, vakuově lité pryskyřice.

13 Protézy DK Protéza stehenní
Sestavená z modulárních dílů. Způsob uchycení stehenní objímky k amputačnímu pahýlu volí technik individuálně. Pokud má pahýl vhodný a stálý tvar, je možné využít přísavného efektu měkkých tkání k lůžku protézy. Další možností uchycení je pomocí závěsné bandáže nebo silikonového návleku.

14 Protézy DK Protéza pro exartikulaci v kolenním kloubu
Sestavená z modulárních dílů.

15 Protézy DK Protéza bércová Sestavená z modulárních dílů. S kosmetickým pěnovým krytem a kosmetickou punčochou se vzhled umělé náhrady velmi přibližuje zdravé končetině. Pro koupání je možné protézu vybavit silikonovým kosmetickým návlekem, který pomůcku chrání před poškozením. Mladí uživatelé si mohou vybrat barevný design pahýlové objímky.

16 Protézy DK Silikonová protéza pro částečnou amputaci chodidla. Jde o pomůcku při jejíž výrobě je využíváno pro tyto účely ideálních vlastností silikonové hmoty. I náročnějším uživatelům tak může být nabídnut lepší estetický vzhled a větší pohodlí. Hmota je pružná, ale současně přiměřeně tuhá, uložení pahýlu v lůžku protézy není bolestivé, nezpůsobuje odřeniny ani otlaky. Hygienická údržba je rychlá a snadná.

17 Protézy DK Silikonová protéza pro částečnou amputaci chodidla. Každý uživatel dostává nejdříve zkouškové chodidlo, které používá 1 – 2 týdny. Během této doby se může projevit tlak na citlivých místech pahýlu. Při zkoušce je toto chodidlo protetikem upraveno. Teprve potom se zhotovuje konečné chodidlo. Silikonová hmota se vylévá do formy, která velikostí a tvarem odpovídá zdravému chodidlu. Aby se vyrovnal barevný rozdíl mezi náhradou a ostatní kůží, silikonová hmota se přibarvuje.

18 Protézy DK Výroba lůžka protéz Výroba všech lůžek protéz se provádí individuálně na základě zhotovení sádrového odlitku. Při sádrování by měl být postižený v takové fyzické kondici, aby mohl stát, případně s oporou berlí, kůže pahýlu musí být zhojená. Pokud nemůže postižený během sádrového odlitku stát, ale předpokládá se brzké zlepšení fyzické kondice, provádí se měření objemu pahýlu pro následné zpracování návrhu lůžka pomocí počítačového programu. Pro výrobu skeletu lůžek se používá skelné vlákno a polyesterový návlek prosycený metylakrylátovou pryskyřicí, pokud je třeba skelet lůžka maximálně odlehčit, je možné skelné vlákno nahradit uhlíkovou tkaninou. Vhodným materiálem jsou i termoplasty.

19 Ortézy HK Co je ortéza ? Končetinová ortéza napravuje nebo nahrazuje špatnou funkci nemocné končetiny nebo slouží pro pooperační či poúrazové doléčení.

20 Ortézy HK Protože jsou mnozí uživatelé odkázáni na celodenní používání pomůcky, je nutné, aby používání správně fungující ortézy nebylo bolestivé a kontakt pokožky s materiálem byl příjemný. Kvalita vyráběných ortéz a přístrojů je závislá nejen na dobře zvládnuté technologii, ale také na kvalitních materiálech. Konstrukční základ pomůcek nesmí být pro uživatele příliš těžký, ale musí být dostatečně pevný. Protetický technik má možnost výběru z dostatečné nabídky modulárních dlahových a kloubních systémů s různými funkcemi. Pěnové nebo tuhé plasty mohou mít nenápadnou bílou nebo tělovou barvu, pro malé nebo mladé uživatele lze použít plast s dětskými motivy nebo pestrými barvami. K bandážování se používají přírodní nebo umělé usně. Hygienická údržba pomůcky by neměla být složitá.

21 Ortézy HK Návrh na stavbu pomůcky a druh použitého materiálu volí vždy protetický technik individuálně : - podle požadavků lékaře, - podle posouzení zdravotního postižení, - podle rozsahu pohybové aktivity, - podle druhu využití pomůcky, - podle požadavků uživatele.

22 Ortézy HK Druhy ortéz Fixační – záměrně omezují pohyb Korekční – napravují končetinu do správného postavení Extenční – narovnávají končetinu pomocí mechanických dílů nebo elastických (neelastických) protitahů Vyrovnávací – pomocí mechanických dílů vyrovnávají délku končetiny Podpěrné – odlehčují končetinu od zatížení Pracovní – zhotovují se u horních končetin, kde chybí dostatečný úchop. Tyto druhy se vyrábějí buď jako statické = pevné bez pohybu (zmírňují bolest, odlehčují a stabilizují končetinu) nebo jako dynamické = mají řízený pohyb (nahrazují ztracené nebo oslabené funkce svalů a kloubů)

23 Ortézy HK Prstová ortéza Ortéza postupně rovná klouby prstů pomocí pružných prstových tahů, které se individuálně seřizují. Posiluje flexory prstů a zápěstí. Zápěstí je stabilizováno v nulovém postavení, bez rotace, s částečným bočním pohybem.

24 Ortézy HK Loketní ortéza Používá se jako pomocná pooperační ortéza s možností nastavení rozsahu pohybu loketního kloubu. Může být vyrobena i z přírodních usní.

25 Ortézy HK Pažní ortéza Je určena ke zpevnění ramenního kloubu nebo pažní kosti po operačních výkonech nebo úrazech. Tvaruje se individuálně s ohledem na postižené místo. Vnitřní vyložení je z pěnového omyvatelného materiálu.

26 Ortézy HK Předloketní dlaha Polohuje a fixuje končetinu. Podle požadavků lékaře lze tuto pomůcku vyrobit v různých délkových a polohovacích modifikacích, s různým rozsahem pohybu.

27 Ortézy HK Výroba ortéz Výroba ortéz se provádí individuálně, převážně podle sádrového odlitku.Pro výrobu skeletu ortéz se používá skelné vlákno a polyesterový návlek prosycený metylakrylátovou pryskyřicí, pokud je třeba skelet maximálně odlehčit, je možné skelné vlákno nahradit uhlíkovou tkaninou. Vhodným materiálem jsou i za tepla zpracovatelné plasty. Dlahy ortéz mohou být duralové, ocelové nebo titanové. Pokud se k výrobě použije titan, uhlík nebo atypické konstrukční díly, jedná se o pomůcku speciální a její výrobu musí schválit revizní lékař zdravotní pojišťovny.

28 Ortézy DK Stehenní přístroj s pánevním košem oboustranný Přístroj se vyrábí pro uživatele s částečným nebo úplným ochrnutím obou dolních končetin, lze jej použít i jako podpůrnou, pooperační pomůcku. Provedení lze libovolně obměňovat. Přírodní useň může být nahrazena plastem tvarovatelným za tepla nebo laminátem. Záleží na požadavcích lékaře a délce používání pomůcky. Objímky mohou být umístěny i do bércové a chodidlové oblasti. Pohyb volitelného kloubu přístroje může být volný, částečně nebo úplně blokovaný. Při jednostranném postižení lze přístroj vyrobit jen pro jednu končetinu.

29 Ortézy DK Stehenní přístroj se sandálem Nahrazuje částečně nebo úplně oslabené nebo ztracené svalové a kloubní funkce postižené končetiny. Pomocí sandálu se zabudovaným zvýšením současně řeší zkrat končetiny v oblasti bérce. Obloučkové provedení lze nahradit objímkovým. Typ dlahového a kloubového systému je technikem volen individuálně.

30 Ortézy DK Ortoprotéza Pro vrozené defekty s vysokým zkratem končetiny se zhotovují ortoprotézy, které se podle délky, tvaru a zachovaných funkcí končetiny uživatele sestavují částečně z objímek a částečně z mechanických dílů tak, aby uživateli vyrovnaly délku končetiny a nahradily chybějící funkce. Individuálně tvarovaný kosmetický pěnový kryt a kosmetická punčocha dotváří celkový estetický vzhled pomůcky.

31 Ortézy DK Bércový přístroj Používá se ke stabilizaci a kompenzaci zkrácené dolní končetiny v oblasti bérce. Chodidlo uživatele je uloženo v nášlapné části chodidla pomůcky. Lůžko je možné při zvýšení výskytu otlaků vyměkčit silikonovou stélkou. Bércová objímka je laminátová. Elastický nebo pevný tah zajišťuje pevné uchycení pomůcky ke končetině.

32 Ortézy DK Kyčelní ortéza Pro odlehčení a stabilizaci kyčelního kloubu. Tvarové línie objímek jsou upraveny podle účelu použití pomůcky a podle tělesných proporcí uživatele. Rozsah pohybu kyčelního kloubu pomůcky určí lékař.

33 Ortézy DK Kolenní přístroj Provedení objímkové. Je vhodný pro uživatele s těžkou artrózou a degenerací kolenního kloubu doprovázenou varózním nebo valgózním postavením končetiny.

34 Ortézy DK Kolenní ortéza Pro odlehčení a stabilizaci kolenního kloubu. Jedná se o provedení s přední oporou ve stehenní části a zadní oporou v bércové části. Tuto kombinaci lze podle druhu postižení obměnit. Dlahy jsou vybaveny fyziologickým kloubem, na kterém lze měnit stupně flekčního postavení 80°a 100°a stupně extenčního postavení 6°,10°, 20°, 30°.

35 Ortézy DK Ortéza hlezna a chodidla Ortéza nadzvedává přednoží a pružně omezuje jeho pokles způsobený obrnou lýtkového nervu nebo v důsledku traumatických změn. Uhlíková ortéza umožňuje dynamickou chůzi, je lehká, snadno se vejde do běžné obuvi. Plastová ortéza umožňuje přirozenější chůzi. Snadno se vejde do běžné obuvi.

36 Ortézy DK Výroba ortéz Výroba ortéz se provádí individuálně, převážně podle sádrového odlitku. Při sádrování by měl být zákazník v takové fyzické kondici, aby mohl stát, případně s oporou berlí, kůže musí být zhojená. Pro výrobu skeletu ortéz se používá skelné vlákno a polyesterový návlek prosycený metylakrylátovou pryskyřicí, pokud je třeba skelet maximálně odlehčit, je možné skelné vlákno nahradit uhlíkovou tkaninou. Vhodným materiálem jsou i za tepla zpracovatelné plasty. Dlahy ortéz mohou být duralové, ocelové nebo titanové. Pokud se k výrobě použije titan, uhlík nebo atypické konstrukční díly, jedná se o pomůcku speciální a její výrobu musí schválit revizní lékař zdravotní pojišťovny.

37 Dětské ortézy DK Thomasova dlaha Odlehčuje kyčelní kloub pomocí sedacího obloučku a upravené délky dlahy. Vyrábí se jako pevná fixační ortéza nebo se doplňuje vhodným dlahovým kloubem s uzávěrem. Součástí pomůcky je bota uživatele na zdravé končetině, která se zvyšuje o 3-4 cm. Používá se při jednostranné nekróze hlavice kyčelního kloubu, k doléčení patologických změn a pakloubů nebo k doléčení zánětlivých a pozánětlivých stavů stehenní kosti a kyčelního kloubu.

38 Dětské ortézy DK Abdukční přístroj – Atlanta (abdukce - odtažení, odchýlení, upažení ) Podpůrný přístroj je indikován u jednostranných nebo oboustranných aseptických nekróz hlavice kyčelního kloubu, k doléčení kyčelních dysplasií, a pozánětlivých stavů v oblasti kyčle. Přístroj je vybaven stavitelným teleskopem udržujícím postavení kyčlí v abdukci. Při dostatečném upevnění, seřízení a nastavení všech dílů přístroje na těle dítěte, dojde ke stabilizaci kyčelních kloubů, aniž by byla omezena funkce kolenních kloubů. Po nácviku chůze může dítě vykonávat běžné pohybové aktivity.

39 Dětské ortézy DK Hohmannova dlaha Polohovací noční dlaha je určena ke korekci varózního nebo valgózního postavení kolenního kloubu. Je vybavena opěrnými pelotami, kolenním tahem a kovovou nášlapnou stélkou se sandálkem.

40 Dětské ortézy DK Derotační dlahy - pooperační Dlahy fixují dolní končetiny v celé délce, zabraňují ohnutí koleních kloubů, zajišťují symetrickou nastavitelnou abdukci a vnitřní rotaci kyčelních kloubů. Přikládají se převážně na noc po dobu přibližně 1 roku po operaci.

41 Dětské ortézy DK Ipos dlahy Rotační dlahy se třmeny zapracovanými do obuvi vytáčí celou dolní končetinu do fyziologického postavení pomocí přerotování pryžových, pružných tyčí. Dlahy lze použít při jednostranném i oboustranném postižení. Žádné funkce končetin nejsou omezovány.

42 Dětské ortézy DK Redresní (nápravný, korekční) sandálek Koriguje u dětí chybné postavení hlezenního kloubu a chodidla. Není určen k chůzi. Pro dostatečnou fixaci hlezna a přednoží je sandálek vybaven zapínáním na šněrování nebo suchý zip, je vyroben z přírodní, pevné usně nebo plastu.

43 Dětské ortézy DK Polohovací dlaha Fixuje celou dolní končetinu v požadovaném postavení. Podle potřeby je možné tímto způsobem fixovat jakoukoliv část končetiny. Plast může být vyměkčen pěnovou výstelkou nebo provzdušněn perforací.

44 Bandáže DK Co jsou bandáže Bandáže jsou souhrnný výraz pro ortézy obepínající různé části těla a jsou vyrobeny z elastických nebo částečně elastických materiálů. V názvu je obsažena část těla, pro kterou je bandáž určena.

45 Bandáže DK Elastické bandáže mohou být vyztuženy přídavnými elastickými tahy. Z důvodu elastičnosti nepůsobí tak, aby bránily v pohybu, nýbrž pohyb pouze omezují. Částečně elastické bandáže obsahují kovové výztuhy, tlakové peloty nebo neelastické materiály. Mají funkci podpůrnou a částečně fixační. Bandáže zlepšují mírnější tělesné vady, doporučují se převážně k doléčení poúrazových nebo pooperačních stavů nebo jako prevence ke zpevnění.

46 Bandáže DK Výroba bandáží Bandáže se vyrábějí na našem pracovišti individuálně. Technik si každého uživatele změří, seznámí se s jeho zdravotním stavem, přečte si lékařskou zprávu a požadavky lékaře a nabídne uživateli doporučený výběr materiálů, ze kterých by bylo vhodné pomůcku vyrobit. Před konečným dohotovením pomůcky se každý uživatel dostaví na zkoušku. Bandáže musí kopírovat všechny tělesné křivky a obepínat určitou část těla přiměřenou silou, která musí být pro uživatele přiměřená. Pomůcka nesmí být na těle volná.

47 Bandáže DK Typ provedení bandáže volí technik individuálně:
Podle požadavků lékaře Podle rozsahu zdravotního postižení Podle požadavků uživatele

48 Bandáže DK Kyčelní bandáž Z vnější strany je do elastické bandáže všitá pevná plošná pelota, která chrání kyčelní kloub před vykloubením. Rozsah pohybu kyčelního kloubu je možné libovolně nastavit nebo úplně zablokovat. Podle postižení, požadavků lékaře, účelu používání pomůcky, váhy uživatele volí technik vhodnou dlahu s kloubem. Při oboustranném postižení je možné bandáž vyrobit pro obě končetiny.

49 Bandáže DK Kolenní bandáž Provedení kolenních bandáží je různé. Do elastických bandáží mohou být všity kloubní dlahy s různým rozsahem pohybu, které chrání kolenní kloub před vykloubením do stran, a brání jeho zadnímu prolamování, zabudovaná pelota pod čéškou zajistí její podporu, přídavné elastické tahy korigují polohu kolenního kloubu do varózního nebo valgózního postavení. Jednoduchá bandáž ( návlek ) bez podpůrných dlah může být bez zapínání, u jiných typů je zapínání na šněrování nebo suchý zip. Podle funkčnosti horních končetin uživatelů mohou být v bandáži zabudovány různé pomocné prvky pro nasazování a zapínání bandáže.

50 Bandáže DK Hlezenní bandáž Částečně fixuje a odlehčuje hlezenní kloub. Zesílení fixace dosáhneme přídavnými elastickými osmičkovými tahy vedenými přes kotník nebo všitými výztuhami po stranách. Zapínání je na šněrování nebo suchý zip.

51 Trupové ortézy (korzety)
Co je pevná trupová ortéza ? Pevné trupové ortézy jsou technické pomůcky pro léčbu trupu a páteře. Pokrývají oblast pánevního až hrudního koše. Pevné materiály jsou vhodné pro vyvinutí potřebných korekčních sil nebo podpůrných tlaků. Typ trupové ortézy určuje lékař. Pomůcku vyrábí technik na základě biomechanických konstrukčních zásad.

52 Trupové ortézy Účinky pevných trupových ortéz 1) Fixační ortézy - Plní funkci podpůrnou, brání předklonu, záklonu, úklonu. Mohou fixovat trup v požadované korekční poloze a tím ovlivňovat jeho držení. 2) Korekční ortézy - Napravují vadné držení a směr růstu. Cíleným rozvržením směru působení sil se dosáhne léčebného účinku. Změnou postavení se odlehčí přetížené úseky páteře. Korekční ortézy dělíme na aktivní a pasivní. U aktivních typů přispívá uživatel ke korekci aktivně pomocí síly svého svalstva. U pasivních ortéz je korekce dosaženo pomocí korekčních tlakových pelot a korekčních tahů.

53 Trupové ortézy Výroba ortéz Výroba ortéz se provádí individuálně, převážně podle sádrového odlitku, který technik modeluje. Korekce sádrového odlitku a umísťování tlakových pelot se provádí podle RTG snímků . Pokud má pomůcku nosit malé dítě, mohou rodiče přispět k snadnějšímu průběhu při sádrování a zkoušení pomůcky tím, že dítě na situaci připraví. Přesto technik přistupuje k těmto úkonům s maximálním ohledem, vysvětlí rodičům postupy, které bude provádět a nechává dítěti čas ke zklidnění. Vhodným materiálem pro výrobu trupových ortéz jsou za tepla zpracovatelné plasty v různých barvách. Dlahy ortéz mohou být duralové nebo ocelové a jsou chráněny povrchovou úpravou. Jako bandážní materiál se používají nejčastěji pěnové, omyvatelné plasty.

54 Trupové ortézy Cheneau Tato derotační ortéza s volnými expanzními prostory působí aktivně cíleným řízením dýchání a pasivně pomocí derotačních pelot. Lze ji použít pro skoliózy do 45°, které nemají vrchol výše než Th 6. Pokud je ortéza vybavena  polokruhovou přední duralovou sponou, lze ji použít pro skoliózy s vrcholem až do Th 8. Na horním obrázku je vyobrazena modifikace, která je určena pro korekci kyfózy. Korekci zajišťuje zadní část ortézy, která je vybavena tlakovýma pelotama, umístěnýma podle vrcholu zakřivení páteře. Oboustranné upomínací podkličkové peloty působí protitlak.

55 Trupové ortézy CBW Tento korzet spojuje účinky korzetu Cheneau a Boston. Poloha tlakových pelot, oříznutí okrajů ortézy a vyříznutí expanzních otvorů jsou zhotovovány pro každého uživatele individuálně. Zadní zapínání zvýší boční tlak. Ortéza je určena ke korekci skolióz do 45° a derotací obratlů v oblasti páteře do Th 6.

56 Trupové ortézy Milwaukee Je to stavitelná, dlahová ortéza určená ke korekci kyfóz s vysoko položeným vrcholem, tj.nad Th 8. Pokud se použijí tlakové peloty a tahy, koriguje ortéza skoliózu s derotací obratlů páteře v oblasti s vrcholovým obratlem Th 6 a výše. Potřebná extenze je dosažena nastavením správné výšky a polohy krčního kruhu. Statickou část ortézy tvoří plastový pánevní skelet.

57 Trupové ortézy Bavlněný návlek pod korzet Speciálně dlouhé, bezešvé návleky pod korzety (bez bočních švů) se vyrábějí v provedení tričko s rovným spodním ukončením s rukávkem i bez rukávku. Aby se zabránilo bolestivým otlakům, které obvykle vznikají shrnutím a pokrčením nahromaděné tkaniny, mají tyto návleky užší, zvláště pro tento účel navržený průramek, takže příjemně těsně přiléhají na tělo i paži. Nošení bavlněného návleku je vhodné pro všechny druhy trupových ortéz.

58 Trupové ortézy Hyperextenční korzet tříbodový Korzet slouží k znehybnění páteře v oblasti Th 8 – L 3. Potřebného biomechanického účinku je dosaženo tříbodovým působením opěrného tlaku ve sternální nebo subclaviculární, symfýzové a zádové oblasti trupu. Tím dochází ke snížení zátěže jednotlivých segmentů obratlových těl. Opěrné tlakové peloty se individuálně nastavují a tvarují. Konstrukční rám je vyroben z aluminiové slitiny, která je lehká, dobře tvarovatelná a současně pevná. Jako bandáž se používá pěnový, dobře omyvatelný plast.

59 Trupové ortézy Typ kloubový, ve spodní části se spojovacím páskem nebo symfýzovou pelotou, v horní části se sternální nebo subclaviculární pelotou. Kloubový pohyb ve spodní části zamezuje posunu ortézy směrem nahoru při sedu. Modifikaci se subclaviculárními pelotami lze použít při poranění nebo patologické změně sternální kosti.

60 Trupové ortézy Typ rámový se sternální pelotou.
Typ 1 – rámový se sternální a symfýzovou pelotou Typ 2 – rámový se sternální pelotou

61 Stabilizační ortéza pro sed
Komu je ortéza určena? Dětem s DMO Dospělým a dětem s plegií, kvadruplegií Dospělým a dětem s těžkými spastickými projevy na dolních    končetinách Po operacích kyčelních kloubů, kde je nutné dlouhodobé umístění    v klidové pozici Dětem s myopatií (svalovou disfunkcí)

62 Stabilizační ortéza pro sed
Jakou funkci ortéza plní? Ortéza zajišťuje stabilitu trupu, hlavy a dolních končetin. Sedací část je vybavena abdukčním klínem, který kontroluje polohu dolních končetin při sedu. Trupová část je doplněna bočními zábranami, které zachytí pacienta při úklonu do stran a bezpečně stabilizují trup. Hlavová opěrka je zabudovaná napevno nebo je stavitelná a stabilizuje polohu hlavy. Ortéza plní funkci korekční, přičemž zachovává hybnost končetin. Udržuje páteř v požadované poloze, vnitřní klín zajišťuje požadovanou polohu kyčelních kloubů a usazení trupu.

63 Stabilizační ortéza pro sed
Jaké jsou výhody ortézy? Ortéza umožňuje aktivnější začlenění člověka do kolektivu a usnadňuje celkovou péči o něj.

64 Stabilizační ortéza pro sed
Stabilizační ortéza připravená k montáži na vhodný podvozek. Součástí ortézy je fixační vesta se zipem nebo pevné tahy. Tyto doplňky brání nežádoucímu předklonu trupu. Podle potřeby je možné ortézu vybavit hlavovou opěrkou a zádový díl nastavitelným polohováním.

65 Stabilizační ortéza pro sed
Stabilizační ortéza na kolečkovém podstavci Na přání zákazníka je ortéza upevněna na kolečkovém podstavci. Výšku sedu je možné plynule nastavit pomocí páčky na podstavci. Pro jednoduché přemísťování je toto provedení vhodné do interiérového prostředí. Kolečkový podstavec není součástí stabilizační ortézy a je hrazen samostatně bez účasti zdravotních pojišťoven.

66 Stabilizační ortéza pro sed
Stabilizační ortéza na podvozku SHERPA Ortéza je upevněna na interiérový nebo exteriérový polohovací podvozek rychloupínacím adaptérem. Podvozek není součástí stabilizační ortézy a je zdravotními pojišťovnami plně hrazen na základě dalšího poukazu. Hlavní výhodou tohoto podvozku je sklon sedu v rozsahu 0° - 55° a nastavitelný sklon zádové opěrky 90°- 130°. U uživatelů s nejtěžšími postiženími dochází k efektivnímu odlehčení páteře při maximální bezpečnosti.

67 Stabilizační ortéza pro sed
Jak probíhá výroba? Ortéza je vyráběna individuálně na základě přesného otisku získaného uložením dítěte do speciálního vakuového polštáře. Podle tohoto otisku se ze speciální PUR pěny tvaruje polotovar, který se musí před dohotovením vyzkoušet. Pro pohodlné a co nejdelší používání se do sedací části zapracovává antidekubitní pěna. Potahový materiál si zvolí zákazník sám podle předloženého vzorníku. Ortéza se upevňuje na invalidní vozík všech velikostí, typizovaný dětský kočárek nebo jiný vhodný podvozek. V celém průběhu výroby jsou respektovány požadavky zákazníka. Na míru, zkoušku a předání se zákazník dostavuje na naše protetické pracoviště v Brně. Pokud návštěvu u nás nedovoluje zdravotní stav zákazníka, navštíví ho technik v místě jeho bydliště.

68 Trupové ortézy (bandáže)
Bederní pás Obepíná pánev a trup. Používá se při obtížích, jejichž příčina je v páteři a v zádech. Provedení bývá různé, výška pásů, vykrojení, výztuhy, materiál volí technik podle požadavků lékaře a podle rozsahu a míry zdravotního postižení. Pro podporu v kříži se pásy zesilují v zadní oblasti páteřními pelotami, které mají současně masírující účinek. Podpůrný účinek zajišťují i zádové vyztužovací dlahy nebo rámová konstrukce. Zapínání pásu je přední na šněrování nebo suchý zip.

69 Trupové ortézy (bandáže)
Břišní pás Obepíná bedra a pánev, aniž by omezoval pohyb v lumbosakrální oblasti. Plní funkci podpory břicha při obtížích majících příčinu v břišní stěně nebo v břišních orgánech. Podpůrný účinek zajišťují břišní podpínky nebo tahy. Při břišní kýle nebo kýle vzniklé v jizvě, můžeme podpůrný účinek zesílit tlakovými pelotami. Zapínání pásu je boční na šněrování nebo suchý zip. Břišní pásy mohou mít otvor pro umělý vývod.

70 Další ortézy a pomůcky Bederní pásy Zápěstní bandáž Loketní bandáž
Kolenní bandáž Hlezenní bandáž Kolenní ortéza Prstové dlážky Ochranné pahýlové návleky Ortopedické pooperační boty Silikonové podpatěnky Silikonový korektor palce Metatarzální pelota samolepící Sériové ortopedické vložky

71 Ortopedické vložky Co jsou ortopedické vložky Ortopedické vložky slouží ke korekci a léčbě vadného postavení nožního skeletu, které je způsobeno všeobecným oslabením svalstva, přetížením skeletu nebo při jeho deformitách. Používáním ortopedických vložek dochází ke korekci, případně léčbě díky záměrné změně rozložení sil působících na chodidlo, korekci chybného postavení, vyrovnání zkráceného chodidla nebo zkratu končetiny, vybandážování při atrofii měkkých tkání nebo odlehčení bolestivých nožních kloubů. Tvar ortopedické vložky není určován jen podle postižení chodidla, ale také podle šířky a vyklenutí obuvi. Ortopedické vložky je nutné zejména u dětí kombinovat vždy s aktivním pohybovým cvičením. K výrobě vložek se používají přírodní nebo umělé usně, pěnové plastové materiály v různých sílách a tuhostech.

72 Ortopedické vložky Druhy ortopedických vložek
Aktivní - určené k aktivaci svalstva Pasivní – podpírají nožní klenbu a udržují nohu v požadovaném    postavení

73 Ortopedické vložky Ortopedická vložka má tyto funkce
Ovlivňovat charakter a směr odvalu nohy Korigovat deformitu nohy jak staticky, tak dynamicky Odstraňovat obtíže vzniklé nedostatečností vazivové nebo svalové činnosti Podpírat nožní klenby Udržet výsledný stav po konzervativní nebo operativní léčbě nohy a zabránit eventuální recidivě Vyrovnávat nevhodné zatížení jednotlivých partií nohy a odlehčovat přetížená nebo pro tlak nevhodná místa

74 Ortopedické vložky Druhy ortopedických vložek Ortopedická vložka z umělé usně s vlepeným klínem, vyrovnávajícím rozdíl délky končetiny. Ortopedická vložka z přírodní usně, vyztužená kovovým skeletem pro podporu podélné a příčné klenby. Je vhodná do sportovní nebo vyšší zimní obuvi. Snese vyšší zátěž a má větší korekční funkci Ortopedická vložka z umělé usně, v patní části doplněna pěnovým klínem pro odlehčení patní ostruhy. Ortopedická vložka z umělé usně, pro lehkou korekci příčné a podélné nožní klenby, určená zejména do nízké dámské obuvi. Plastová ortopedická vložka individuálně upravená pro podporu podélné a příčné nožní klenby. Tvarovaná patní část zajišťuje dobré vedení paty a její stabilizaci.

75 Ortopedické vložky Výroba ortopedických vložek Ortopedické vložky se vyrábějí na našem pracovišti individuálně. Technik zhodnotí stav nohy a její vadu, přečte si lékařskou zprávu a požadavky lékaře a nabídne uživateli doporučený výběr materiálů, ze kterých by bylo vhodné vložku vyrobit. Hotové vložky technik zabuduje zákazníkovi do obuvi. Zákazník přispěje ke zlepšení svého zdravotního stavu, když bude používat vhodnou obuv, ve které nebude noha sevřená , obuv nebude sešlapaná, výška podpatku bude přiměřená. U dětí je vhodná kotníčková obuv na šněrování. V některých případech je možné zabudovat korekční prvky nožní klenby přímo do standardní obuvi.

76 Ortopedické vložky Druh vložky a použitého materiálu volí vždy technik individuálně: Podle požadavků lékaře Podle rozsahu a míry zdravotního postižení Podle požadavků uživatele Podle typu nošené obuvi

77 Boční polohovadlo Jedná se o pomůcku, která umožní během dne správné polohování klienta především s diagnózou ICP (DMO = dětská mozková obrna). U klientů se spastickým nebo hypotonickým držením těla je nutné každodenní cvičení. Pro znásobení účinku kvalitní fyzioterapie je důležité s klientem pracovat průběžně celý den – tedy i při ležení v různých polohách – na zádech, na břiše, ale také na boku. Polohování na zádech a břiše je již časté a za pomoci různých klínů možné, ale protože děti s touto diagnózou většinou mají nedokonalou stabilitu, nejsou schopné se sami uvést do polohy na boku. Ani po pasivním napolohování nejsou schopné na boku setrvat (padají). Pomocí bočního polohovadla jim můžeme tuto základní a důležitou polohu nabídnout i na delší dobu.

78 Boční polohovadlo

79 Součásti - protetika Hlezenní adaptéry Šroubové adaptéry Tlumič rázu
Spojovací adaptéry

80 Součásti - protetika Zámky pro silikonový systém Adaptér pro termo-
plastickou objímku Laminovací adaptéry Chodidla

81 Součásti - protetika Loketní klouby Adaptéry pro stavbu HK
Silikonový polštář

82 Použité zdroje informací
Pfeiffer, J., Votava, J. Rehabilitace s využitím techniky. Praha, Avicenum 1983.


Stáhnout ppt "Ortotika a protetika Jedná se především o ortézy trupové, a ortézy a protézy některé části dolních či horních končetin. Liší se konstrukcí i účelem pro."

Podobné prezentace


Reklamy Google