Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_ČjL.2.28 Vytvořeno: Ověřeno: Třída: 2. OA, 2. VE

2 Realismus Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace. Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 2. Autor: Mgr. Martina Sedlářová Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: žádné Klíčová slova: česká realistická venkovská próza, regionální charakter prózy, dialektismy, Antal Stašek, Blouznivci našich hor, V temných vírech, Josef Holeček, románová kronika Naši, Jindřich Šimon Baar, Paní komisarka, Osmačtyřicátníci, Lůsy, Karel Klostermann, Mlhy na blatech, V ráji šumavském Anotace: Žák se z prezentace dozví o literárních představitelích českého venkovského realismu. J. Holečkovi, A. Staškovi, J. Š. Baarovi, K. Klostermannovi. V závěru prezentace se nachází test pro zopakování látky formou otevřených otázek.

3 Realismus venkovská próza
pokračování Realismus venkovská próza

4 Venkovská próza obraz vesnice i s jejími nedostatky, snaha hledat řešení – např. návratem k ideálům křesťanství (Holeček, Herben) regionální charakter prózy (odraz autorova vztahu k určitému kraji) využití dialektismů (charakteristika postav i prostředí)

5 Antal Stašek (1843 – 1931) vl. Jménem Antonín Zeman, básník, prozaik, otec I.Olbrachta ve svém díle zobrazoval Podkrkonoší advokátem v Semilech

6 Povídkový cyklus Blouznivci našich hor (1895)
o životě lidí v Podkrkonoší, hledání spravedlnosti a štěstí –a lidé byli zasaženi duchověrectvím (spiritismus). Zaměřil se na soukromé těžkosti hrdinů, na hospodářské a sociální podmínky, které vháněly vesničany mezi spiritisty. V mudrování blouznivců o lepším uspořádání světa, jejich mlhavé úvahy o socialismu a anarchismu – v tom se odrážela reakce venkovského obyvatelstva na problémy, které přinášel kapitalismus.

7 Nejzdařilejším jeho dílem je román O ševci Matoušovi a jeho přátelích (1927) – děj se odehrává r 1848 a v 50. letech 19 st. Hl postava – švec Matouš Štěpánek – jeho růst od revolučnosti přes anarchismus až k socialistickým ideálům. Román V temných vírech (1900) – o sociálním a národním útlaku dělníků německými továrníky na českém severu – obdoba Zolova Germinálu

8 Josef Holeček (1853 – 1929) románová kronika Naši
románová kronika z jižních Čech – český sedlák je zde představitelem národní moudrosti

9 Karel Klostermann (1848 – 1923) prozaik píšící německy i česky – ve svých románech a povídkách zobrazil život lesníků, dřevorubců, sklářů a pytláků na Šumavě – román Mlhy na blatech a V ráji šumavském

10 Jindřich Šimon Baar (1869 – 1925)
pocházel ze starého selského rodu v chodském Klenčí. Jako katolický kněz byl stoupencem reformního hnutí a vyslovoval se i pro mravní a sociální obrodu kněžského života. Tyto názory se ozývají i z jeho díla z farského prostředí. Píše hlavně o rodném Chodsku a jeho venkovském lidu (jeho zvyky, tradice)

11 Historická trilogie Paní komisarka (1924= Božena Němcová a její sblížení s chodským lidem), kněz Fastr – buditel- musí odejít z Klenčí pro své vlastenecké názory), Osmačtyřicátníci(1924) Lůsy (1925) (zde začíná spor o lesy = lůsy mezi chodskými sedláky a německou radnicí, cechy a chalupníky – na straně druhé)z prostředí Chodska 40.let 19. st, zachytil působení Boženy Němcové na Domažlicku (v 1.díle).

12 Opakování

13 Jmenujte čtyři nejvýznamnější představitele venkovské realistické prózy?
Josef Holeček Antal Stašek Karel Klostermann Jindřich Šimon Baar Který z těchto autorů zobrazil život obyčejných lidí na Šumavě v 19. století?

14 Jak se jmenuje spisovatel, katolický kněz, který psal o venkovském lidu na Chodsku?
Jindřich Šimon Baar Jak se jmenuje jeho románová trilogie zaznamenávající působení Boženy Němcové na Chodsku? Paní komisarka Osmačtyřicátníci Lůsy

15 Použité zdroje Obrázky:
Antal Stašek. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: Josef Holeček. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: Karel Klostermann. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: Jindřich Šimon Baar. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z:

16 KONEC Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google