Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oblasti, jejichž řešení může výrazně zlepšit životní podmínky osob s PAS – autismem v České republice, v kontextu Úmluvy o právech osob se zdravotním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oblasti, jejichž řešení může výrazně zlepšit životní podmínky osob s PAS – autismem v České republice, v kontextu Úmluvy o právech osob se zdravotním."— Transkript prezentace:

1

2 Oblasti, jejichž řešení může výrazně zlepšit životní podmínky osob s PAS – autismem v České republice, v kontextu Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením.

3  Ustavení Výboru pro koncepční řešení problematiky života osob s PAS, složeného ze zástupců dotčených ministerstev, odborníků na danou problematiku, zástupců neziskových organizací a sebeobhájců. Článek 4 odst. 1 a 3 Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením.

4  Včasná a správná diagnostika;  Dostatek odborníků na problematiku PAS;  Rehabilitace a psychoterapie pro osoby s PAS a jejich rodiny;  Úhrada zdravotními pojišťovnami;  Rovný přístup. Článek 25 Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením

5  Vzdělání - sjednocení postupů a financování asistentů pedagoga;  Sociální příspěvky – sjednocení a narovnání posudkové praxe. Články 24, 26 a 28 Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením.

6  Jedná se o postižení vykazující vzrůstající počty výskytu, dosud bez odpovídající patřičné odezvy státu.  Autismem je postiženo již každé 80. narozené dítě, 70 000 000 obyvatel světa, na 100 000 občanů České republiky. Oficiální zpráva USA ze srpna roku 2014 uvádí prevalenci 1:68, v případě chlapců dokonce 1:42!

7  Přesto problematika osob s PAS není koncepčně řešena, dochází k diskriminaci této skupiny obyvatel a rodin, porušování jejich práv v základních oblastech života, jakými jsou vzdělávání, sociální a zdravotní péče.  Komplexní přístup k osobám s PAS a jejich rodinám je v České republice opomíjen, není provázaný, (i když se netýká pouze jednotlivců, ale početné skupiny obyvatel), současný stav naší legislativy/její naplňování je v rozporu s právy osob s poruchou autistického spektra.

8  Dokument „Popis situace osob s poruchou autistického spektra a přístupu státu k naplňování jejich práv“ vznikl jako výchozí podklad upozorňující na kritickou situaci rodin s osobami s PAS a podnět k její nápravě. Dlouhodobě podnikáme kroky k nápravě tohoto stavu, výsledky úsilí však vždy závisí na prioritách a cílech dotčených ministerstev a nemají trvalý charakter.

9 www.nadejeproautismus.cz


Stáhnout ppt "Oblasti, jejichž řešení může výrazně zlepšit životní podmínky osob s PAS – autismem v České republice, v kontextu Úmluvy o právech osob se zdravotním."

Podobné prezentace


Reklamy Google